Ver weg van de bewoonde wereld, tussen Fray Bartolomé de las Casas en Rio Dulce ligt Las Conchas. Ik heb het over een bijzonder gebied in Guatemala. Maar weinig toeristen komen in dit gedeelte van het land, waardoor het nog ongerept en authentiek is. Sterker nog, de ontwikkeling van sommige andere plaatsen in Guatemala is hier nog niet doorgedrongen. Op naar het echte Guatemala.

guatemala binnenland

Logeren bij Oasis Chiyú

Via internet heb ik Lodge Oasis Chiyú gevonden, nabij de watervallen Las Conchas. Deze lodge wordt gerund door een Amerikaans-Japans echtpaar en ligt op de grens van Petén en Alta Verapaz. Ik heb afgesproken in Modesto Mendez, beter bekend als Cadenas. Hier stap ik uit de bus van Flores naar Rio Dulce en word ik opgepikt door de eigenaar van Oasis Chiyú, Felipe. In een pick-up truck rijden we over de Transversal del Norte, totdat we rechts afslaan op een onverharde weg. Na ongeveer 20 minuten stuiteren komen we op een landgoed terecht. Maar niet voordat we handmatig de hekken open en dicht hebben gedaan.

Sinds twee jaar is er in dit gebied stroom, dat was er voorheen niet. Daarnaast is het hard werken om geld te verdienen en verbouwen ze al hun voedsel zelf.

Het is inmiddels donker, maar ik hoor het geluid van de wassende rivier die nabij is. Oasis Chiyú bestaat uit drie gebouwen. Een hoofdgebouw waar de keuken is, de slaapbungalows en het husi van de eigenaren zelf. Bijzonder is dat ze alles zelf hebben opgebouwd in de loop der jaren. De Amerikaanse eigenaar vertelt me dat alles hier flink primitief is. Mijn kamer ziet er prima uit, al zie ik wel gelijk waarom er een klamboe hangt. Die is hard nodig om insecten buiten te houden.

De kamers van Oasis Chiyú zijn prima, maar hebben geen toilet. Voor de grote en kleine boodschap is er een composttoilet, buiten. En aangezien je in een gebied ziet met veel natuur, betekent buiten ook diverse dieren. Van allerlei insecten tot spinnen zo groot als mijn hand. Zolang jij niets geks doet, bewegen ze niet, maar toch beperk ik mijn toiletbezoeken tot hoogst noodzakelijk.

Oasis chiyú

Richting de magische Cuevas Setz’ol

De gids vertelt me dat hij blij is met de toeristen die komen, want zo kan hij wat extra verdienen. Voel ik me toch iets minder schuldig.

Na een prima ontbijt, staat mijn gids klaar om mij op pad te nemen. Ik heb twee dagtochten geboekt naar de Cuevas Setz’ol, Las Conchas, El Boquerón en Finca el Paraíso. Mijn gids is 22 en vertelt me dat hij twee kinderen heeft te onderhouden. Hij werkt voor omgerekend € 8,- per dag en daarmee wordt hij goed betaald. Op het land werken levert minder geld op.

We lopen vanaf Oasis Chiyú richting een klein weggetje waar we een half uur op de bus wachten. Die komt één keer per uur en is afgeladen vol met Guatemalteken. We proppen ons erbij en stappen 20 minuten later uit. Vervolgens is het 20 minuten wandelen naar de Cuevas Setz’ol. De grotten liggen op privéterrein, maar zijn tegen kleine vergoeding te bezoeken. En wat is het prachtig. Schitterende druipsteengrotten met kraakhelder blauw water. Ik zie een adembenemend mooi samenspel van kleuren. We klauteren over de rotsen naar een tweede grot en genieten van een schitterend uitzicht. Waanzinnig.

Cuevas Setz'ol las conchas Cuevas setz'ol

Las Conchas: de mooiste waterval van Guatemala

Onze tocht gaat verder richting de watervallen Las Conchas. Deze watervallen heten zo omdat ze de vorm hebben van een schelp (concha in het Spaans). Het is een klein stukje lopen, maar dan hoor ik het geluid van water aanzwellen. De watervallen zijn niet zozeer hoog, maar wel breed en met meerdere niveaus. We bekijken Las Conchas eerst van boven vanuit de uitzichttoren en lopen dan verder richting de watervallen. Het is heerlijk weer, dus besluiten we een duik te nemen. Het water is zeker niet koud en kraakhelder. Heerlijk verfrissend. Terug bij Oasis Chiyú zet de Japanse gastvrouw een heerlijke maaltijd op tafel en borrelen we nog na met een lekker biertje. Tijd om te slapen.

Las Conchas guate Guatemala las conchas

Varen door Canyon El Boquerón

We huren een kano voor Q 20,- en een gids en peddelen de canyon in.

Dag twee staat in het teken van een vaartocht door El Boquerón en een bezoek aan de warmwaterbron Finca El Paraíso. Het heeft vannacht flink geregend, dus ik ben benieuwd hoe alles er bij ligt. De Amerikaanse eigenaar is vandaag mijn gids en na een uur rijden komen Felipe en ik aan bij El Boquerón. Het water is bruin vanwege de regen afgelopen nacht en als we bij een kleine waterval komen, kunnen we helaas niet verder. Dat zou zonder regen wel moeten kunnen. Toch is het kleine stukje dat ik heb gezien van El Boquerón zeer indrukwekkend. Een prachtige, onbekende canyon.

El Boqueron El Boqueron guatemala

Zwemmen onder een warm water waterval

Daarna rijden we door naar Finca El Paraíso (Q 15,-). Hier ligt een warmwaterbron en waterval in één. Het ziet er aardig uit, maar is niet onwijs bijzonder. Wel grijp ik de gelegenheid aan om even lekker te zwemmen. Een aantal kleine kinderen en hun vader spreken me aan en vragen waar ik vandaag kom. We raken aan de praat en de kinderen willen me graag laten zien waar het water vandaan komt. na een instemmend knikje van de vader, klim ik de rots op waar het water vanaf valt. Een klein stukje lopen door de beplanting en ik kom bij de bron. Hier is het water ontzettend warm en de kinderen lachen natuurlijk hard wanneer ik bijna m’n handen brandt. Ze begeleiden me terug en we zwemmen nog wat, voordat Felipe en ik teruggaan naar de auto.

We stoppen nog bij een groot restaurant langs de weg om wat te lunchen en rijden door naar Rio Dulce.

Ik heb Felipe gevraagd me daar af te zetten, zodat ik met de boot naar El Tortugal kan. Geen probleem voor de Amerikaanse eigenaar van Oasis Chiyú, hij moest toch nog wat boodschappen daar halen. Ik bedank Felipe voor de goede zorgen en de bijzondere ervaringen en vervolg m’n reis richting El Tortugal.

Finca El Paraiso

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in