Eén van de absolute hoogtepunten van Zuid-Amerika is de Salar de Uyuni. De Salar is de op een na grootste zoutvlakte ter wereld en meet maar liefst 10.582 km2. Tel daar een hoogte van 3800 meter bij op en je hebt een imposante bezienswaardigheid.

Je kunt de tocht ook andersom maken of kiezen voor een vierdaagse tour. Bij de vierdaagse word je namelijk teruggebracht naar San Pedro.

Er zijn veel reisbureaus die een trip aanbieden naar de Salar de Uyuni. Ik koos uiteindelijk voor World White Travel. Niet de goedkoopste aanbieder, maar wel een van de betere. Een andere goede optie is Cordillera Traveller. Ik koos voor de driedaagse tour vanuit San Pedro de Atacama in Chili. De derde dag kom je dan aan in het dorpje Uyuni.Salar de Uyuni Bolivia

Dag 1: de grens over met de ‘Engelstalige’ gids

Rond 8.00 word ik opgehaald met een minibusje dat me naar de grens met Bolivia brengt. Met een stempel in m’n paspoort rijden we verder Bolivia in en na een half uur komen we aan bij het nationale park Eduardo Abaroa. De entree van dit park zit niet bij de prijs van de tour inbegrepen en moet ik ter plekke nog voldoen. Vanaf hier ga je met maximaal vijf anderen verder in een Toyota Land Cruiser 4×4. Mocht je hebben nagevraagd of de gids ook Engels spreekt, de kans is klein dat dit ook echt zo is. Ga hier niet zomaar van uit.

Tocht Salar de Uyuni

Dag één brengt me langs verschillende lagunes als Laguna Blanca, Laguna Verde en Laguna Colorada. De mineralen in het water zorgen werkelijk voor prachtige kleuren en in combinatie met de prachtige bergen en vulkanen op de achtergrond, waaronder de Licancabur, is het landschap spectaculair. Als je geluk hebt, zie je ook flamingo’s die leven in de lagunes. Helaas is dat voor mij op de eerste dag niet het geval.

Licancabur Salar

Op de eerste dag komen we ook langs de Desierto de Dalí, de Sol de Mañana geisers en de bijzondere Termas de Polques. Deze warmwaterbaden worden verwarmd door vulkanische activiteit. De dag eindigt bij Huallajara waar we in een zeer eenvoudig hostel overnachten. Ik slaap met zes personen op een kamer, dat is hier standaard. Er is geen warm water in het hostel en het wordt ´s nachts erg koud. Gelukkig hebben we voldoende dekens gekregen. De kou is overigens niet zo gek, als je bedenkt dat je slaapt op een hoogte van 5000 meter, midden in een woestijn!

Dag 1 Salar de Uyuni

Dag 2: verder de woestijn in langs vicuña’s en lagunes

Dag twee begint natuurlijk met ontbijt om vervolgens de tocht richting de Salar de Uyuni te vervolgen. Maar voordat we vertrekken, worden we begroet door een aantal lama´s die de tocht naar ons hostel hebben gewaagd. Vervolgens rijdt de gids ons door de Desierto de Siloli, waar we stoppen bij de unieke steenformatie Árbol de Piedra. Vervolgens komen we opnieuw langs verschillende lagunes, zoals Laguna Honda, Laguna Hedionda, Laguna Cañapa en Laguna Chiarcota.

Lagunes Salar de Uyuni

Onderweg zijn het niet alleen de spectaculaire landschappen die voor blikken van verwondering zorgen, ook de fauna is geweldig. Ik zie regelmatig lama’s, vicuña’s en alpacas en ook vossen en flamingo’s komen we meerdere malen tegen. En maar denken dat die dieren het een stuk gemakkelijker hebben met de hoogte dan ik.

Fauna Uyuni

Op dag twee komen we aan bij de eerste zoutvlakte, de Salar Chiguana, waar een treinrails dwars doorheen loopt. Hier worden nog steeds goederen over vervoerd. Gelukkig is de frequentie van het treinverkeer laag, waardoor je makkelijk een foto kunt maken op de rails. Slapen doen we deze avond in een echt zouthotel, in het dorpje Puerto Chuvica. Overigens kun je dit hotel ook best een hostel noemen qua voorzieningen.

Salar de Uyuni treinrails

Dag 3: zout, zout en nog eens zout

Dag drie is de grote dag: we gaan eindelijk naar de Salar de Uyuni. De vorige avond bood de gids de keuze: vroeg opstaan en de zonsopgang meemaken bij de Salar of later vertrekken. Unaniem kozen we voor optie 1 en dus ging de wekker om 4.30. Iedereen is er klaar voor, maar dan blijkt onze jeep stuk te zijn. Helaas, dat betekent dat we moeten wachten op een vervangende jeep vanuit Uyuni. Dan maar de zonsopgang bekijken naast het zouthotel, ook spectaculair!

Zonsopgang Uyuni

Na een uur of 2 is daar eindelijk de vervangende jeep, op naar de Salar de Uyuni. Vanaf het eerste moment dat ik de zoutvlaktes zie, valt mijn mond open van verbazing. Eén grote witte vlakte en zo ver als je kunt kijken zie je niets anders dan wit. Het is surrealistisch en ongelooflijk tegelijkertijd.

Salar de Uyuni islaUyuni Salar

Op volle snelheid doe je maar liefst anderhalf uur over het doorkruisen van de Salar de Uyuni. Maar gelukkig stoppen we onderweg regelmatig. Natuurlijk om foto’s te maken, maar ook om een tocht te maken over Isla del Pescado. Dit eiland midden in de Salar staat helemaal vol met cactussen. Je hebt hier de mogelijkheid om een tocht te maken van een half uur en op de top van het eiland heb je schitterend uitzicht over de zoutvlakte. Doe dit absoluut. Indrukwekkend!

Zoutvlaktes UyuniMachtige Salar de Uyuni

Vervolgens gaat de tocht verder richting een voormalig zouthotel op de Salar de Uyuni. Het hotel is inmiddels gesloten omdat de zoutvlakte vervuild raakte, maar het dient nu als klein museum over het gebied. Ook vind je hier een monument van de Dakarrally die hier in 2015 overheen reed.

Dakar Salar de Uyuni

Dit is gelijk het laatste stukje van de Salar. Voordat we in Uyuni aankomen, gaan we nog langs bij een treinenbegraafplaats, maar dat stelt eerlijk gezegd weinig voor. Rond een uur of 15.00 komen we aan in Uyuni en zit het avontuur erop. Nog een lunch met z´n allen en dat is het dan. Een fantastische ervaring en met vrienden voor het leven na drie dagen samen in een jeep. Een absolute aanrader.

World White Travel

Ik maakte deze tour door de Salar de Uyuni met World White Travel. Dit is weliswaar niet de goedkoopste touroperator in de regio, maar wel een van de betere. En gezien de ruigheid van de tour, was ik blij dat ik een betrouwbare club had gekozen. World White Travel zorgt voor twee overnachtingen en drie maaltijden per dag. Overigens leveren ze geen slaapzak, die is wel te huren. Een tour van 3 dagen en 2 nachten, zoals ik die deed, kost $ 195,- en is online te reserveren. Het contact verloopt in het Spaans of Engels. De gids was overigens volledig Spaans, en niet Engelssprekend zoals wel was gezegd. Informeer hier een keer extra naar.


Transfer Uyuni

Kom je met het vliegtuig aan op Uyuni of wil je vanaf hier door vliegen naar bijvoorbeeld La Paz? Dan maak je gebruik van het vliegveld Joya Andina. Lees hoe je van en naar het vliegveld komt in het artikel Transfer Uyuni.

Cementerio de los Trenes

Bolivia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in