Salento is zo’n plaatsje dat zo toeristisch is dat je het eigenlijk zou willen vermijden, maar je gaat er toch heen. Waarom dan? Omdat het dorpje twee hoofdattracties herbergt: de toegang tot de Valle de Cocora en vele koffieplantages. Ga je alleen voor de koffie, denk dan ook eens aan Filandia of Circasia.Salento dorp

Hobbelend naar Salento

Ik vlieg van Bogotá naar Pereira en neem vanaf hier de bus richting Salento. De busrit duurt ongeveer een uur en het eerste gedeelte gaat over een prima snelweg. Zodra het busje de snelweg afdraait, richting Salento, begint het avontuur. Vijftien hobbelige en bochtige minuten verder stopt het busje. Ik stap uit aan het begin van het dorp, maar je kunt ook verderop bij de kerk de bus verlaten.

Mijn hostel, Estrella de Agua, is waanzinnig mooi. Je kunt hier kiezen voor een slaapzaal, tweepersoonskamers en je kunt ook kamperen. Het fijne aan dit hostel is dat er een enorme groene ruimte ligt tussen de tweepersoonskamers en de slaapzalen. Leuk is ook dat je fietsen kunt huren, daarover later meer. Ik neem intrek in een slaapzaal en rust eerst even uit in een hangmat. Genieten!

Hostel Salento

Toeristisch, mooi en praktisch

Salento is een klein dorpje met een paar bezienswaardigheden, die ik besluit te verkennen. Ik klim naar boven vanaf m’n hostel, richting het centrale plein. Wat een steile helling! Goed voor de kuiten, ofzo. Maar nu ik toch boven ben, heb ik de smaak te pakken. Ik pak door en ga richting de Mirador de Salento. De vele traptreden boezemen me angst in, maar een paar minuten later geniet ik van een prachtig uitzicht over de regio.

Verder bestaat Salento vooral uit toeristenwinkels, restaurants en barretjes. Dit zorgt ervoor dat het dorp ’s avonds levendig is. Je kunt er bijvoorbeeld Tejo spelen, een Colombiaans spel waarbij je met een zilveren schijf punten probeert te scoren door goed te mikken. Dit gaat gepaard met kleine explosies. Zeker eens doen!

Salento straten

Een unieke rondleiding op een koffieplantage

Lopend vanaf Salento bereik je in ongeveer een uurtje de plantages, met de fiets doe je er 20 minuten over. Je kunt ook met één van de Willy jeeps, die vertrekken vanaf het plein met de kerk.

Overdag is Salento vrij rustig en dat is ook niet zo gek. Iedereen trekt of naar de Valle de Cocora of bezoekt een koffieplantage. Ik besluit om eerst een koffieplantage te bezoeken. Bij mijn hostel huur ik een fiets en volgens de eigenaresse is de weg naar de plantages vals plat. Eerst omlaag, terug omhoog. Vals plat, tja, voor een Colombiaan misschien. Het is op sommige punten flink stijl en mijn conditie wordt aardig op de proef gesteld.

Als eerste passeer ik Finca Las Acacias, vervolgs El Ocaso en als derde Finca Don Elias. De eerste twee finca’s zijn wat groter en toeristischer. Don Elias is kleinschalig en 100% organisch. Ik kies voor de laatste en ben de enige die op dat moment een tour wilde doen. Geen probleem. Ik betaal 10.000 Pesos en de gids neemt me mee de koffievelden in. Ik pluk zelf wat koffiebonen, krijg uitleg over de koffievelden en zie het gehele koffieproces aan me voorbij trekken. Met een proeverij inclusief natuurlijk. Uiteraard word ik gevraagd om een zakje koffie te kopen, dat is uiteindelijk de bron van inkomsten voor deze finca. De tour van Don Elias is kleinschalig en zeker niet commercieel, een aanrader!

Koffieplantage SalentoKoffieplantage Don Elias

Fantastische uitzichten over de koffievelden

Met de fiets rijd ik op aanraden van mijn gids bij Don Elias nog even verder heuvelafwaarts tot aan de brug over de rivier. Dit is inderdaad een mooi plaatje, maar niet meer dan dat. De weg van de koffiefarm naar Salento levert mooiere uitzichten op. Zoals gezegd, de weg terug is zwaarder want het gaat voortdurend omhoog. Desondanks is een bezoek aan een koffiefarm een absolute aanrader als je wilt zien hoe jouw koffie eigenlijk gemaakt wordt.

In Salento kun je ’s avonds heerlijk eten. Mij werd restaurant Bernabé Gourmet aangeraden en dat was een uitstekende keuze. Heerlijk mals vlees, lekkere garnering en vriendelijke bediening. Erg geslaagd! Wil je nog een drankje doen, veel bars blijven tot laat open, zeker van donderdag tot en met zaterdag. Maar zorg er wel voor dat je voldoende energie overhoudt voor de trekking in de Valle de Cocora.


Valle de Cocora

Alles weten over de Valle de Cocora en de tocht door deze bijzondere vallei? Lees verder: Waxpalmen tot in de hemel in de Valle de Cocora.

Salento koffieUitzicht Salento

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in