De maand december staat in Mexico bol van de tradities. Posadas worden vooral thuis gevierd, Pastorelas worden buitenshuis opgevoerd. Tijdens een Pastorela wordt het kerstverhaal nagespeeld, waarna er samen gegeten wordt. Eén van de bekendste voorstellingen wordt opgevoerd in Tepotzotlán, een Pueblo Mágico op ongeveer een uur van Mexico-Stad. Ik was benieuwd en kocht een kaartje.

Tepotzotlan kerk

Pueblos Mágicos Mexico

In 2001 bedacht de Mexicaans VVV het programma ‘Pueblos Mágicos’. Het idee was om mooie dorpen in de schijnwerpers te zetten. Met als doel om het toerisme over het land te verdelen, maar zeker ook om lokale tradities te behouden. Inmiddels zijn er 83 Pueblos Mágicos door het hele land, die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Tepotzótlan is één van deze bijzondere dorpen en ligt op 45 kilometer van het centrum van Mexico-Stad.

Museo del Virreinato

De grootste trekpleister van Tepotzotlán is het Museo del Virreinato. Virreinato betekent onderkoning en in het museum krijg je een uitgebreide geschiedenis van de regio. Maar het meest interessante aan dit museum is het gebouw. Je loopt door een oud convent en hebt overal mooie binnentuintjes en doorkijkjes. Zeker het uitzicht op de regio is de moeite waard. Het museum is gratis voor Mexicanen, buitenlanders betalen een klein bedrag aan entree.

Struin door de prachtige straatjes

Het Museo del Virreinato ligt aan het centrale plein van Tepotzotlán. Op dit plein is het zeker in het weekend gezellig druk. Kinderen spelen met grote ballonnen, er zijn allerlei voedselkraampjes en je kunt lekker mensen kijken. Maar ook als het geen weekend is, is dit dorp een bezoekje waard. Vooral de straatjes om het centrale plein heen zijn prachtig. Traditionele huizen, straten met kinderkopjes en vooral veel kleur. Eet voor een prikkie in een van de vele restaurantjes in Tepotzotlán en geniet van een lokaal Mexicaans dorp.

Museo del virreinato

De Pastorela kan beginnen

Ik ben hier natuurlijk voor de bekende pastorela van Tepotzotlán. Deze vindt plaats op de binnenplaats van de Templo de San Francisco Javier. Het is een drukte van jewelste, dus ik ben blij dat ik van tevoren een kaartje heb aangeschaft. De voorstelling begint en een enorme groep acteurs komt voorbij. Zonder te overdrijven doen er zeker 50 man mee aan de pastorela. Er wordt geacteerd, gezongen, gedanst en na ruim twee uur is het spektakel voorbij. Althans, dat denk ik. Maar niets is minder waar.

Pastorela tepotzotlan Tepotzotlan pastorela

Eten met tradities

De voorstelling is weliswaar over, de volgende happening is nog maar net begonnen. Met alle aanwezigen schuiven we aan voor een uitgebreide maaltijd, verdeeld over meerdere gangen. Tussen de gangen door zijn er optredens en wordt er onder andere gedanst met ‘El Caballo de Fuego’. Dit is een man die een ijzeren geraamte draagt, waaruit allerlei vuurwerk wordt geschoten. Indrukwekkend! Na ongeveer twee uur zit ook het eetgedeelte op en is het tijd om terug te keren naar Mexico-Stad. Als je de kans hebt om tijdens de kersttijd naar Tepotzotlán te gaan, twijfel dan niet!

Tepotzotlan caballo

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in