Op een reis door Guatemala mag je het Lago Atitlán zeker niet overslaan. Dit prachtige meer is omringd door vulkanen en schattige dorpjes. Natuurlijk wilde ik hier kijken, maar niet op de toeristische manier zoals vele anderen doen. Door naar San Pedro La Laguna of Panajachel te gaan. Ik koos voor een homestay bij een Mayafamilie in San Juan La Laguna.San Marcos Muelle

Asociación Xe Kuku Aabaj

Voor Q 170,- per nacht slaap je bij een lokale familie in San Juan La Laguna. Daar krijg je ontbijt en diner bij.

Terwijl ik nog in Nederland ben, zoek ik contact met de Asociación Xe Kuku Aabaj. Deze organisatie is opgericht door een Tzutujil Maya met als doel het conserveren van de cultuur. Zij doen dit door toeristische activiteiten aan te bieden, waarbij de cultuur voorop staat. Een van die activiteiten is een homestay bij een lokale familie. Ik kom ’s avonds laat aan met de boot vanuit Panajachel, waar Eduardo me opwacht. We lopen naar zijn kantoor, waar hij me alles uitlegt en we de betaling regelen. Vervolgens loopt hij met me naar mijn gastgezin.

San Marcos la laguna haven

Traditioneel vissen op het Lago Atitlán

Ik verblijf bij een jonge vrouw, die een dochter heeft. Haar man is er niet, want die is aan het werk in de hoofdstad. Ze vertelt me hoe ze op jonge leeftijd heeft geprobeerd naar de VS te vluchten, zonder succes. En dat ze voornamelijk alleen is. Haar man werkt zes weken in Guatemala-Stad, is dan een week in San Juan, en vertrekt dan weer voor zes weken. Heftig. We eten samen en mijn gastmoeder laat me mijn kamer zien. Een ruime kamer, met groot bed. En helaas ook grote spinnen, die mijn gastmoeder dan wel weer verwijderd voor me. Ik moet even wennen aan het toilet dat buiten in de tuin staat, zeker ook omdat hier nogal wat insecten rondlopen. Maar het went, ik wilde zelf een homestay.

De volgende ochtend krijg ik een heerlijk ontbijt en laat mijn gastmoeder alle planten in de tuin zien. Van vruchten waar ik nog nooit van gehoord heb, tot prachtige katoenbomen. Hier verbouwen mensen nog alles zelf. Dat kennen we in Nederland helaas niet meer. Na het ontbijt loop ik naar het kantoor van de Asociación Xe Kuku Aabaj. Ik ga op traditionele wijze vissen op het meer (Q 175,-). Met een oude kano, wat loodjes en een stuk touw gaan we het water op. Aas scheppen we zelf tussen de waterplanten vandaan. Mijn gids legt me uit dat iedere visser een apart stukje heeft op het water. Veel mensen leven hier nog van de visserij en zijn dus erg protectionistisch ingesteld. Uiteindelijk vangen we drie vissen en hebben we een geslaagde ochtend.

Lago Atitlan

In San Marcos vind je hippe yoga retreats, restaurants met vegarische pizza’s en veel Amerikanen.

Prachtige uitzichten vanaf de Cerro Tzanjukil

’s Middags vertrek ik met de boot naar San Marcos (Q 10,-). Een wereld van verschil met San Juan La Laguna. Ik ben hier naartoe gekomen vanwege de Cerro Tzanjukil, een prachtige groene heuvel aan de rand van het water. Voor Q 15,- mag je naar binnen. Hier zijn verschillende wandelpaden, maar echt ver kun je niet komen. Wel zijn de uitzichten over het meer fenomenaal. Voor de echte durfals is er ook een platform waar je vanaf kunt springen. Terwijl het langzaam begint te regenen keer ik terug met de boot naar San Juan La Laguna.

Hier loop ik nog een rondje door het dorp. Op het centrale plein staat een ouderwetse kerk, helemaal van steen. Althans, ik dacht dat het een ouderwetse kerk was. Enige navraag leert me dat het gebouw pas in de jaren ’70 is gebouwd. Het dorp wordt opgetuigd voor het lokale feest, waardoor ik overal in processies terecht komt. Indrukwekkend om te zien hoe de Tzutujil Maya’s hun cultuur beleven. ’s Avonds eet ik nogmaals bij het gastgezin en praat ik nog een tijd lang met mijn gastmoeder. Het verschil met Nederland kan niet groter zijn.

San Marcos la laguna San Marcos platform

Overnachten bij een gastfamilie in San Juan La Laguna is een indrukwekkende ervaring die ik je zeker aanraad. Het geeft je een totaal andere indruk van het Lago Atitlán dan wanneer je naar de feestbestemmingen San Pedro of Panajachel gaat. Ik moet erbij zeggen dat er in San Juan zelf niet veel te doen is, maar juist de lokale ervaring maakt het toch een aanrader.

San Marcos La Laguna kleur

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Video Lago Atitlán

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in