Elk jaar op 24 juni is het groot feest in Cuzco. Dit is namelijk de dag waarop de Inca’s het festival van de zon vieren oftewel Inti Raymi. Voor Cuzco de reden om een week lang te feesten en voor mij een reden om me onder te dompelen in dit inheemse feest.Inti Raymi Cuzco

Een week lang traditionele parades

Inti Raymi zelf wordt op 24 juni gevierd, maar in de week vooraf worden er elke dag optochten gehouden op en rond het Plaza de Armas. Gemeenten, scholen, muziekgroepen, iedereen laat zich van zijn beste kant zijn. Ik besluit om me een middagje op te houden op het centrale plein. Ik zie de meest prachtige klederdracht voorbij komen. Er wordt gezongen, er wordt gedanst. Ik heb het idee dat ik echt bij een bijzonder feest ben. Zeker als ik een inheemse groep met een lama zie dansen!

Overdag zijn de optochten, in de avond wordt er flink gefeest op straat. Zie het als een soort carnaval, maar dan op traditionele wijze. Veel toeristen komen alleen voor Inti Raymi zelf naar Cuzco, maar ik raad je aan om ook een paar optochten mee te pakken. Minstens net zo mooi en nog iets minder druk.

Parades Inti RaymiCuzco Inti Raymi

De grote dag: Inti Raymi

Heel Cuzco werkt toe naar 24 juni, de dag van Inti Raymi, een eerbetoon aan de zonnegod Inti. Deze dag begint erg vroeg en om een goede plek te hebben moet je ruim van tevoren aanwezig zijn. Misschien is het dan geen goed idee om de nacht vooraf tot laat te gaan feesten. Maar ja, dat is altijd achteraf. Met slechts 1,5 uur slaap achter de rug, sta ik om half 8 ’s ochtends bij de tempel van de zon: Qorikancha. Hier begint de viering van Inti Raymi.

Vier traditioneel geklede Inca’s blazen op inheemse instrumenten als startsein van Inti Raymi. Vervolgens vult het grasveld van Qorikancha zich met honderden acteurs, muzikanten en dansers.

De deelnemers laten prachtige patronen zien en traditionele dans. Net als de vele andere toeschouwers, kijk ik mijn ogen uit. In een drie kwartier durend meeslepend spektakel wordt uitgebeeld hoe de diverse Incastammen (de Qollasuyu, de Kuntusyu, de Antisuyu en de Chinchaysuyu) aankomen voor de viering van Inti Raymi. De Sapa Inca bidt vervolgens naar de zonnegod Inti en vanaf hier begint het feest.

Inti Raymi PeruInti Raymi Cusco

Deel 2: op weg naar Plaza de Armas

De stoet verplaatst zich naar de Plaza de Armas, waarbij ze vertrekken voor de kerk van Qorikancha langs. Ik sta aan de zuidkant van het plein en hier trekken de acteurs zich op enkele centimeters aan me voorbij. Indrukwekkend! Ik zie de stoet vervolgens linksaf slaan, richting het Plaza de Armas voor deel 2 van Inti Raymi. In deze ceremonie wordt het heilige cocablad gelezen, om de voorspoed van het Incarijk voor het komende jaar te garanderen.

Qorikancha Cuzco

Het hoogtepunt: de ceremonie in Sacsayhuamán

Inti Raymi speelt zich af op drie plekken, maar het is onmogelijk om op alle plekken het feest mee te maken. Je hebt daar niet de tijd voor en qua drukte is het dan moeilijk om een glimp op te vangen van de acteurs. De meeste kans op een plek heb je bij Qorikancha. Immers, dit deel van de ceremonie is erg vroeg, waardoor veel mensen kiezen voor de ceremonie op het Plaza de Armas. Het voordeel is dat de Peruanen niet groot zijn, maar er komen ook veel toeristen op Inti Raymi af.

Dit korte gedeelte, wordt gevolgd door de belangrijkste gebeurtenis tijdens Inti Raymi: de ceremonie in Sacsayhuamán. Sacsayhuamán was een belangrijke religieuze plaats voor de Inca’s en is het perfecte decor voor deze eeuwenoude ceremonie. Plaatsen op de tribune kunnen oplopen tot wel € 100,-, maar vanaf de achterliggende heuvel heb je ook perfect zicht op de ceremonie. Uiteraard moet je dan wel de entree voor Sacsayhuamán betalen.

De Sapa Inca vervult de belangrijkste rol tijdens dit gedeelte van Inti Raymi. Hij richt zich nogmaals tot de zonnegod Inti, in Quechua, de taal van de Inca’s. Vervolgens wordt er een lama geofferd, geen echte lama tegenwoordig, en het feest is compleet. De hoorns worden geblazen, er klinkt panfluitmuziek en de drums ondersteunen het geheel. Vanaf dit moment is het echt feest in Cusco en gaan de festiviteiten nog de hele dag door.

Kleurrijk Inti Raymi

Inti Raymi: dichterbij de Inca’s kom je niet

Wat betreft vluchten en hotelprijzen, die zijn wel iets duurder gedurende Inti Raymi, maar het valt op zich mee qua kosten. Wel kan het gebeuren dat je hostel overboekt is, iets wat mij overkwam, maar gelukkig werd er snel een vervangende slaapplaats geregeld. Een keer extra bevestigen kan dus geen kwaad.

De beste plekken tijdens de ceremonie in Sacsayhuamán heb je vanaf de tribune. Maar hier betaal je dus grof geld voor. Een eveneens mooie locatie is de heuvel achter het ceremonieveld. Wel is het aan te raden om hier vroeg te zijn, om een goed zicht te hebben op het spektakel.

Inti Raymi vond ik een geweldige ervaring en het voelde echt alsof je niet veel dichter bij de Inca’s kunt komen. Cuzco is weliswaar toeristisch, maar ook de Peruanen zelf vieren Inti Raymi volop, het is dan ook het belangrijkste feest van het jaar. Je wordt deze dag overvallen met prachtige kleuren, outfits, muziek en spektakel. En dat het meeste in Quechua wordt gesproken, geeft je helemaal het idee dat je bij iets bijzonders bent.

Inti Raymi muziekInti Raymi Qorikancha

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in