Op iets meer dan twee uur rijden van Mexico-stad ligt het kleine dorpje Huasca de Ocampo. In het dorpje zelf is niet zoveel te beleven, maar toch komen hier jaarlijks tienduizenden toeristen naar toe. Waarom? De Prismas Basálticos. Indrukwekkende rotsformaties die gevormd zijn door de langzame afkoeling van lava, gedurende miljoenen jaren. Dat wilde ik van dichtbij zien!

Twee uur rijden in Mexico klinkt als veel, maar is eigenlijk relatief weinig. Afstanden zijn namelijk een stuk groter dan bij ons in Nederland. Vanuit Mexico-stad neem ik de auto naar Pachuca en vanaf hier is het nog een klein stukje naar de basaltprisma’s. De route tussen de hoofdstad en Pachuca is ook prima met de bus te doen en vervolgens kom je met lokaal vervoer bij de prisma’s.Los Prismas Basalticos Huasca

Indrukwekkende rotsformaties

Los Prismas Basálticos zijn onderdeel van een recreatief park, waarbinnen je ook een restaurant, allerlei picknickplekken en een bar vindt. Maar daar kom ik niet voor, ik wil de bijzondere rotsformaties zien. Vanaf de parkeerplaats loop ik eerst naar de loopbrug, die over de prisma’s is gespannen. Het uitzicht vanaf hier is fenomenaal. Ik herken de bijzondere basaltprima’s en hoor en zie het water van de Cascada de la Rosa naar beneden kletteren. Een schitterende combinatie!

Ik loop eerst bovenlangs, om een goede indruk te krijgen van de hoogte van de rotsformaties. Terwijl ik hier wandel, probeer ik me voor te stellen hoe deze stenen in miljoenen jaren deze vormen hebben gekregen. Ik begrijp ook wel dat het gaat om gesmolten lava en erosie, maar toch is het gek om te zien.

Los Prismas HuascaLos Prismas Mexico

Daal af naar de ‘benedenverdieping’

Pas op bij het afdalen naar het lage gedeelte, de treden liggen niet helemaal lekker en kunnen ook behoorlijk glad worden door het water van de waterval.

Verreweg het meest interessante gedeelte van Los Prismas Basálticos is voor mij de ‘benedenverdieping’. Om hier te komen ga ik langs alle eettentjes en souvenirwinkels.

Eenmaal beneden ben ik niet de enige. Elke bezoeker wil hier door naar het einde, net voor het water, omdat je daar een prachtige foto kunt maken met de prisma’s en de Cascada de la Rosa. Ik dus ook. Ik vraag een Mexicaanse vrouw om een foto te maken, die dat maar wat graag doet. Mensen zijn hier vriendelijk en iedereen helpt me graag. Fijn. Ik ben er op zaterdag en dat is wellicht niet het beste idee. De immense drukte maakt het maken van foto’s niet eenvoudig. Ik raad je van harte aan om dus op een doordeweekse dag te gaan.

Huasca de Ocampo

Prisma’s zijn erg indrukwekkend

Hoe dichter je bij de waterval komt, hoe gladder het wordt om op de stenen te klimmen. Doe dus schoenen aan met voldoende grip, zodat je niet wegglijdt!

Zijn de prisma’s indrukwekkend om te zien en echt de moeite waard? Ja, absoluut. Van boven heb je al een mooi zicht op de enorme rotsformaties, maar eenmaal beneden krijg je nog een veel betere indruk van de immense hoogte. Je vraagt je bijna af of dit niet gewoon kunstmatig is aangelegd. Maar dat is niet het geval. Je kunt gewoon over het pad lopen tussen de stenen door, maar wil je echt een mooie foto, dan klim je op één van de stenen. Net als alle andere bezoekers van deze unieke plek.

Als je de mogelijkheid hebt op de weg terug, stop dan even in Mineral del Monte. In dit dorpje lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het voelt alsof je hier honderden jaren terug in de tijd gaat. Tel hier het aangrenzende bos bij op en je hebt nog een extra uur plezier. Daarna is het tijd om terug te gaan naar Mexico-stad.


Hoe kom je bij de Prismas Basálticos?

Ga niet te laat terug, want dan kan de snelweg tussen Pachuca en de hoofdstad flink druk worden. Zeker rond de spits kan je reis zomaar een paar uur langer duren.

Vanaf de Terminal Norte in Mexico Stad neem je de bus naar Pachuca. Deze bus doet er tussen de 1,5 en 2 uur over. Vanaf Pachuca pak je de bus richting Huasca de Ocampo. Dit ritje duurt ongeveer een uur. Vanaf hier kun je in ongeveer een uur naar de Prismas Basálticos lopen of je neemt een taxi vanuit Huasca. Met de taxi ben je nog 20 minuten onderweg. Terug volg je dezelfde route.

Prismas Basalticos MexicoVoladores Monte

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in