Zuid-Amerika is een geweldig continent. Je vindt er inheemse culturen, vriendelijke mensen, prachtige stranden, uitgestrekte natuur en bergen. Heel veel bergen. En dan heb ik het niet over bergen van een meter of 2000. Nee, in Zuid-Amerika vind je bergtoppen tot wel 6000 meter. Wanneer je boven de 2500 meter komt, kan hoogteziekte op gaan spelen. Dit kan zich uiten op verschillende manieren, van hoofdpijn tot een verminderde eetlust of zelfs bewusteloosheid. Maar er zijn genoeg manieren om goed met de hoogtes om te gaan. Kortom: hoe overleef je de hoogtes van Zuid-Amerika?Hoogtes-Zuid-amerika

Wat is hoogteziekte?

Symptomen hoogteziekte
– Vaak: hoofdpijn, misselijkheid, verminderde eetlust, slapeloosheid
– Af en toe: dubbelzien, hallucinaties, oververmoeidheid
– Zeldzaam: bewusteloosheid

Hoogteziekte, in Zuid-Amerika soroche genoemd, treedt op wanneer je je te snel naar grote hoogtes verplaatst. Bijna een kwart van de mensen voelt al lichte hoogteziekteverschijnselen vanaf ongeveer 3000 meter. Zelf kreeg ik pas veel hoger last van hoofdpijn, maar dit verschilt dus per persoon. Hoogteziekte ontstaat doordat er op hoogte minder zuurstof in de lucht zit. Hierdoor ontstaat er een onbalans tussen zuurstof en koolzuurgas in je bloed en dit uit zich in diverse verschijnselen. Mocht je last krijgen van de symptomen hiernaast, luister dan goed naar je lichaam en span je niet overmatig in.

Soroche Zuid-amerika

Hoe voorkom je hoogteziekte?

  1. Langzaam acclimatiseren

De belangrijkste tip voor het overleven van de hoogtes in Zuid-Amerika is: het hoogteverschil stukje voor stukje trotseren. Geef je lichaam de tijd om te acclimatiseren aan de nieuwe hoogte, voordat je verder gaat. Een paar honderd meter per dag is bijvoorbeeld ideaal, 1000m hoogteverschil in een dag is een stuk zwaarder voor je lichaam. Zeker wanneer je al boven de 3000 meter zit.

  1. Acetazolamide (Diamox)

De stof acetazolamide zorgt voor het versnelt acclimatiseren van het lichaam. Je went dus sneller aan de hoogte, waardoor de symptomen een stuk minder zijn. Deze stof was voorheen omstreden, maar nu niet meer. Behalve dan voor sporters, zij zien acetazolamide als doping. Zeker in Zuid-Amerika is Diamox, of iets vergelijkbaars, volop verkrijgbaar. Vraag ernaar bij de apotheek en lees natuurlijk de bijsluiter.

  1. Coca-bladeren

In landen als Peru en Bolivia zie je de locals voortdurend ergens op kauwen. Dit zijn Coca-bladeren. Ze maken van de Coca kleine, vierkante pakketjes waar ze lange tijd op kauwen. Dit geeft een tintelend en verlammend gevoel in je mond, maar helpt wel zeer goed tegen hoogteziekte. Ikzelf had wat moeite om niet over m’n nek te gaan in het begin, maar het kauwen op de bladeren went vrij snel.

  1. Coca-thee

Een ander geheim om hoogteziekte tegen te gaan in Zuid-Amerika, is het drinken van Coca-thee. Dit is niets anders dan warm water met wat Coca-bladeren. Coca-thee is een goed alternatief voor als je de bladeren erg vies vindt om op te kauwen. Overigens is het effect van kauwen een stuk sterker.

Hoogtes Bolivia

De symptomen van hoogteziekte blijven aanhouden, wat nu?

Wanneer je de vier maatregelen die hierboven staan beschreven hebt toegepast, maar je blijft last houden van de symptomen van hoogteziekte, dan zit er maar 1 ding op: afdalen. Als je flink last hebt van soroche in Zuid-Amerika, is 500-1000 meter afdalen de enige optie. Door een lager oord op te zoeken, moeten de symptomen vrij snel afnemen. Is dit niet het geval, zoek dan een dokter op.

Hoogte Bolivia

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in