In veel landen in Zuid- en Midden-Amerika is er een prima openbaar vervoernetwerk. Eén probleem: het is vaak ingewikkeld om erachter te komen welke bus je precies nodig hebt. Daarbij wordt er vaak ook geen vast tijdsschema aangehouden, waardoor het achterhalen van een dienstregeling bijna niet te doen is. Toch is het reizen met het openbaar vervoer niet zo’n probleem, mits je weet hoe.

Zuid-amerika OV

Zoek grote herkenbare plaatsen

Wil je naar een bepaalde bezienswaardigheid met de bus? Zoek dan altijd naar grote herkenbare plaatsen in de buurt. De bussen in Zuid- en Midden-Amerika hebben vaak papieren bordjes achter de voorruit met bestemmingen. Vrijwel nooit wordt hier jouw specifieke bestemming genoemd. Ga je bijvoorbeeld naar kerk X in de buurt van de botanische tuin, zoek dan naar het busje met het bordje ‘botanische tuin’.

Tuktuk zuid-amerika

Vragen, vragen, vragen

Buslijnen wisselen nogal eens in Latijns-Amerika. Heb je net de weg gevraagd aan een local, blijkt de lijn helemaal niet meer te bestaan. Of het vertrekpunt is gewijzigd. Vraag daarom aan meerdere personen waar een bepaalde bus gaat, hoe laat die bus gaat en waar hij naartoe rijdt. Beter een keer teveel vragen dan een keer te weinig.

boot zuid-amerika

Zoek op forums

De kans is groot dat je niet de enige bent die op zoek is naar een bezienswaardigheid. En je bent vast ook niet de enige toerist op een bepaalde locatie. De vragen die jij hebt over het vervoer, heeft een ander waarschijnlijk ook. En de kans is groot dat jouw vraag al eens gesteld is. Gebruik deze informatie als startpunt. Vraag vervolgens aan de locals of de informatie nog up-to-date is.

OV zuid-amerika

Maak gebruik van hoofdlijnen

In steeds meer steden in Midden- en Zuid-Amerika worden speciale busbanen aangelegd voor snelle bussen. Deze bussen rijden vaak langs de meest belangrijke bezienswaardigheden. Van deze speciale lijnen is doorgaans ook een duidelijke netwerkkaart te vinden, zodat je de weg niet kwijt kunt raken.

trein zuid-amerika

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in