De Euro, je houdt ervan of je verafschuwt de munt, maar feit is wel dat het makkelijk is. Reis je naar het buitenland, dan hoef je geen geld te wisselen. Dat is in Latijns-Amerika wel anders. Ieder land heeft zijn eigen valuta en dat betekent voortdurend dat je weer nieuwe munten en briefjes in je portemonnee hebt. Hoe zorg je dat dit zo efficiënt mogelijk verloopt en wat zijn de do’s en don’ts met geld in Latijns-Amerika?

omgaan met geld zuid-amerika

Vermijd wisselkantoren, pin je geld

Het is verleidelijk: een zak met Euro’s of Dollars meebrengen en die vervolgens wisselen tegen de lokale valuta. Ik raad je af dit te doen. Wisselkantoren bieden vaak geen goede koers. De beste koers ontvang je gewoon rechtstreeks uit de pinautomaat. Oké, je betaalt wat extra kosten voor het opnemen van vreemde valuta, maar dit is nog altijd het minste waardeverlies dat mogelijk is.

Kijk eerst om je heen met pinnen

In Latijns-Amerika vind je vrijwel geen pinautomaten direct op straat. Vaak moet je eerst een afgesloten hokje in. Dat is niet voor niets. Kijk altijd eerst om je heen voordat je gaat pinnen. Zie je mensen die je niet vertrouwt, ga dan naar een andere pinautomaat. Heb je gepind? Steek het geld dan in verschillende zakken. Een eventuele zakkenroller kan dan niet in één keer al je geld meenemen.

Geld in zuid-amerika

Reken uit wat je nodig hebt aan geld

Het is verstandig om van tevoren uit te rekenen hoeveel geld je nodig hebben per land in Latijns-Amerika. Maak een inschatting van de te verwachten kosten en neem niet meer op dan nodig. In een aantal landen accepteren ze de valuta van de buurlanden niet of is de wisselkoers extreem slecht. Een voorbeeld hiervan zijn Bolivia en Peru. Aan de grens ontvang je aan de Peruaanse zijde vrijwel niets voor je in te leveren Bolivianos.

Zuid-amerika geld

Zorg altijd voor kleine coupures

Als je geld gaat pinnen krijg je doorgaans middelgrote coupures. In een aantal landen is het niet mogelijk om met grote bankbiljetten te betalen. Argentinië is een voorbeeld van een land waar vaak geen wisselgeld voorhanden is. Wisselen kan meestal wel bij kantoren voor het OV. Bijvoorbeeld de bus of de metro. Op die manier ben jij van je grote biljetten af en kun je gewoon overal betalen.

Heb losgeld op zak

Het is verstandig om in Latijns-Amerika altijd wat muntjes en kleine briefjes los in je zak te hebben. Zo kun je snel kleine bedragen betalen, zonder dat je daarvoor je portemonnee hoeft te trekken. Dit is vooral handig in het openbaar vervoer, waar het vaak druk is en je niet altijd makkelijk bij je portemonnee kunt. Daarnaast is het ook fijn dat niet iedereen weet waar jij je grote geld bewaart.

Muntgeld zuid-amerika

Neem kleine hoeveelheden tegelijk mee

Het komt in Latijns-Amerika vrijwel nooit voor dat je enorme bedragen tegelijk uitgeeft. Het is dan ook onverstandig om grote bedragen mee te nemen op zak. Stop je geld in een afgesloten koffer en neem alleen mee wat je nodig hebt. Zo verklein je de kans dat je veel geld kwijtbent als je gerold wordt en je kunt het ook simpelweg niet kwijtraken.

Geld zuid-amerika

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in