Ga je naar een Braziliaanse stad, dan denk je waarschijnlijk vooral aan Rio de Janeiro. Dan vervolgens aan São Paulo en misschien nog Recife, Salvador of Brasilia. Maar waarschijnlijk komt Santos niet direct in je op. En dat is zonde, want de stad waar Neymar zijn voetbalcarrière begon, heeft misschien wel de mooiste baai van Brazilië.

Santos panorama

Direct naar Santos vanaf het vliegveld

Santos ligt op ongeveer 9 uur met de bus vanaf Rio de Janeiro en 2 uur met de bus vanaf São Paulo. Ik kies voor het vliegtuig van Rio naar São Paulo. Niet naar het grote internationale vliegveld, maar naar Congonhas, een vliegveld dat werkelijk midden in de stad ligt. Hier landen is een bijzondere ervaring. Het voelt alsof je elk moment een gebouw kunt raken, maar gelukkig gaat alles goed. Vanaf het lokale vliegveld neem ik de rechtstreekse bus naar Santos, die precies voor de terminal vertrekt.

Santos, prachtige stad in de schaduw van São Paulo

De weg richting Santos is werkelijk adembenemend. Prachtige heuvels en schitterende natuur wisselen zich in hoog tempo af. Ook de rijvaardigheid van de chauffeur wordt aardig op de proef gesteld, sommige stukken weg lijken niet gemaakt voor bussen. Elke bocht weer houd ik mijn hart vast, maar goed, na een uur of twee landen we veilig in de busterminal van Santos.

Voor voetballiefhebbers is het Museu Pelé onmisbaar. De grootste Braziliaanse voetballer aller tijden speelde bijna zijn gehele carrière in Santos en wordt hier gezien als grote held. Het museum geeft een mooi inkijkje in zijn voetbalcarrière.

Het centrale busstation ligt praktisch naast het historisch centrum. Ik beklim als eerste de Monte Serrat. Een heuvel die naast het busstation ligt en een mooi uitzicht geeft over de stad. Ik geniet van het uitzicht over de stad en je ziet vanaf hier mooi dat Santos op een eiland is gebouwd. Alleen bruggen verbinden het eiland met het vasteland. Ik verlaat de heuvel Monte Serrat en ga richting het historisch centrum. Een prachtige verzameling van oude kerken, smalle straatjes en brede winkelboulevards.

Oude centrum santos

Prachtige gebouwen in het historisch centrum

Santos is van oudsher een havenstad en dat is goed terug te zien in het historisch centrum. Daarnaast is de stad altijd een exporteur geweest van koffie. Overal zie je oude pakhuizen, koloniale gebouwen en herinneringen van de enorme welvaart. Bijzonder is bijvoorbeeld het koffiemuseum, gevestigd in het oude beursgebouw. Ook het voormalig douanegebouw is een parel. Leuk is de toeristische tram, die een mooi ritje maakt door het centrum. Lekker eten doe je bij het Portugese restaurant Tasca do Porto, middenin het oude centrum.

centrum santos oud centrum santos

Santos FC, de basis van Pélé

Vanuit het oude centrum neem ik een taxi richting het Estadio Urbano Caldeira, de thuishaven van Santos FC. Santos is de club waar Pele groot is geworden. Tijdens de rondleiding door het stadion krijg je heel wat verhalen te horen over deze Braziliaanse grootheid. Het stadion zelf is niet zo groot, des te indrukwekkender is de clubgeschiedenis met de vele prijzen. Bijzonder om hier rond te lopen.

Santos fc

Richting het strand van Santos

Hoe zuidelijker je gaat in Santos, hoe moderner het wordt. Dat merk je zeker op de twee commerciële aders van Santos: de Avenida Dr. Bernardino de Campos en de Avenida Dona Ana Costa. In dit moderne gedeelte van de stad vind je volop bars en restaurants. Ook kun je hier naar hartenlust shoppen in één van de grote winkelcentra.

De Praça das Bandeiras is een belangrijk toeristisch punt in Santos en bekend bij iedereen. Makkelijk als herkenningspunt dus.

Rij je de Avenida Dona Ana Costa helemaal af, dan kom je bij de Praça das Bandeiras. Dit monument werd in 1932 geïnaugureerd en elke vlag staat voor één van de Braziliaanse staten. Vanaf hier loop je zo het strand op. De vorm van het strand doet sterk denken aan Copacabana, maar dan zonder de hordes mensen. De ligging tussen Guarujá en Praia Grande maakt dit stuk strand uniek.

Praca das bandeiras Santos tram

Heerlijk wandelen in de Jardins de Praia

Vanaf de Avenida Dona Ana Costa loop ik naar rechts, richting de Jardins da Praia. Dit is een prachtig park dat grenst aan het strand. Even verderop vind je ook het stadspark Roberto Mario Santini, ook zeker een aanrader. Zeker in de zomer, wanneer de temperaturen in Santos flink op kunnen lopen. Houd er wel rekening mee dat Brazilië omgekeerde seizoenen kent en onze winter dus daar zomer is.

Ik raad je zeker aan om een dagje Santos in te plannen, zeker als je in de buurt van São Paulo bent!

Ben je gek op aquaria en zeeleven, dan mag je het aquarium van Santos niet missen. Het aquarium ligt helemaal in het zuiden van de stad, precies aan de andere kant van het strand dan de stadstuinen. Ook de haven van Santos is interessant om van dichtbij te bekijken, al zou ik hier in de buurt niet het water ingaan. Het water is sterk vervuild. Verderop op het strand is dit minder aan de orde.

Aquarium santos

Parasailen vanaf São Vicente

Een unieke manier om Santos te verkennen is vanuit de lucht. En laat dat nou perfect mogelijk zijn hier. Ik neem de kabelbaan omhoog, richting het parasailplatform. Aldaar kom je terecht bij de Clube de Voo Livre do Litoral Paulista. Hier zijn altijd wel wat piloten aanwezig voor als je een tandemvlucht wilt maken. Ik betaal omgerekend € 60,- en binnen een kwartier zweef ik boven Santos. Mijn instructeur blijkt gek te zijn op stunts, waardoor we in een soort kamikazevlucht terecht komen. Goed 15 minuten later sta ik weer met beide benen op de grond, een schitterende ervaring rijker.

parasailen santos

Santos: zeker doen

Santos is als toeristische bestemming wellicht niet zo interessant als Rio de Janeiro. Desondanks is de baai prachtig, het historisch centrum zeker een bezoek waard en ook de stadsparken mogen er zijn. Zeker doen dus!

Santos

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

1 reactie

  1. ik ben bezig te plannen om te reizen naar deze stad aan de oostgrens van Sao Paulo!
    Ik vondt hetgeen ik heb gelezen wel heel erg handig!

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in