Guatemala barst van de vulkanen. Dat betekent dat er veel warmwaterbronnen te vinden zijn. Eén van de mooiste vind je vlakbij Quetzaltenango: Fuentes Georginas. De foto’s zagen er prachtig uit, dus daar wilde ik naar toe.Fuentes Georginas Xela

Boek een tour naar de Fuentes Georginas

De Fuentes Georginas liggen in Zunil, op ongeveer 20 kilometer van Xela. Niet zo ver, maar toch doet de bus er bijna 50 minuten over. En dan heb ik het nog over een bus van een reisbureau. Het is mogelijk om via het openbaar vervoer naar Fuentes Georginas te gaan, maar dat raad ik je af. Naar Zunil is geen probleem vanuit Quetzaltenango, maar vanaf daar heb je iemand nodig die je naar de bronnen wil brengen. En dan moet je ook nog onderhandelen over de tijd dat je terug wilt. Een snellere én goedkopere optie is de excursie van Adrenalina Tours in Quetzaltenango. Voor € 17,- brengen ze je heen en terug en je entreeticket is inclusief. Ik kies voor de middagtour, maar je kunt ook in de ochtend. In beide gevallen ben je ongeveer 2 uur in de bronnen, meer dan genoeg tijd.

Niet vergeten: tussen de parkeerplaats en de hoofdbaden liggen nog 2 andere warmwaterbaden.

Het busje haalt me op bij het kantoor van Adrenalina en rijdt rechtstreeks naar Zunil. Daar slaan we af richting een steile bergweg. Hoe hoger we komen, hoe mistiger het wordt. Wanneer we bij de bronnen aankomen, zijn deze gehuld in een mystieke mist. Het maakt de locatie nog bijzonderder. Vanaf de parkeerplaats is het vijf minuutjes lopen naar de drie hoofdbaden.

xela fuentes georginas

Badderen in warm water of wandelen?

Elk bad heeft een andere temperatuur. Het zal je niet verbazen dat het warmste bad het populairst is. Zeker aan de randen waar het warme water van de berg afkomt. Let wel op dat het water op sommige plekken echt heel warm is. Maak niet de fout om daar per ongeluk onder te gaan staan.

Ben je actief aangelegd, dan is het mogelijk om een wandeltocht te maken door de Fuentes Georginas. Er is een route uitgezet van ongeveer een half uur naar een hoger gelegen punt. Echter, ik heb maar twee uur en heb niet zoveel zin om de wandeltocht te maken. Ik ben juist hier gekomen om te ontspannen. En dat kan hier zeker. De voorzieningen om je om te kleden zijn uitstekend, er zijn zelfs douches. Wel met koud water, voor het warme water moet je in de baden zijn.

mistige fuentes georginas

Van koud naar warm

Goed om te weten is dat de omgeving van de Fuentes Georginas behoorlijk fris kan zijn. Het is dus verstandig om je handdoek naar elk bad mee te nemen. Sla die gelijk om je heen, zodra je het water uitkomt zodat je niet gelijk verkouden bent.

Ik begin bij het koudste bad en bouw op naar steeds iets warmer. Het eerste bad is niet echt warm, dus ik ga gauw over naar de tweede. Iets warmer, maar zeker nog niet ‘lekker warm’. Dat is het grootste bad wel. Een heerlijke temperatuur en water tot aan je navel. En vanwege de vele mineralen in het water is het geen probleem om te blijven drijven. Ideaal!

Maar na een tijdje ben ik toch benieuwd naar de andere twee baden, richting de parkeerplaats. Deze zouden nog warmer zijn en er wordt dan ook afgeraden om hierin te zwemmen. Baden is wel verantwoord. Ik kom al snel bij het eerste warmwaterbad en het is inderdaad een stuk warmer dan het grote bad. Het is hier een stuk rustiger en je ziet de prachtige kleuren van de mineralen op alle stenen. Kijk wel uit voor de keien op de bodem, het is niet overal even vlak. Kort voordat we weer teruggaan naar Quetzaltenango, probeer ik nog even het laatste bad. Ook erg rustig, maar wel heerlijk warm. Ik geniet nog even van het warme water en ga dan terug naar de omkleedruimte.

Bronnen georginas

Fuentes Georginas de moeite waard?

De Fuentes Georginas zijn een leuke bestemming om te bezoeken vanuit Quetzaltenango. Voor een klein bedrag heb je hier een heerlijk ontspannen dagdeel. Veel langer dan dat zou ik ook niet gaan. Er is een mogelijkheid om te overnachten in het park, maar dat zou ik niet doen. De baden zijn weliswaar heerlijk, maar je hebt het snel gezien. Gewoon een dagdeel boeken en dan weer terug naar Xela.

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in