Mexico staat bekend om de vele archeologische vindplaatsen. Overal in het land zijn precolumbiaanse steden gevonden en zo ook in de regio Oaxaca. Dichtbij Oaxaca-stad ligt één van de belangrijkste steden van de Zapoteken: Monte Albán. Dit was het religieuze, politieke en economische centrum van het Zapoteekse rijk.

Monte Albán, de heilige berg

Monte Albán ligt op slechts 9 kilometer van Oaxaca en is eenvoudig te bereiken met busjes vanuit het centrum van de stad. Overigens is Monte Albán de Spaanse naam voor deze plaats. De oorspronkelijke Zapoteekse naam is niet bekend, maar mogelijke benamingen zijn Danibaan (Heilige Berg), Danibéeje (Heuvel van de Tijger) of Colina del Jaguar.Zone Monte Alban

Het indrukwekkende Juego de Pelota

Bijzonder aan Monte Albán is dat de gebouwen in goede staat verkeren. Zodra ik het terrein oploop, ben ik gelijk onder de indruk van de overblijfselen. Wat imposant! Als eerste loop ik naar het Juego de Pelota (het balspel). Het is goed te zien hoe de Zapoteken tribunes hebben gebouwd en wat het doel was van het spel. Je scoorde punten door een bal door een stenen ring te werpen.

Vanaf het Juego de Pelota is het een klein stukje verder naar het centrale plein. Helemaal in het midden staat de offerplaats, die door de Zapoteken werd gebruikt om de Goden tevreden te houden met allerhande offers. Maar het meest bijzondere van La Gran Plaza zijn de omringende gebouwen. Absolute hoogtepunten zijn El Palacio, de gebouwen J, G, H en I en het Plataforma Sur. De gebouwen aan de lange zijden van La Gran Plaza kun je alleen van een afstandje bekijken, maar zelfs op deze manier zie je hoe groot en geavanceerd alles is.

Monte Alban Juego de PelotaMonte Alban tempels

Stevig klimmen over de grote treden

Ik vervolg mijn weg over het Gran Plaza richting Plataforma Sur, aan de zuidkant van Monte Albán. Zoals bij elke archeologische vindplaats, vraag ik me ook hier weer af hoe de oude volkeren die grote treden toch konden nemen. Maar goed, na het beklimmen van de hoge traptreden sta ik op het Plataforma Sur. Vanaf hier geniet ik van het uitzicht over het centrale plein van Monte Albán. Uiteraard staan overal bordjes die me vertellen welke functie welk gebouw had, zowel in het Spaans als in het Engels.

Monte Alban overzichtMonte Alban Mexico

Gebouw K, het meest imposante van allemaal

Vanaf het Plataforma Sur loop ik de steile trap weer af en vervolg mijn route langs de linkerzijde van de Gran Plaza. In de uiterste linkerhoek staat voor mij het meest imposante gebouw van Monte Albán: gebouw K. Je kunt rond dit enorme bouwwerk lopen om een goed indruk te krijgen van de grootte daarvan. Gebouw K is de coverfoto van dit artikel.

De warmte begin ik goed te voelen, zeker omdat er niet of nauwelijks schaduwplekken te vinden zijn hier. Maar toch vervolg ik vol goede moed mijn weg door deze bijzondere plaats. Ik kom aan bij Plataforma Norte, beklim opnieuw steile traptreden en geniet vervolgens van de andere kant van het uitzicht over La Plaza Central. Maar het meest interessante van Plataforme Norte is dat je aan deze kant van de vindplaats nog een hoop extra gebouwen kunt ontdekken. En de meeste gebouwen kun je hier wel betreden.

Monte Alban Oaxaca zone

Tumba número 7

Erg bijzonder is bijvoorbeeld Tumba número 7. In dit graf werd een belangrijke opgraving gedaan, die tegenwoordig te zien is in het museum van Monte Albán. Dit museum zit bij de toegangsprijs inbegrepen en is zeker de moeite waard. Immers, hier zie je alle opgravingen die gedaan zijn in hun originele staat. De meeste stenen of beelden die je op de vindplaats zelf ziet liggen, zijn replica’s.

Houd er rekening mee dat er weinig schaduw is in Monte Albán. Neem daarom altijd voldoende water mee en een petje tegen de zon. Zeker La Gran Plaza kan erg heet worden. Behalve dat er weinig schaduw is in Monte Alban, is er ook weinig groen. Even voor de zon schuilen onder een boom is er nauwelijks bij. Vraag ook even naar de laatste bus terug naar Oaxaca. En zorg ervoor dat je je weer op tijd meldt.

De gebouwen aan de noordkant van Monte Albán zijn allemaal iets minder goed bewaard gebleven. Het kost me daarom wat meer verbeeldingskracht om voor te stellen hoe groot het geweest moet zijn. Desondanks vind ik het ook fijn om hier rond te lopen, omdat de meeste bezoekers hier niet komen. En dat is jammer, want Plataforma Norte vormt een belangrijk onderdeel van deze eens zo machtige stad van de Zapoteken.

Monte Albán is absoluut een aanrader als je in Oaxaca bent. Het is relatief eenvoudig te bereiken, de entreeprijs is slechts 70 Pesos en je kunt hier uren ronddwalen door de bijzondere Zapoteekse stad. En ook leuk om te vergelijken hoe deze stad eruit ziet ten opzichte van andere belangrijke precolumbiaanse steden als Teotihuacán of Tula.

Sculpturen Monte Alban

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in