Buenos Aires is de stad die nooit slaapt. Je kunt je hier 24/7 vermaken. Maar er komt een moment dat je meer van de omgeving wilt zien. Trips naar La Plata, San Antonio de Areco en Tigre liggen dan voor de hand. Of de bijzondere dierentuin van Luján. Maar ik wilde eens wat anders. En dus ging ik richting Chascomús, op twee uur van Buenos Aires.

Chascomús centrum

Wat te doen in Chascomús?

Vraag je een Porteño, een inwoner in Buenos Aires, wat je kunt doen in Chascomús, dan haalt hij waarschijnlijk zijn schouders op. Grote kans zelfs dat hij nog nooit van de plaats heeft gehoord. En dat is wanneer ik het leuk vind worden. Gewoon eens zien wat er dan te doen is. En dat is verrassend veel in Chascomús. Zonder veel voorbereiding kom ik aan in het kleine dorpje. Ik wandel lukraak richting het centrum en zie direct het prachtige gemeentehuis. Even verderop kom ik langs de Capilla de los Negros, die een bijzondere historie blijkt te hebben. Weer een paar minuten verder lopen kom ik bij het Monumento a los Veteranos de Malvinas, indrukwekkend.

De regen komt inmiddels met steeds meer bakken uit de lucht, maar ik laat me niet uit het veld slaan. Ik ben er nou toch, dus dan kan ik er maar beter het beste van maken. Ik zoek het groen op in het park Los Libres del Sur en geniet van het uitzicht over het water. Natuurlijk maak ik hier een foto met mijn reisgenoten, om vervolgens via de brede Perónboulevard weer het dorp in te lopen.

Chascomús centrum

De Laguna de Chascomús

Maar het echte hoogtepunt van Chascomús is de ligging. Het dorp ligt namelijk aan de Laguna de Chascomús. Een prachtig meer dat zich uitstekend leent voor watersport. Zeker in de zomer is hier van alles te doen op en rond het water. Van waterscooters tot zeilen en van kanoën tot waterskiën. En dat alles zonder dat er massatoerisme plaatsvindt. Immers, Chascomús is niet de meest bekende plaats binnen de provincie van Buenos Aires. Ik ben er in het laagseizoen op een regenachtige dag en ik moet zeggen, het meer ziet er wat troosteloos uit. Maar de locals verzekeren mij dat het in de zomer compleet anders is. Ik geloof ze maar op hun blauwe ogen.

Vergeet trouwens ook niet de prachtige zonsondergang in Chascomús. Ik bekijk de prachtige paars, oranje, rode kleuren vanaf een pier in het water. Het voelt alsof je over de zee kijkt, al is dit natuurlijk maar een meer. Vervolgens is het tijd om terug te gaan naar Buenos Aires. Informeer van tevoren hoe laat de laatste bus teruggaat. De bussen rijden hier niet zo regelmatig en ook een tijd op je ticket is geen garantie. Zorg ervoor dat je ruim op tijd terug bent op het busstation, dan kan het niet misgaan.

Het meer van Chascomús

Hoe kom je in Chascomús?

Houd er rekening mee dat de terugreis iets langer kan zijn vanwege de drukte ’s avonds in Buenos Aires. Kom je ’s avonds laat terug op het busstation Retiro? Loop dan direct naar de bus of metro of neem een taxi. Het is niet de plaats om uitgebreid om je heen te gaan kijken ’s avonds laat.

Je kunt op twee manieren naar Chascomús vanuit Buenos Aires: de bus of de trein. In beide gevallen doe je ongeveer 2,5 uur over de reis. Ikzelf ben met de bus gegaan, comfortabeler dan met de trein.

  • Optie 1: neem de bus vanaf het busstation Retiro in Buenos Aires. Maatschappij El Condor rijdt 3 keer per dag richting Chascomús.
  • Optie 2: neem de trein vanaf Estación Constitución (Linea C van de metro). Pak vanaf hier de trein richting Mar del Plata en stap uit bij het station van Chascomús.

Het meer van Chascomús

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in