Vanuit Santiago de Chili vlieg ik naar Calama om van daaruit de bus te nemen naar San Pedro de Atacama. Deze stad ligt midden in de Atacamawoestijn op een hoogte van 2500 meter. Voor mij de laatste stop voordat ik de driedaagse tour naar de Salar de Uyuni ga ondernemen. Maar voor het zover is, heb ik nog wat tijd over om de stad te verkennen.Vliegen San Pedro de Atacama

Woestijn, kou en maanvlakte

San Pedro de Atacama ligt in een woestijn. En dat zie je aan alles. Het is er ontzettend droog. San Pedro is één van de droogste plaatsen ter wereld en dat resulteert in een zanderige maanvlakte. Je ziet weinig groen en alles is vrij stoffig. De wegen die zijn verhard, zijn gemaakt van kinderkopjes en de rest bestaat uit zand. Een zonnebril is daarom hier geen overbodige luxe.

Het stadje heeft een bijzondere aantrekkingskracht op toeristen, omdat er vele natuurbezienswaardigheden in de buurt liggen. Absolute aanraders zijn de geisers van El Tatio, de Maan- en de Dodenvallei, de Licancaburvulkaan en de Salar de Atacama. San Pedro de Atacama is redelijk toeristisch en je ziet ook veel aanbieders van tours naar de genoemde hoogtepunten. Een rondje op Tripadvisor leert je welke partijen betrouwbaar zijn. Ik heb hier wel geleerd: kies niet altijd voor de goedkoopste partij!

Licancabur vulkaan

Levendig centrum, veel toeristen

Houd er rekening mee dat op zondag veel banken gesloten zijn. Onhandig, want niet elke bank heeft een pinautomaat aan de buitenzijde van het gebouw.

Het centrum van San Pedro de Atacama zit vol met hostels, restaurants en bars. Hierdoor is het centrum erg levendig, zelfs tot in de kleine uurtjes. Moet je de volgende dag vroeg op, dan raad ik je aan om je hostel iets uit het centrum te nemen. De afstanden zijn klein in San Pedro, dus je bent overal zo, maar net buiten het centrum heb je geen last van feestende mensen.

Voordat ik mijn tour naar de Salar de Uyuni ga ondernemen, moet ik Boliviaanse Bolivianos (BOB) hebben. Omdat ze in San Pedro de Atacama goed weten dat de Salar de Uyuni een belangrijke bron van inkomsten is, ook voor Chili, is geld wisselen in San Pedro geen probleem.

AtacamawoestijnSan Pedro de Atacama omgeving

Perfect vertrekpunt voor Salar de Uyuni

San Pedro de Atacama is een goede uitvalsbasis om de Atacamawoestijn te verkennen. Wil je niet naar de Salar de Uyuni, dan kun je kiezen voor dagtochten rond San Pedro of meerdaagse trips door de woestijn.

Vanwege tijdgebrek heb ik vrij weinig van de omgeving van San Pedro de Atacama kunnen zien, maar de Salar de Uyuni combineert een aantal hoogtepunten. Mijn tocht startte namelijk in San Pedro en we gingen van daaruit richting Bolivia en de Salar. Onderweg kom je dan de Licancaburvulkaan tegen, je ziet geisers (niet El Tatio, maar toch) en je rijdt door woestijnvlakten. En in plaats van de Salar de Atacama, krijg je de Salar de Uyuni te zien. En die is nog eens groter ook!


Transfer San Pedro de Atacama

Hoe kom je vanaf het vliegveld van Calama in San Pedro de Atacama? Lees de verschillende budget mogelijkheden in het artikel Transfer San Pedro de Atacama.

San Pedro de Atacama ChiliGeisers San Pedro de Atacama

Chili land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in