Barranquilla is zeker niet de meest bezochte plaats van Colombia. Sterker nog, veel buitenlandse toeristen slaan deze stad over in hun tocht langs de Caribische kust. Oké, ik zou liegen als Barranquilla de mooiste stad is die ik ooit gezien heb, maar er is wel degelijk een hoop te beleven. Tijd voor een kennismaking met de vierde stad van het land.Barranquilla centrum

Verblijf in El Prado, openbaar vervoer niet eenvoudig

Het is het hele jaar door boven de 30 graden in Barranquilla. Ook ’s nachts blijft het warm met een minimum van 25 graden.

Ik verblijf in het stadsgedeelte El Prado. Je vindt hier een aantal hotels en restaurants. Ikzelf slaap in het Meeting Point Hostel. Een prima accommodatie naast een uitstekende pizzeria. Het hostel heeft kamers met airconditioning en zonder. Ik raad je absoluut aan om een paar Pesos meer te betalen en voor airco te kiezen. Je hebt het nodig hier!

Het openbaar vervoer in Barranquilla is moeilijk te doorgronden. Ik vraag in het hostel telkens welke bus ik moest nemen naar een bezienswaardigheid, zelf ontdekken is niet eenvoudig. Wat wel mogelijk is om vanaf El Prado richting Carrera 46 te lopen (ongeveer 20 minuten), waar je op de Transmetro kunt stappen. Dit is een vergelijkbaar bussysteem als de Transmilenio in Bogotá en rijdt de hele Carrera 46 af, richting het centrum.

Een aanrader: Museo del Caribe

En het centrum is waar ik heen wil. Om precies te zijn, ik ga naar het Parque Cultural del Caribe. Hier vind je het Museo del Caribe met speciale aandacht voor de bekende Colombiaanse schrijver Gabriel García Marquez. In dit museum leer je meer over de belangrijke rol die Barranquilla speelde in de ontwikkeling van het Caribische gebied. Ook krijg je veel te horen over de veroveraars van dit gebied en natuurlijk over Gabriel García Marquez.

Museo del Caribe BarranquillaMuseo del Caribe

De gezellige chaos van Barranquilla

Vanaf het Museo del Caribe loop ik een klein stukje verder naar de Paseo Bolívar, één van de weinige pleintjes in het drukke centrum. Het hele centrum staat overdag vol met kleine kraampjes, waar allerlei eten en drinken wordt verkocht. Druk, maar ook erg leuk. Overigens is het centrum ’s avonds en ’s nachts geen veilige plek om alleen rond te lopen. Ik verken de stad zelf met een vriendin uit Barranquilla en zij wil per se voor het donker hier weg. Dat zegt wel genoeg.

Iets uit het centrum, maar langs Carrera 46, ligt het Plaza de la Paz. Dit plein is vooral interessant vanwege de abstracte Catedral Metropolitana. Neem ook een kijkje binnen, het is een kathedraal zoals je die niet vaak ziet.

Barranquilla colombiaCatedral Metropolitana

Naar het strand van Puerto Colombia

Barranquilla ligt weliswaar aan het water, maar dat betekent niet dat je direct in de stad naar het strand kunt. De Rio Magdalena is sterk vervuild en de kustlijn is zwaar verpauperd. Vroeger was dit een prachtige plek, maar achterstallig onderhoud heeft ervoor gezorgd dat je hier liever niet komt. Hopelijk wordt dit snel verbeterd, want juist hier zou je heerlijk van het water kunnen genieten.

Voor het strand moet je nu naar Puerto Colombia. En dat doe ik dus. Samen met een vriendin uit Barranquilla neem ik de bus vanuit het centrum. Ongeveer 75 minuten later staan we op het strand. Het strand van Puerto Colombia is prachtig, maar het water is helaas wel wat vervuild. Dit komt door de stroming die afval meeneemt vanuit Barranquilla. Desondanks zie ik veel Colombianen gewoon in het water, bij gebrek aan beter. Bijzonder is de pier die ik ver in zee zie liggen. Het tussenstuk is bij een hevige storm weggeslagen en er is tot op de dag van vandaag nog geen geld om dit op te knappen.

Puerto Colombia BarranquillaPuerto Colombia strand

Tropische regenbuien in de Cariben

Houd er overigens rekening mee dat het veel regent in Barranquilla gedurende onze zomermaanden. En omdat Barranquilla vrijwel geen parken heeft en er geen afvoersysteem voor het water is, overstromen straten met enige regelmaat. En met overstromen bedoel ik een heftige waterstroom door de aflopende straten. Wel geweldig om te zien zijn de inventieve inwoners die stukken hout gebruiken om alsnog naar de overkant van de straat te komen. Je geeft de aanleggers van de ‘overgang’ een minimaal bedrag en je gaat met droge voeten naar de overkant. Je ziet dit vooral gebeuren in het centrum.

Iets buiten het centrum vind je het Estadio Metropolitano Roberto Meléndez te gaan. Dit is het nationale voetbalstadion van Colombia: hier speelt het Colombiaanse elftal zijn wedstrijden. Het stadion ligt in het zuiden van de stad en is eigenlijk alleen met een taxi eenvoudig te bereiken. Maar de sfeer tijdens voetbalwedstrijden vergoedt veel. Vraag de locals wanneer de lokale trots moet spelen.

BarranquillaRegen in Barranquilla

Meet the locals bij La Rueda de Cumbia

Daarnaast zijn er vaak muziekevenementen op het eerder genoemde Plaza de la Paz. Als er een festival is in Barranquilla, wordt dat hier gehouden vanwege de ruimte. Toen ik er was, was er een rockfestival. En de inwoners van Barranquilla kunnen goed uit hun dak gaan.

Waar Barranquilla wellicht overdag niet ontzettend veel heeft te bieden, is dat ’s avonds compleet anders. De inwoners van Barranquilla weten als geen ander hoe te feesten. Een belangrijk knooppunt in het nachtleven is La Troja (Cra. 43 # Cl. 74). La Troja is een begrip in Barranquilla, een bar met een open terras waar de salsamuziek keihard uit de speakers schalt. Een unieke ervaring. Even iets anders? In de buurt zitten volop muziekbarretjes, waarbij veel plekken ook een openluchtgedeelte hebben vanwege de warmte.

Absoluut onmisbaar is ook La Rueda de Cumbia in Barrio Abajo (Cra. 50 # Cl. 45). Van donderdag tot en met zaterdagavond vindt hier een straatfeest plaats. Een geïmproviseerde band staat op een kleine verhoging muziek te spelen, terwijl de locals er in een cirkel omheen dansen. Daarbij volg je natuurlijk het ritme van de muziek. Het maakt werkelijk niet uit hoe je danst, als je maar meegaat in het ritme. Ik kan eigenlijk niet dansen, maar heb me ook gewoon tussen de locals gegooid. En dat ging prima! Ondertussen is het volkomen normaal om bier te kopen van mannen met grote koelboxen voor slechts 3000 Pesos (minder dan € 1,-). Als je ergens kunt mengen met locals, is het hier wel. En het feest gaat tot diep in de nacht door!

La Rueda de Barranquilla

Sla Barranquilla niet over

Barranquilla is wellicht een wat moeilijkere stad dan bijvoorbeeld Cartagena of Medellín, waar de bezienswaardigheden voor het oprapen liggen. Maar daarentegen is deze stad wel veel Colombiaanser dan de rest. Je komt weinig toeristen tegen en dat maakt deze plek uniek. En het nachtleven van Barranquilla vind je nergens anders. Altijd warm en authentiek. Dus sla deze drukke stad niet zomaar over, maar plan hier een paar dagen tussen de bekende hotspots als Cartagena en Santa Marta in.


Transfer Barranquilla

Het vliegveld van Barranquilla ligt ten zuiden van de stad. Ondanks dat het hier om de vierde stad van het land gaat, zijn de verbindingen met het centrum niet geweldig. Hoe kom je van het vliegveld toch naar de stad? Lees het in het artikel Transfer Barranquilla.

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in