Ga je naar Zuid-Amerika, dan kom je hoe dan ook in aanraking met inheemse culturen. Van indianengroepen tot afstammelingen van de Maya’s en Inca’s. Op de grens van Bolivia en Peru vind je de kleurrijke Aymara-indianen. Je vindt deze bijzondere mensen van La Paz tot aan het Titicacameer en kunt gemakkelijk met ze in aanraking komen. En dat is een unieke ervaring!Aymaras Peru

Herkomst Aymara-indianen

De indianen vluchtten ten tijde van de Spaanse overheersing naar de hooglanden van de Andes. Doordat ze geïsoleerd leefden, behielden ze vrij eenvoudig hun eigen taal. Tot op de dag van vandaag is dat het geval. En veel Aymara-indianen spreken nog steeds nauwelijks Spaans. Communiceren is dus niet altijd eenvoudig, maar de mensen zijn wel ontzettend behulpzaam.

De Aymara-indianen vormen sinds jaar en dag een minderheid in Bolivia en Peru en werden daarom lange tijd onderdrukt. In 2009 kwam daar verandering in toen in Bolivia een nieuwe grondwet werd aangenomen. Het land werd een plurinationale staat, waarbinnen inheemse volkeren hun eigen taal, cultuur, rechtssysteem en geneeskunde mochten hebben. En dus ook de Aymara.

Aymara’s leven nog traditioneel

Ik kom voor het eerst in aanraking met Aymara-indianen in La Paz, de onofficiële hoofdstad van Bolivia. Dichtbij mijn hotel zit een groente- en fruitmarkt, waar Aymara’s hun handelswaar aan de man brengen. Dit doen ze in volledige klederdracht. Met een kleurrijke poncho en voor de vrouwen een bolhoed, bombin genoemd. Onder deze bolhoed dragen de vrouwen twee lange vlechten. De bolhoeden waren aan het begin van de twintigste eeuw populair en de Aymara’s hebben dit overgenomen. Tegenwoordig is het dragen van een bombin een statement om zich af te zetten tegen de onderdrukking van inheemse volkeren.

Aymara PunoAymara stam

Ieder dorp een eigen kleurpatroon

Loop je in La Paz over welke markt dan ook, bijvoorbeeld de Mercado de las Brujas, dan zie je overal de kleuren terug. In tassen, kledingstukken, vlaggen etc.

Bijzonder zijn de poncho’s van de Aymara. Deze zelf geweven kledingstukken zijn dorpsafhankelijk. Ieder dorp heeft namelijk een eigen kleurpatroon, zodat de indianen onderling snel kunnen zien waar iemand vandaan komt. En al die kleuren zijn prachtig om te zien. Ik prijs mezelf gelukkig hier te zijn!

Ik steek de grens over naar Peru, om naar het Titicacameer te gaan. Vanuit Puno maak ik een trip naar Isla Amantaní, het hoogst gelegen bewoonbare eiland ter wereld. Hier wonen Aymara-indianen die hun leven in de loop der jaren nauwelijks hebben aangepast. Ze verbouwen aardappels en leven van de akkerbouw. Ergens verdwaald lopen lama’s, alpaca’s en wat schapen.

Isla Amantani schapenIsla Amantani

Slapen bij een Aymara-familie op Isla Amantaní

Ik slaap bij een gastfamilie waarmee de communicatie niet eenvoudig is. De man des huizes spreekt Spaans, zijn vrouw en zijn zoon alleen Aymara. Maar met handen en voeten komen we een heel eind. Ik voel me ontzettend welkom en het gesproken woord blijkt helemaal geen barrière te zijn. Leuk! De gehele familie draagt klederdracht. Niet alleen om hun trotse achtergrond te laten zien, maar ook omdat deze kleding heerlijk warm zit.

Ik verbaas me over het feit dat de locals blijven zingen en springen. Hoe doen ze dat op 4000 meter hoogte?

’s Avonds gaan we naar een traditioneel feest, in klederdracht. Oké, dit was optioneel en enigszins toeristisch, maar toch vind ik het leuker dan verwacht. Immers, je ziet alle kleuren samenkomen, elke ‘Comunidad’ heeft namelijk zijn eigen kleuren.

Feestavond Aymara

De Aymara’s hebben het niet makkelijk in Bolivia en Peru. Ondanks dat beide overheden de minderheden hebben erkend, worden ze nog lang niet altijd geaccepteerd in de maatschappij. Ze doen vaak de baantjes die niemand anders wil doen en discriminatie is helaas nog steeds aan de orde. Juist daarom vond ik het ook mooi om met deze mensen in aanraking te komen. Hun verhaal te horen en hun bijzondere leven mee te maken. Als je de kans hebt, ga zeker naar de Aymara’s, die ontzettend open staan voor een leuk gesprek, al dan niet met handen en voeten!

Zelf overnachten op Isla Amantaní?

Wil je zelf ook een nacht doorbrengen bij een Aymara-familie op Isla Amantaní? Lees het bericht ‘Overnachten op Isla Amantaní‘ voor alles wat je moet weten.

Isla Amantani aymaraPachamama Amantani

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in