Cobán is een typische overstapbestemming in het midden van Guatemala. Kom je vanuit het Mayagedeelte, bijvoorbeeld Ixíl of de Cuchumatanes, dan is de kans groot dat je hier langs komt. Bijvoorbeeld om zoals ik verder te reizen naar Flores. Maar je kunt vanuit Cobán ook de bus pakken naar Guatemala-Stad of Rio Dulce. Als je dan toch in Cobán bent, kun je net zo goed even rondkijken.Cobán dorp

Casa Tenango

Voor slechts € 10,- per nacht heb je hier een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer.

Ik slaap in Casa Tenango, een kruising tussen een hostel en een hotel in het centrum van Cobán. Ideaal, omdat de kans groot is dat je een flinke busreis achter de rug hebt als je hier aankomt. Ik laat mijn spullen achter in het hotel en verken de omgeving.

Via het Parque Fray Bartolomé loop ik het centrale plein van Cobán op. Het gemeentehuis is gebouwd in herkenbare koloniale stijl en hetzelfde geldt voor de witte kerk aan het uiteinde van het plein. Deze bouwstijl zie je ook veel terug in het Mayagedeelte van Guatemala, waar de Spanjaarden koloniale kerken hebben neergezet. Aan de andere kant van het plein staat het Palacio de Gobernación, van waaruit de regio wordt bestuurd.

Cobán centraal plein Cobán 's nachts

Speciaalbier in Guatemala

Terwijl de avond invalt ga ik op zoek naar een restaurant. In het hotel werd restaurant Kardamomuss (Calle 3a, 8-11) aangeraden. Als ik daar aankom denk ik eerst aan een soort wegrestaurant, maar eenmaal binnen blijkt dat reuze mee te vallen. Ook al is het vrij rustig, de bediening is enthousiast. Op de kaart staan spannende fusiongerechten, waardoor je smaken bij elkaar proeft die je niet zo snel zou verwachten. Na een heerlijk diner besluit ik nog verder te lopen naar een lokale bar: Stone Age.

Stone Age staat in Cobán bekend als een speciaalbierbar en het is een van de weinige plekken buiten Antigua, waar ze Belgisch bier hebben in Guatemala.

Even naar een bar blijkt er niet in te zitten. Het bordje ‘geen wapens’ bij de entree maakt me ietwat nerveus. Zeker ook omdat je moet aanbellen en vanachter een luikje iemand vraagt wat ik kom doen. Maar met het antwoord ‘een biertje doen’ en even kort fouilleren mag ik toch naar binnen. En binnen blijkt het aardig druk te zijn met locals die hier ‘een biertje doen’. Vergezeld met rockmuziek drink ik hier twee Belgische biertjes en klets wat met de barman, voordat ik mijn bed opzoek.

Cobán Stone Age

Cobán: leuk voor een dagje

Cobán is niet de bestemming waar je dagen zult vertoeven. Het is echt een overstapplaats en alles is daarop ingericht. Ook kun je vanuit hier eenvoudig dagtrips doen naar bijvoorbeeld Semuc Champey. Moet je hier naartoe? Nee, dat wellicht niet. Maar als je er dan toch bent, is er voldoende te doen voor een dagje.

Cobán

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Video Cobán

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in