Colombia wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Het land is prachtig en leent zich uitstekend voor een rondreis van een week of drie. Dan kun je natuurlijk alle toeristische plekjes afgaan, maar je kunt ook wat minder bekende bestemmingen toevoegen aan je reisschema. Daarom deel ik graag mijn alternatieve reisroute voor drie weken Colombia.

Colombia in 3 weken

Startpunt: Bogotá

Bogotá

Ideale verblijfstijd: 3 dagen

Ideale verblijfsplek: Chapinero

Hoogtepunten: Museo del Oro, Monserrate, Plaza de Bolívar, Parque Simon Bolívar, Nuestra Señora de Lourdes, Museo Botero

Vanaf Amsterdam vlieg ik rechtstreeks op Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Toen ik voor het eerst in Bogotá was, verbleef ik in La Candelaria. Dit is weliswaar het historische centrum waar veel te zien is, maar niet direct de plek waar je wilt verblijven. Vooral ’s nachts is het hier donker en niet zo veilig. Ik verblijf dit keer in Chapinero, meer naar het noorden. Vlakbij Zona T en een stuk veiliger dan La Candelaria. Naast de bekende bezienswaardigheden, moet je zeker ook even naar Parque 93 en Usaquén. In het weekend is hier een grote vlooienmarkt. Voor een mooi panoramazicht op de stad, neem je het treintje naar Monserrate.

Bogota colombia

Vlucht naar Pereira, richting Salento

Salento

Ideale verblijfstijd: 2 dagen

Ideale verblijfsplek: Estrella de Agua, Salento

Hoogtepunten: Valle de Cocora, Posada Don Elias (koffieplantage)

Ik neem het vliegtuig van Bogotá naar Pereira. In minder dan een uur sta ik weer aan de grond. Je kunt deze route ook afleggen met de bus, maar reken vanwege het bergachtige landschap op vele uren. Vanaf het vliegveld neem ik de bus naar het busstation om vervolgens direct de bus in te stappen richting Salento. Salento is een toeristisch en kleurrijk dorpje, waar iedereen vooral komt voor de koffieplantages en de Valle de Cocora. Deze vallei staat vol met waxpalmen, de nationale boom van Colombia.

Salento koffie

Met de bus naar Medellín

Medellín

Ideale verblijfstijd: 3 dagen

Ideale verblijfsplek: Laureles of El Poblado (toeristisch)

Hoogtepunten: Pueblito Paisa, Plaza Botero, Museo de Antioquia, Parque San Antonio, Plaza Cisneros, Parque Berrio, Parque de los Pies Descalzos, Parque Arví

Vanuit Salento neem ik een rechtstreekse bus naar Medellín. Ongeveer zes uur later sta ik in de modernste stad van Colombia. De meeste toeristen verblijven in El Poblado, ik kies voor het authentiekere Laureles, vlakbij het stadion. Carrera 70 was vroeger berucht vanwege de drugskartels, maar is inmiddels weer helemaal hip en happening. Medellín biedt overal en nergens schitterende uitzichten. Maak zeker gebruik van de kabelbanen die je hogerop brengen. En struin vooral rond door de vele leuke straten in het centrum. Goedkoop eten doe je met de lunchmenu’s. Voor minder dan € 10,- heb je drie gangen. Leuke dagtrip: Guatapé, het mooiste dorp van Colombia.

guatape penol Medellin plaza botero

Op naar Nuquí

Nuquí

Ideale verblijfstijd: 2-3 dagen

Ideale verblijfsplek: Palmas de Pacífico

Hoogtepunten: Playa Olímpica, Rio Jovi, Parque Nacional Utría

Tijd om de gebaande paden te verlaten, op naar de regio Chocó. Om precies te zijn: Nuquí. Deze plaats aan de westkust van Colombia is alleen per vliegtuig of lancha te bereiken. Ik vlieg vanaf het stadsvliegveld van Medellín naar de westkust. In Nuquí kom je terecht in een Afro-Amerikaanse gemeenschap die zeer hecht is. De plaats is arm, maar herbergt prachtige natuurschatten. De achterliggende rivier is schitterend, vol met mangrovebossen. Het strand is heerlijk en het Parque Nacional Utría is niet ver weg. In het juiste seizoen kun je ook walvissen zien vanaf het strand. Houd wel rekening met een langzamer ritme. Je kunt je alleen verplaatsen per voet of lancha. Auto’s zie je hier nauwelijks.

Nuqui colombia

Nuquí – Medellín – Cali

Cali

Ideale verblijfstijd: 2-3 dagen

Ideale verblijfsplek: San Antonio

Hoogtepunten: een salsaclub (Topa Tolondra, Tintindeo), Plaza Caicedo, Plazoleta Jairo Varela, El Gato (en het achterliggende park), Cristo Rey, Estatua Sebastián de Belalcázar

Vanuit Nuquí reis ik door naar Cali, via Medellín. Ik vlieg terug naar het stadsvliegveld en vertrek richting Cali. Daar verblijf ik in het veilige gedeelte van de stad: San Antonio. Ik kies voor een AirBnb om zo het authentieke leven mee te maken. Cali is aan het opkrabbelen na een gewelddadig verleden. De stad is nog niet zo ver als Medellín, maar komt snel op. Overal in de stad hoor en zie je hoe zeer de salsa in het bloed zit bij de Caleños. Ga zeker dansen in een salsaclub. Vergeet ook niet om de hoogtepunten van Cali te bekijken. Bijvoorbeeld met een tour gegeven door locals.

Cali colombia cali pachanguera

Door naar Barranquilla

Barranquilla

Ideale verblijfstijd: 2 dagen

Ideale verblijfsplek: El Prado

Hoogtepunten: Museo del Caribe, Plaza de la Paz, Puerto Colombia, La Rueda

Ik laat Cali achter me en vlieg via Bogotá naar het noorden. In plaats van direct naar Cartagena te gaan, ga ik naar Barranquilla. Niet de mooiste stad van het land, maar wel een waar je het echte Colombia kunt voelen en proeven. Hier leeft ook de geest voor van de legendarische schrijver Gabriel García Márquez. Hij kwam weliswaar niet uit de stad zelf, maar heeft wel een grote rol in het Museo del Caribe. Barranquilla is de geboorteplaats van Shakira en staat vooral bekend om het carnaval. Maar ook buiten het carnavalsseizoen weten de inwoners uitstekend te feesten.

Barranquilla puerto colombia

Santa Marta – Casa Grande Surf

La Poza / Casa Grande Surf

Ideale verblijfstijd: 2 dagen

Ideale verblijfsplek: Casa Grande Surf

Hoogtepunten: genieten van zon, zee en strand

Voor de echte tropische sferen reis ik verder naar Santa Marta. Daar verblijf ik één nacht om door te gaan naar Casa Grande Surf, net ten oosten van het Parque Tayrona. Het Tayrona park is prachtig, maar omwille van de tijd sla ik het over. Je kunt hier alleen te voet doorheen en hebt er minimaal 2 tot 3 dagen voor nodig. Daarom kies ik voor Casa Grande Surf. Ook schitterend met prachtige palmbomen en goudgeel zand. Vooral de zonsopkomst en –ondergang zijn indrukwekkend.

Casa Grande Surf

De parel van de Cariben: Cartagena

Cartagena

Ideale verblijfstijd: 3 dagen

Ideale verblijfsplek: ommuurde stad of Gethsemaní

Hoogtepunten: ommuurde stad, Castillo de San Felipe de Barajas, Torre del Reloj, Plaza Santo Domingo, Plaza de Bolívar, Monumento India Catalina

Ik heb het beste voor het laatst bewaard: Cartagena. De parel van de Cariben is een verplichte stop tijdens elke Colombiareis. En dus sluit ik mijn trip af in deze koloniale stad. De gekleurde huizen zijn prachtig, je waant je in een groot openluchtmusem. Ga ook buiten de ommuurde stad kijken, bijvoorbeeld naar het fort vanwaar je mooi uitzicht over de stad hebt. Tijd over? Ga een dagje duiken op de Islas de Rosario. Of plan een dagtrip naar het prachtige Playa Blanca op Isla Barú. En vergeet niet het nachtleven van Cartagena te verkennen. Als Colombianen ergens weten hoe ze moeten feesten, is het hier wel. Van salsa tot elektronische muziek.

Puerto de reloj colombia Cartagena colombia

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in