De stad Oaxaca is al prachtig, maar de omgeving is minstens net zo mooi. Het zou zonde zijn om niet ook de regio in te trekken en dus boekte ik een dagexcursie langs drie hoogtepunten: Tule, Mitla en Hierve el Agua. Je kunt ook zonder tour naar deze bezienswaardigheden, maar dat kost je een hoop tijd en gepuzzel.

Árbol de Tule: de grootste boom ter wereld

De Montezuma cipres heeft een geschatte leeftijd tussen de 2000 en 3000 jaar oud.

’s Ochtends vroeg word ik opgehaald bij mijn hostel en vanaf daar rijden we rechtstreeks naar Santa María del Tule. Dit slaperige plaatsje is beroemd vanwege de Árbol del Tule. De Árbol del Tule is namelijk de grootste boom ter wereld! En dan heb ik het over de omtrek van de stam. De omtrek is namelijk 36,2 meter en de diameter meet 11,62 meter.

De Árbol del Tule staat naast de Templo de Santa María de Asunción en je betaalt een klein bedrag om het terrein op te mogen. Ik betaal 10 Pesos en kijk m’n ogen uit. Het bijzondere aan de Árbol del Tule is dat je vanaf elke kant weer nieuwe figuren ontdekt. Volgens locals zijn er diverse ‘dieren’ in de boom verstopt, waaronder leeuwen en uilen. Met wat fantasie zie je van alles in deze enorme boom.Arbol de TuleArbol in Tule

Op naar Mitla

Naast de Árbol del Tule staat niet alleen de Templo de Santa María de Asunción, maar ook het Palacio Municipal. Een prachtig koloniaal gebouw dat dienstdoet als gemeentehuis en voorzien is van een mooie traditionele klok aan de voorzijde. Buiten dit centrale plein heeft Santa María del Tule niet zoveel te bieden en na het maken van wat foto’s gaat de tour verder richting Mitla.

Mitla staat vooral bekend om de archeologische zone. De naam van deze zone komt van Mictlán uit het Náhuatl, wat ‘Plek van de doden’ betekent. Dit geeft direct de importantie aan van Mitla. Wat deze plek vooral uniek maakt, zijn de prachtig gedecoreerde muren. De muren bevatten namelijk volop beeldhouwwerk, wat sterk doet denken aan de Grieken. Desondanks is het onwaarschijnlijk dat de Zapoteken, de oude bewoners van Mitla, in contact stonden met de Grieken.

Mitla oude stad

El Palacio de Mitla

Gedacht wordt dat de Zapoteken naar Mitla trokken toen Monte Alban, dichter bij Oaxaca, veroverd was. In mijn tour is de entree inclusief, maar normaal gesproken bedraagt de entreeprijs 65 Pesos. En het is absoluut het geld waard. Vooral El Palacio is indrukwekkend. Je ziet hoe goed de muren gedecoreerd zijn, hoe groot de tempels moesten zijn en hoe inventief de Zapoteken waren. Je ziet de kolommen die de daken ondersteunden, je kunt het smalle gangenstelsel onder de gebouwen verkennen en je komt op verborgen pleinen die alleen via de tunnels te bereiken zijn.

Wat Mitla verder voor mij bijzonder maakt, is de combinatie van oud en nieuw. Naast de archeologische zone staat namelijk een schitterende kerk met rode daken. Deze kerk ligt mooi verscholen tussen hoge bomen en dat levert prachtige foto’s op. Na een korte pauze, gaat de tour verder richting het hoogtepunt: Hierve el Agua.

El Palacio Mitla
Mitla kerk

Een natuurfenomeen: Hierve el Agua

Na een minuut of 40 stopt ons busje op de parkeerplaats van Hierve el Agua. Vanaf hier is het nog vijf minuten lopen naar de bronnen. Hierve el Agua betekent letterlijk ‘het water kookt’ en ik zie overal het water borrelen. Voor de bezoekers zijn er twee kunstmatige zwembaden aangelegd, waarbij deze wel verwarmd worden door de natuurlijke bronnen.

Maar het echte hoogtepunt van Hierve el Agua zijn de versteende watervallen. Wanneer je naast de bronnen staat, zie je aan de rechterkant de mooiste versteende waterval. Wat je niet direct door hebt dat ook aan de kant van de bronnen er een versteende waterval zit. Die zie je pas wanneer je het wandelpad aan de rechterkant neemt.

Hierve el Agua bronnenHierve el Agua mexico

De versteende waterval van Hierve el Agua

Zoals gezegd, het is mogelijk om al deze plekken zonder tour te bezoeken, maar het is de vraag of je het dan in 1 dag redt. Immers, bussen rijden alleen richting Mitla zeer regelmatig. Voor Santa María del Tule en Hierve el Agua ben je afhankelijker van de beschikbaarheid van het openbaar vervoer. Een tour is wellicht iets duurder, maar neemt wel een hoop uitzoekwerk en stress uit handen.

De versteende waterval die je vanaf de bronnen ziet is het resultaat van een natuurlijk proces van tientallen jaren. Het lijkt net of er echt water naar beneden valt, maar dit is niet het geval. Wil je de waterval van dichterbij bekijken, neem dan het wandelpad aan de rechterkant van de bronnen. Ook al staat er dat je een gids nodig hebt voor de hike, het pad is eenvoudig en goed bewegwijzerd. Ik ga zelf en dat is geen enkel probleem.

Hierve el Agua doet het uitstekend op foto’s en is een natuurspektakel dat je absoluut een keer gezien moet hebben. Naast het hoogtepunt is Hierve el Agua ook het eindpunt van mijn tour. Vanaf hier rijdt de bus rechtstreeks terug naar je hostel en komt de tour tot zijn eind. Een mooie dag!

Hierve el agua waterval

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in