Een vakantie naar Peru is niet compleet zonder dat je de lokale keuken hebt verkend. Peru staat niet bekend om haar vegetarische gerechten, er wordt vooral veel vis en vlees gegeten. Vanzelfsprekend vind je aan de westkust van Peru veel verse vis, vanwege de Stille Oceaan. In de binnenlanden worden veel voorkomende dieren gegeten, zoals lama, alpaca en cavia. Welke gerechten moet je absoluut proberen in Peru?

Ceviche

Een reis door Peru zonder dat je ceviche hebt geprobeerd is eigenlijk geen echte reis door Peru. Ceviche betekent in Quechua, de belangrijkste inheemse taal van Peru, verse vis. Een welverspreid misverstand is dat ceviche rauwe vis is. De vis en schaaldieren worden gemarineerd met en bereid in citroensap. Vaak vind je bij ceviche ook rode uien, chilipeper en zout. Elke streek heeft wel een eigen variant, waardoor het geen slecht idee is om op meerdere plekken ceviche te proberen.

Peru dans

Cuy

Het meest bijzondere gerecht in Peru is voor mij cuy. Het gaat hier om Peruaanse cavia die vooral in het binnenland wordt gegeten. Bijvoorbeeld in de regio Cuzco, maar zeker ook rond Arequipa. Voor het traditionele gerecht wordt de cavia gevuld met kruiden en vervolgens aan het spit bereid, boven open vuur. In luxe restaurants krijg je alleen het vlees op je bord, in traditionele eetgelegenheden krijg je de volledig gefrituurde cavia op je bord. Vaak worden er aardappelen en een dipsaus van chilipepers bij het gerecht geserveerd.

Peru gerechten

Alpaca of lama

Reis je door Peru, dan zie je ongetwijfeld alpaca’s en lama’s in het landschap. Zoals je in Nederland koeien ziet, zie je in Peru deze beesten. Het is dan ook geen verrassing dat je alpaca of lama overal op de kaart vindt. Of het nu gaat om hamburgers van alpacavlees, lamasteak of tartaar van alpaca, gerechten met dit soort vlees zijn er in overvloed. Mits goed bereid, is het vlees van alpaca’s erg mals en zelfs nog lekkerder dan het vlees van de lama. Het smaakt als een kruising tussen rund en varken, maar dan met een bijzondere structuur. Ook erg lekker: draadjesvlees van alpaca. Reis je door Peru, dan moet je een keer lama of alpaca proeven.

Lamas Peru

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in