De Azteken, de Tolteken, de Olmeken, de Maya’s: Mexico heeft een ontzettend rijke cultuur als het gaat om precolumbiaanse volkeren. En dat is nog goed terug te zien in het land. Waar je ook komt, vind je opgravingen, complete archeologische zones en andere verwijzingen naar het verleden. Maar het is zoveel, waar moet je beginnen? Daarom mijn vijf favoriete archeologische zones van Mexico.

1. Tula

Mijn persoonlijke favoriet is de archeologische zone van Tula, in de staat Hidalgo. Niet zo bekend als andere archeologische zones, maar wel minstens zo bijzonder. Tula was de hoofdstad van de Tolteken, tussen de val van Teotihuacán en de opkomst van Tenochtitlán. In de rest van de tijd diende Tula als een belangrijk regionaal centrum en de stad heeft invloed gehad tot aan Yucatán. Het hoogtepunt van deze archeologische zone zijn de Atlantes de Tula. Deze vier Tolteekse strijders zijn 4,5 meter hoog en maakten deel uit van een tempelcomplex bovenop de piramide.

TulaTula MexicoTula zone

2. Teotihuacan

Toeristisch, maar zeer indrukwekkend: Teotihuacán. Op slechts 40 minuten rijden van Mexico-Stad ligt dit enorme complex, waar honderden jaren voor Christus al de eerste tempels werden gebouwd. In de loop der jaren hebben hier Zapoteken, Mixteken, Maya’s en Azteken rondgelopen, waarbij elk volk de stad weer iets meer vormgaf. Op het hoogtepunt woonden er ongeveer 125.000 mensen in Teotihuacán. Hoogtepunten van deze archeologische zone zijn de twee grote piramides: de Maanpiramide en de Zonnepiramide. Ook de Tempel van Quetzalcoatl is indrukwekkend.

Teotihuacan zone mexicoTeotihuacan mexicoTeotihuacan zone

3. Templo Mayor / Tenochtitlán

Midden in Mexico-Stad ligt de Templo Mayor, het centrale punt van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán. Oftewel, de voorloper van de immense Mexicaanse hoofdstad. Tenochtitlán lag midden in een groot meer en was daarom uitstekend beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Templo Mayor is niet de meest indrukwekkende archeologische zone van het land, maar de ligging en het verhaal maken deze plek bijzonder. De tempel hier was gewijd aan de goden Huitzilopochtli en Tlaloc, de belangrijkste figuren voor de Azteken. Mis zeker niet het museum dat bij Templo Mayor hoort. Hier vind je onder andere de grote ronde steen met de afdruk van Huitzilopochtli.

Templo Mayorplaza mayor mexico

4. Monte Albán

In de staat Oaxaca, in het zuiden van Mexico, vind je Monte Albán. Dit is één van de oudste steden van Mesoamerica en werd duizenden jaren bewoond door onder andere de Zapoteken. Voor dit volk was Monte Alban het socio-politieke en economische centrum. Deze archeologische zone ligt op een heuvel (de Monte Albán) en biedt vanaf hier prachtig uitzicht over Oaxaca. Hoogtepunten van Monte Albán zijn het goed bewaard gebleven Juego de Pelota, het indrukwekkende gebouw IV en El Palacio. Vanaf het zuidplatform overzie je de gehele archeologische zone.

Monte Alban MexicoMonte Alban Oaxaca

5. Palenque

Palenque mag zeker niet ontbreken op deze lijst. Diep verscholen in de jungle van de provincie Chiapas, ligt deze indrukwekkende archeologische zone. Vanuit het gelijknamige dorpje rijden er volop busjes om je af te zetten bij Palenque. De Mayastad heeft relatief kort bestaan, ongeveer 1000 jaar. Maar daarin was het wel een belangrijke locatie, samen met Tikal in het huidige Guatemala en Copán in Honduras. Het hoogtepunt van Palenque is zonder twijfel El Palacio.

En verder: Chitzen Itza, Tulum etc.

Natuurlijk hadden hier nog 10 andere locaties kunnen staan. Waaronder Tulum in Quitana Roo en natuurlijk Chitzen Itza, één van de zeven moderne wereldwonderen. Tulum vind ik zelf spectaculair, maar niet meer bijzonder dan de genoemde vijf archeologische zones. Chitzen Itza, en dan vooral El Castillo, is een ander verhaal. De reden waarom ik deze zone niet heb opgenomen in de lijst is om de gigantische hoeveelheid toeristen die hierop afkomt. Dat is op de andere locaties gelukkig nog net iets minder.

Mexico archeologische zones

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in