Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, wordt wel eens het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Dat komt door de brede boulevards en het vele groen. Maar wie een paar dagen in Buenos Aires verblijft, merkt al gauw dat het hier toch echt wel Zuid-Amerika is. En daar horen ook interessante gewoontes bij. Ik zet de vijf meest interessante gewoontes in Buenos Aires op een rij.

1. Mate drinken met z’n allen

Vaak wordt mate geserveerd met zoete koekjes. Vind je de mate te bitter? Vraag dan om wat suiker.

Mate is een soort kruidenthee, maar dan anders. In Buenos Aires heeft iedereen zijn eigen mate, een kalebas. Maar naar goed Argentijns gebruik, drink je allemaal uit dezelfde kop. Hoe dan? De Porteños vullen de mate voor de helft met yerba mate, dit zijn de kruiden. Vervolgens wordt daar heet water bij gegooid, dat gedronken wordt met een bombilla. Het is belangrijk om te weten dat je de bombilla alleen met je mond aanraakt en dat je niet roert. Ik maakte zelf die ‘beginners’-fout en werd er direct op aangesproken door de locals. Normaal gesproken gebruikt ook iedereen dezelfde bombilla. Heb je het water opgedronken, dan vul je het water bij en geef je de mate door.

Mate Buenos Aires

2. Mannen zoenen elkaar

Dat was even wennen, wildvreemde mannen die elkaar als begroeting zoenen op de wang. Latino’s zijn van nature al wat amicaler onder elkaar dan Nederlanders en in Argentinië is dit niet anders. Het gaat weliswaar om een vluchtige kus op de wang, zoals wij verjaardagskussen zouden geven, maar toch. Vaak gaat deze kus gepaard met een stevige omhelzing. Kijk er niet raar van op wanneer je op een feestje bent en de nieuwe gasten aan tafel je begroeten op bovenstaande manier. In Zuid-Amerika zijn ze doorgaans net wat makkelijker in de omgang.

3. Netjes in de rij voor de bus of trein

Je kent het wel: komt de trein aanrijden en staat het perron vol met mensen. Vervolgens schuifel je als pinguïns naar binnen, waarbij het nodige duw- en trekwerk komt kijken. Dat moet toch anders kunnen? Zeker! In Buenos Aires wachten de mensen keurig op hun beurt bij de bus of trein. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt en de Porteños voeren dit getrouw uit. Op het perron bij treinstations staan bijvoorbeeld schuine streepjes, zodat je weet waar de deur van de trein zal komen. Vervolgens stellen alle passagiers zich keurig in de rij op. Het lijkt vanzelfsprekend, maar in Nederland kunnen we hier nog iets van leren.

In de rij voor de busAsado argentinie

4. Boludo en Pelotudo

Luister je naar de gesprekken tussen Porteños onderling, dan hoor je waarschijnlijk het woord ‘boludo’ of ‘pelotudo’ veelvuldig voorbijkomen. De kans is ook groot dat je wordt aangesproken met ‘che boludo’. Letterlijk betekenen ‘boludo’ en ‘pelotudo’ zoveel als eikel of klootzak. Maar in Buenos Aires worden deze woorden vooral als cordiale begroetingen tussen vrienden gebruikt. Voel je dus niet aangevallen, als je wordt aangesproken met ‘che boludo’ bedoelen ze daar waarschijnlijk niets geks mee.

5. Pizza met fainá

Buenos Aires kent veel Italiaanse immigranten en dat is goed te zien aan de grote hoeveelheid pizzeria’s in de stad. Maar de Porteños eten niet alleen pizza, vaak bestellen ze er ook fainá bij, dat bovenop de pizza ligt. Fainá is een soort hartige koek, gemaakt van linzenmeel, water, olijfolie, zout en peper. Bij veel pizzeria’s wordt er gevraagd of je fainá bij je pizza wilt. De Argentijnen noemen dit ‘Pizza a caballo’. Proef het gerust, het is een lekkere aanvulling op je pizza. Lees verder voor nog meer lekkernijen in Buenos Aires.

Puerto Madero buenos airesArgentinie

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in