Op een uurtje van Quetzaltenango ligt het kleine plaatsje San Andrés Xecul. Het dorpje trekt veel toeristen vanwege de opvallend versierde gele kerk op het dorpsplein. Dat wilde ik zelf ook eens zien. En dus ging ik op een mooie dag naar San Andrés Xecul.San Andres

Op naar San Andrés Xecul

Het busstation is gecombineerd met een grote en drukke markt, waar je eerst doorheen moet.

Vanuit het stadscentrum van Xela (zo noemen de Guatamalteken Quetzaltenango) neem ik een minibus naar terminal Minerva. Voor Q 1,25 zit ik in een veel te vol busje, dat met aan de rand van de terminal afzet. Schreeuwende verkopers, overal en nergens ligt er groente op de grond en de zeilen boven je hoofd maken het donker. Maar na een minuut of vijf zie ik volop chickenbussen, ik ga goed!

Welke bus er naar San Andrés gaat, is me niet direct duidelijk. Na enige navraag bij de locals, blijkt er geen directe bus te gaan. Dan wijst iemand me op een bus die de goede kant op gaat. ‘Uitstappen bij het tankstation, waar de bus naar rechts gaat en dan verder vragen.’ Klinkt spannend, maar ik probeer het. Ik betaal Q 20,- en stap inderdaad uit bij het tankstation. Daar deel ik samen met een lokale familie een tuc tuc omhoog, richting San Andrés Xecul (Q 10,-). Uiteindelijk doe ik er 2 uur over, maar dan sta ik ook tegenover de gele kerk.

San Andres Xecul kerk

Loop even omhoog in San Andrés Xecul

De kerk is versierd met geschilderde figuren, bloemen, dieren en nog veel meer bijzondere objecten. Het kerkje is helaas gesloten, maar er zijn genoeg mensen op het dorpsplein om te vragen waarom de kerk zo versierd is. Helaas weet niemand een duidelijk antwoord te geven. Wel vertellen ze allemaal dat ik ook nog even omhoog moet lopen in het dorp. Daar zou namelijk nog een mooie gele kerk te zien zijn, met uitzicht over de regio. En dus zet ik het op een lopen.

Na 10 minuten flink klimmen, kom ik inderdaad bij de kleine broer van de grote gele kerk van San Andrés Xecul.

Het uitzicht is aardig, maar niet meer dan dat. Interessanter vind ik de brandende objecten naast de kerk. Hier offeren de lokale mensen nog voorwerpen aan de goden. Van bloemen en voedsel tot dieren (ja echt). Terwijl zwerfhonden hier zoeken naar voedsel, is het een komen en gaan van mensen die komen bidden. Bijzonder!

San Andre pleinSan Andres altaar

Welke bus terug?

Eenmaal terug op het dorpsplein haal ik nog een granizada voor vijf Quetzales. Een granizada is vermalen ijs met limoen, diverse soorten kruiden en suiker. Een heerlijke verfrissing voor weinig geld. Terwijl ik geniet van mijn granizada, ga ik op zoek naar de bus richting Quetzaltenango. Er staan weliswaar drie bussen klaar, maar niemand die weet wanneer ze vertrekken. En dus neem ik maar een tuc tuc terug naar het tankstation. Daar komt al vrij snel de bus richting Xela, die me weer afzet bij terminal Minerva.

San Andres Xecul vervoer

Hoe kom je in San Andrés Xecul?

Doordeweeks gaat er elk uur een rechtstreekse bus richting San Andrés Xecul vanaf terminal Minerva in Quetzaltenango. Deze bus rijdt ook op zaterdag, maar niet op zondag. Vraag aan de busassistenten welke bus je moet hebben en ze helpen je graag. De niet-directe route gaat via een groot tankstation, van waar je met een tuc tuc richting het dorp rijdt. De directe route duurt iets meer dan een uur, de niet-directe route kan tot twee uur duren.

San Andres uitzicht

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in