Guatemala is een van de goedkopere landen in Midden-Amerika. Een groot voordeel daarnaast is dat het land relatief veilig is. Je kunt zonder problemen in je eentje rondtrekken. Maar wat kost dat rondtrekken? Wat zijn de kosten voor een vakantie in Guatemala?Guatemala eten drinken

Eten en drinken in Guatemala

Antigua is de populairste bestemming van Guatemala, maar ook gelijk de duurste. Hier liggen de prijzen voor eten en drinken aanzienlijk hoger dan in de rest van het land.

Natuurlijk kun je jouw vakantie zo duur maken als je zelf wilt. Als je niet veel geld te besteden hebt, koop je de ingrediënten voor jouw maaltijden in de supermarkt en bereidt je ze zelf. Brood en aardappelen zijn duur in Guatemala, maar rijst is bijvoorbeeld spotgoedkoop. Ga je uit eten in een restaurant, reken dan op Q 35,- voor een ontbijt (inclusief koffie of thee), Q 35,- voor de lunch en Q 80,- voor een hoofdgerecht in een restaurant. In kleine dorpjes liggen de prijzen nog een stuk lager.

Een biertje in een bar kost gemiddeld Q 20,- voor een Gallo, het lokale bier van Guatemala. Een geïmporteerd biertje kost tussen de Q 25,- en Q 32,-. Voor een glaasje fris betaal je tussen de vijf en tien Quetzales. Een flesje water koop je het best in de supermarkt, voor Q 5,-. In lokale winkeltjes betaal je tussen de vier en acht Quetzales voor een flesje water.

Eten drinken guatemala

Vervoer in Guatemala

Het vervoer in grotere steden gaat per bus of minibus. In Quetzaltenango betaal je maar Q 1,25 voor een ritje in een minibus. In Guatemala-Stad neem je voor 2 Quetzales de bus. En in kleinere dorpen neem je een tuc tuc en reken je vijf tot tien Quetzales per rit af. Houd er wel rekening mee dat de chauffeurs van tuc tucs standaard eerst een hogere prijs vragen. Je doet er verstandig aan om eerst even rond te vragen wat een ritje zou moeten kosten.

Tussen grote steden rijden ook luxe touringcars. Deze vragen gemiddeld Q 100,- voor een rit van zes uur.

Vervoer tussen plaatsen gaat per minibus, bus of shuttle. Minibussen zij het goedkoopst en brengen je vaak voor Q 10,- al een heel eind. De chickenbussen vertrekken vanaf busstations en vragen in de regel Q 20,- per 2 uur. In de Mayaregio zijn de bussen een stuk goedkoper dan in de rest van het land. Liever direct van hostel naar hostel, neem dan een shuttle. Shuttles vragen tussen de Q 100,- en Q 150,- voor een rit.

Vervoer Guatemala

Verblijf in Guatemala

De kostenpost waar je echt op kunt besparen in Guatemala, is het verblijf. Voor ongeveer Q 70,- heb je al een bed in een hosteldorm. Bij veel hostels krijg je daar ook nog een klein ontbijt bij. Liever een eigen kamer, dan betaal je tussen de 100 en 150 Quetzales per nacht. Een hotelkamer in een luxe hotel begint vanaf Q 200,-, behalve in de grote steden.

Een goede optie in Guatemala is een homestay. Je betaalt gemiddeld Q 150,- per nacht en krijgt dan een privékamer plus drie maaltijden. En daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk om bij een lokale familie te overnachten.

Verblijf Guatemala

Kosten op een rijtje:

  • Flesje water: Q 4-8,-
  • Biertje in een bar: Q 20,-
  • Frisdrank: Q 5-10,-
  • Ontbijt of lunch in een restaurant: Q 35,-
  • Diner in een restaurant: Q 80,-
  • Rit in de tuc tuc: Q 5-10,-
  • Bus: Q 20,- voor 2 uur
  • Shuttle: Q 100-150,-
  • Nacht in een dorm: Q 60-80,-
  • Privékamer: Q 100-150,-

Guatemala hotel

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in