Denk je aan Mexico, dan denk je waarschijnlijk aan de vele archeologische vindplaatsen en de uitgebreide cultuur. Overal in het land vind je archeologische vindplaatsen met de meest mooie bouwwerken. Dichtbij Mexico-Stad heb je het wereldberoemde Teotihuacán. Zonder twijfel is dit een fantastische plek, maar ik ben hier al meerdere malen geweest. En dus wilde ik iets anders zien. Iets verder naar het noorden vind je Tula, een indrukwekkende vindplaats.Archeologische zone van Tula

Tula, religieuze hoofdstad van de Tolteken

Deze ‘stad’ is pas in 1938 ontdekt en ook zeker nog niet overspoeld door toeristen. Zelfs in het weekend valt het wel mee met de drukte. Fijn, maar wel onterecht. Het hoogtepunt van Tula zijn namelijk de enorme mannenfiguren van 4,6 meter hoog.

Zoals gewoonlijk bij oude Mexicaanse volken, is ook de piramide van Quetzalcoátl rijkelijk versierd. Je vindt prachtige decoratie, schilderingen en natuurlijk de gebruikelijke dieren, waaronder slangen en adelaars.

Van 800 tot 1150 was Tula de religieuze hoofdstad van de Tolteken. Tula, of Tollan volgens de Tolteken, werd grotendeels verwoest in de 12e eeuw, maar toch zijn er nog een aantal gebouwen en objecten bewaard gebleven. Waaronder dus de enorme mannenfiguren. Dit waren steunpilaren van de belangrijkste tempel van Tula. Deze indrukwekkende figuren staan boven op een piramide die waarschijnlijk geweid is aan de god Quetzalcoátl.

Tula zoneArcheologische zone Tula

Tula lijkt op Tenochtitlán

Tenochtitlán ligt midden in het huidige Mexico-stad en heeft als hoogtepunt de Templo Mayor. Het was het centrum van het Azteekse imperium.

Bijzonder aan Tula is dat de bouwstijl veel lijkt op Tenochtitlán, de hoofdstad van de Azteken. Gedacht wordt dat de Azteken Tula hebben gebruikt als blauwdruk voor hun eigen heilige stad. Iets wat goed zou kunnen, omdat de Azteken niet lang na de Tolteken hebben geleefd in dit gebied. Daarnaast lijkt niet alleen de bouwstijl van Tenochtitlán veel op Tula, maar ook de ideologie en het gedrag van de Azteken vertoont veel overeenkomsten met de Tolteken.

Restanten TulaTula

Het hoogtepunt: Los Atlantes de Tula

Het absolute hoogtepunt zijn de Atlantes, de enorme mannenfiguren. Onmisbaar en ze doen denken aan de standbeelden van Paaseiland. Toch hebben deze twee niets met elkaar van doen. Maar naast de Atlantes, heeft Tula veel meer te bieden. Loop langs de ruïnes en restanten van de piramides en je ziet hoe ingenieus de Tolteken te werk gingen bij het bouwen van deze stad. De details zijn eindeloos en het gebied is ontzettend groot. Tevens denken archeologen dat pas een klein deel van deze stad is blootgelegd.

Tula heeft ook een interessant bezoekerscentrum waar de meeste opgravingen bewaard worden. Entree voor het museum is inbegrepen in de toegangsprijs (65 Pesos) van de archeologische zone. Het is zeker aan te raden om even door het museum te lopen. En ook wel lekker vanwege de hitte die hier vaak opspeelt.

Los Atlantes in TulaMexico Tula

Niet zo toeristisch als Teotihuacán

De archeologische zone van Tula redt het wellicht niet qua grootte en indrukwekkendheid bij Teotihuacán, maar het is wel een unieke locatie. Wil je naar een bijzondere archeologische vindplaats die niet overspoeld wordt door toeristen, dan moet je hier absoluut heen. Overigens is het dragen van een lange broek een tip. Overal langs de paden word je gewaarschuwd voor slangen. Normaal gesproken komen die niet op de paden, maar als je even een foto in de berm wilt nemen, kun je (echte) slangen tegenkomen.

Hoe kom je in Tula?

Vanaf het busstation Terminal Norte in Mexico-Stad gaan er directe bussen richting Tula. De bussen vertrekken elk half uur en doen ongeveer anderhalf tot twee uur over de rit. Vanaf het busstation neem je een taxi of loop je in een klein half uur naar de archeologische zone van Tula. Let op: het kan hier behoorlijk warm worden.

Slang in Tula

Mexico logo

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in