Guatemala is een prachtig land in Midden-Amerika en wordt steeds vaker bezocht door backpackers en andere toeristen. Het land kent een zogenaamde ‘Gringo-trail’: hoogtepunten die door alle buitenlanders worden aangedaan. Ik vind het zelf veel gaver om ook van de gebaande paden af te gaan. Daarom deel ik graag mijn ideale reisroute voor drie tot vier weken door Guatemala.

Antigua GuatemalaVliegen op Guatemala-Stad, door naar Antigua

Antigua

Ideale verblijfstijd: 2 dagen, 3 dagen inclusief een dagtrip

Ideale verblijfsplek: Hostal Antigua

Hoogtepunten: Cerro de la Cruz, Parque Central, Ermita San Jeronimo, Iglesia de la Merced, Santo Domingo, Catedral

Guatemala-Stad wordt overal omschreven als onveilig en weinig te zien. Toch ben ik benieuwd naar de stad. Omwille van mijn planning bewaar ik de stad voor het laatst en reis ik vanaf het vliegveld direct door naar Antigua. Antigua is een must-see. De stad is klein, maar koloniaal en biedt fenomenaal uitzicht op de vulkaan Agua. Daarnaast is deze plaats ook een uitstekende uitvalsbasis voor allerlei dagtrips. Ik kies voor een dagtrip naar Monterrico in het zuiden van Guatemala. Je wordt dan ’s ochtends om een uur of 8 opgehaald en je bent ’s avonds om 19.00 terug in Antigua. Ideaal om een dagje strand te genieten en te kijken naar de schildpaddenopvang van Monterrico.

Guatemala AntiguaAntigua klooster

Letterlijk hoogtepunt: de Acatenango op

Acatenango vulkaan

Ideale verblijfstijd: 2 dagen

Ideale tourorganisatie: Gilmer Soy

Hoogtepunten: de zonsopkomst en de uitbarstende vulkaan Fuego

Ik word om 7.30 opgehaald in Antigua. Vandaag en morgen ga ik de Acatenango vulkaan beklimmen. Met 3972 meter boven zeeniveau één van de hoogste vulkanen van het land. Eerst rijden we naar de basis van Gilmer Soy, bij wie ik de tour heb geboekt. Na enige uitleg worden we naar de voet van de vulkaan gebracht. Na bijna zes uur klimmen, door de regen, komen we bij het basiskamp. De volgende dag staan we vroeg op om nog anderhalf uur door te klimmen richting de top. Hier genieten we van een fantastische zonsopkomst. Vervolgens ontbijten we in het basiskamp en dalen we weer af.

Volcan Acatenango route

Door naar het Lago Atitlán

Lago Atitlán

Ideale verblijfstijd: 2 dagen

Ideale verblijfsplek: een lokale familie in San Juan

Hoogtepunten: lokale cultuur, San Marcos la Laguna, San Pedro vulkaan, El Rostro Maya

Guatemala herbergt het mooiste meer van de wereld: Lago Atitlán. Dit meer wordt omringd door steile vulkanen en is omgeven door kleine dorpjes. Ik kies niet voor standaard verblijfsplaatsen als Panajachel of San Pedro la Laguna, ik verblijf bij een gastgezin in San Juan la Laguna. Hier is het leven stil blijven staan en spreken de mensen nog in hun Mayataal. Ik word ondergedompeld in de lokale cultuur, leer traditioneel vissen en heb fijne gesprekken met mijn gastmoeder. Een uitstapje naar San Marcos is leuk om te doen.

Lago Atitlan route

Richting de bergen, op naar Quetzaltenango

Quetzaltenango

Ideale verblijfstijd: 2-3 dagen met dagtrips, anders is 1 dag voldoende

Ideale verblijfsplek: Casa Morasan

Hoogtepunten: Parque a Centro America, Pasaje Enriquez, Teatro Municipal, Puente de los Chocoyos, Mirador Panorama, Fuentes Georginas, San Andrés Xecul

Ik wil de Cuchumatanes gaan verkennen, de noordelijke bergketen van Guatemala. Maar om daar te komen moet ik eerst naar Quetzaltenango. Vanaf hier gaan namelijk de meeste bussen de bergen in. Ik besluit om een paar dagen in Xela, de koosnaam van de stad, te verblijven. In de stad zelf is niet zoveel te zien, maar dagtripjes naar San Andrés Xecul en Fuentes Georginas zijn de moeite waard. Bereid je voor op de drukte van Terminal Minerva als je met de bus gaat. Houd je spullen in de gaten en vraag naar de weg!

San Andres xecul route

Lokale cultuur in Nebaj

Nebaj

Ideale verblijfstijd: 2-3 dagen

Ideale verblijfsplek: een lokale familie

Hoogtepunten: Parque Central, Cocop, Rio Azul, Catarata de Santa Avelina, de lokale cultuur

Ik neem de bus vanuit Xela, richting Santa Cruz del Quiché. Na 2,5 uur kom ik hier aan en neem ik de volgende bus naar Nebaj. Twee uur lang stuiteren in een slecht onderhouden bus over onverharde wegen. Maar dan ben ik waar ik wil zijn. Nebaj ligt in de Ixil-driehoek en hier is de Mayacultuur nog sterk aanwezig. Ik verblijf in een gastgezin om zo veel mee te krijgen van lokale gewoonten. We eten Boxboles, ik maak een wandeling met een gids naar Cocop en Rio Azul, ik doe een dagtrip naar Santa Avelina en ik maak een lokaal feest mee. Je ziet hier overal mensen in traditionele kleding en hoort voortdurend Mayatalen om je heen.

Nebaj guatemalaSanta Avelina guatemala

Dagje overnachten in Cobán

Cobán

Ideale verblijfstijd: 1 dag

Ideale verblijfsplek: Casa Tenango

Hoogtepunten: Parque Central

Mijn reis gaat verder richting Cobán, op weg naar het absolute noorden van Guatemala: Petén. Van Nebaj naar Cobán ben ik vijf uur onderweg. Tijd om uit te rusten. Ik eet lekker bij Kardomanus en doe nog een Belgisch biertje in de Stone Age bar. Het centrale plein van Cobán is de moeite waard, maar verder is deze plaats een typische overnachtingsplek.

Nog zes uur in de bus naar Flores

Flores

Ideale verblijfstijd: 3 dagen

Ideale verblijfsplek: Youth Hostal Los Amigos

Hoogtepunten: Tikal, Yaxhá

Toen ik voor het eerst mijn route door Guatemala aan het uitstippelen was, wilde ik absoluut niet naar Flores. Deze plaats ligt dichtbij bezienswaardigheden als Tikal en Yaxhá. Maar het is er wel op en top toeristisch, en dat vind ik minder. Liever zou ik naar El Remate gaan. Echter, ik kwam er al snel achter dat Flores simpelweg het handigst is voor je verblijf. Je vindt hier goede verbindingen met de toeristische attracties en je komt er ook gemakkelijker met de bus. Daarnaast vertrekken de langeafstandsbussen vanuit Santa Elena, dichtbij Flores. Ik verblijf drie dagen in Flores en doe dagtrips naar Tikal en Yaxhá. De eerste is het bekendst en erg mooi, de tweede is minder toeristisch en minstens net zo mooi. Neem wel regenkleding mee, het kan goed nat zijn in dit gedeelte van Guatemala.

Flores guatemala routeTikal guate Yaxha guate

Van de Gringo-trail af: Oasis Chiyú

Oasis Chiyú

Ideale verblijfstijd: 2-3 dagen

Ideale verblijfsplek: Oasis Chiyú

Hoogtepunten: Las Conchas, Cuevas Setz’ol, El Boqueron, Finca El Paraíso

De toeristische hoogtepunten afvinken is aardig, echt leuk wordt het als je de toeristische paden verlaat. Vanuit Santa Elena neem ik de bus richting Cadenas (Modesto Méndez). Daar word ik opgepikt door de eigenaar van Oasis Chiyú, dat vlakbij Las Conchas ligt. Hier verblijf je nog echt in de natuur. Er is nauwelijks stroom, mensen leven van de landbouw en het stuk land is nog onontdekt. Ik doe twee excursies. De eerste dag naar de Cuevas Setz’ol en Las Conchas, de tweede dag naar El Boqueron en Finca El Paraíso. Bereid je voor op prachtige plekken, ongerepte natuur en gidsen die met grote machetes op pad gaan. ‘Je kunt zomaar een wild dier tegenkomen’, was de uitleg.

Las Conchas guatemala

Een dagje ontspannen in Rio Dulce

Rio dulce

Ideale verblijfstijd: 1 dag

Ideale verblijfsplek: Tortugal

Hoogtepunten: de rust en de natuur

Ik wil vanuit Oasis Chiyú richting Livingston, maar de boten gaan alleen in de ochtend. Daarom verblijf ik een dag in Tortugal in Rio Dulce. Een prachtige accommodatie, volledig opgetrokken uit hout. Vanaf hier kun je met een boot naar Livingston, je wordt gewoon bij je verblijf opgepikt. Je maakt eerst nog een rondje langs het Castillo de San Felipe en het vogeleiland om dan in volle vaart naar Livingston te varen.

Garifuna-cultuur in Livingston

Livingston

Ideale verblijfstijd: 2 dagen

Ideale verblijfsplek: Casa Nostra

Hoogtepunten: Los Siete Altares, de lokale cultuur

De Cariben zijn de ideale bestemming voor zon, zee en strand. Maar een stukje extra cultuur kan geen kwaad. In Livingston vind je de bijzondere Garifuna-cultuur. Een Afro-Amerikaanse gemeenschap die vooral leeft van de visserij en het toerisme. De plaats kent een grote hoeveelheid fraaie muurschilderingen. Daarnaast is een wandeling naar Los Siete Altares leuk om te doen. Lekker wandelen over het strand en dan afkoelen in een aantal natuurlijke baden. Ideaal voor de warme dagen in Livingston.

Los siete altares route Livingston route guatemala

Even bijkomen in Amatique Bay

Amatique Bay

Ideale verblijfstijd: 1-2 dagen

Ben je na alle indrukken en culturen even toe aan rust en luxe? Ga dan net als ik naar Amatique Bay in Puerto Barrios. Dit enorme resort kost ongeveer € 100,- per nacht, maar daarvoor waan je jezelf wel in het paradijs. Prachtige zwembaden, een heerlijk grote bungalow, smaakvolle restaurants en het comfort dat je verdient na een reis door Guatemala.

Amatique bay route

Afsluiten tijdens Onafhankelijkheidsdag in Guatemala-Stad

Guatemala-Stad

Ideale verblijfstijd: 1-2 dagen

Ideale verblijfsplek: Central 10 Boutique Hostel

Hoogtepunten: Plaza de la Constitución, Iglesia San Francisco, La Sexta, Museo Popol Vuh

Ik neem de bus vanuit Puerto Barrios en zes uur later sta ik in Guatemala-Stad. Ik sluit hier mijn reis af omdat het Onafhankelijkheidsdag is. En dat wordt groots gevierd in de hoofdstad. In zona 10 is het prima verblijven, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je beroofd wordt. Het centrum van de stad is weliswaar druk, maar lijkt niet direct onveilig. Houd vooral zelf je spullen in de gaten en doe niet anders dan de locals. In Zona 10 kun je ’s avonds lopend over straat en vind je ook leuke restaurants en barretjes.

Guatemala-stad reisroute

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in