Wanneer je vanuit La Paz naar het Lago Titicaca wilt en verder Peru in, of natuurlijk vice versa van Peru naar Bolivia, heb je twee mogelijkheden om de grens te passeren. Je kunt kiezen voor de grenspassage bij Copacabana of Desaguadero. Wat is de beste optie om de grens over te gaan tussen Bolivia en Peru en wat zijn de verschillen?

Optie 1: grensovergang Copacabana

Grensovergang Copacabana
– Van La Paz naar Puno in 4,5 uur
– Kosten: iets meer dan $ 10,-
– Weinig tot geen wachttijd bij de grens zelf
– Nauwelijks chaos bij de grensovergang
– Tussen de toeristen

De meeste toeristen kiezen voor de grensovergang bij Copacabana. In de eerste plaats omdat deze overgang een stuk minder chaotisch is dan Desaguadero, maar ook omdat veel mensen hier een nacht overblijven om het Isla del Sol te bezoeken. Als je kiest voor de Copacabanaroute, ben je vanuit La Paz ongeveer 4,5 uur onderweg. Een kaartje voor de bus kost minder dan 10 Dollar. Overigens is daarbij het bootticket voor de Tiquinapassage niet inbegrepen. Hier moet je namelijk de bus uit en met de boot het water oversteken. De bus wordt ook per boot naar de overkant gevaren. Voor deze overgang betaal je 3 Bolivianos.

De grensovergang bij Copacabana betekent de bus uit, naar de migratiedienst van Bolivia, de grens over, naar de migratiedienst van Peru en terug de bus in. Dit gaat redelijk vlot, omdat de Copacabanaroute de toeristische grenspassage is. Het personeel is ingespeeld op de buitenlandse bezoekers, waardoor de grensovergang vlot verloopt. Na de grensovergang, vervolgt de bus zijn route richting Pomata en Juli om uiteindelijk naar Puno te rijden.

Grensovergang DesaguaderoGrensovergang Peru Bolivia

Optie 2: grensovergang Desaguadero

Grensovergang Desaguadero
– Van La Paz naar Puno in 3 uur
– Kosten: ongeveer $ 8,-
– Wachttijd kan oplopen bij de grensovergang
– Chaotische brug bij grensovergang
– Tussen de locals

De meeste locals kiezen voor de grensovergang bij Desaguadero. Deze route is een stuk sneller dan de Copacabanaroute, maar de grensovergang is een stuk chaotischer. Wanneer je aankomt bij de grensovergang, moet je de bus verlaten. Als je een directe bus tussen bijvoorbeeld La Paz en Puno hebt, kun je je bagage laten liggen. Neem wel altijd je meest waardevolle spullen mee de bus uit. Je gaat eerst naar de Boliviaanse immigratiedienst om een stempel in je paspoort te laten als bewijs dat je het land verlaat.

Vervolgens loop je de brug over naar Peru. Let op, het is hier behoorlijk chaotisch. Deze brug is een komen en gaan van mensen, verkopers, fietsers, bakfietsers etc. Eenmaal over de brug moet je eerst geld wisselen. Bij de Peruaanse immigratiedienst accepteren ze namelijk geen Bolivianos. De wisselkoers is erg slecht bij de grensovergang van Desaguadero, maar je hebt weinig keus. Iedereen hier rekent dezelfde koers. Met je paspoort en Peruaanse Soles ga je vervolgens naar de immigratiedienst aan de overkant. Hier vul je de benodigde gegevens voor je toeristenvisum in en krijg je een stempel in je paspoort. Nu moet je nog wachten totdat de bus de brug overkomt en daarna kun je je tocht Peru in vervolgen.

La Paz - Puno bus

De grens over bij Desaguadero of Copacabana?

Wanneer je van Bolivia naar Peru reist, is de grens oversteken bij Desaguadero de snelste en goedkoopste optie. Wel moet je rekening houden met ongeveer een uur wachttijd voordat alle passagiers van de bus hun migratiehandelingen hebben voltooid. Tevens is de grensovergang bij Desaguadero redelijk chaotisch.

Vind je het niet erg om meer te betalen en langer te reizen, maar daardoor wel een stuk rustiger de grens over te gaan, reis dan via Copacabana. Ikzelf koos voor Desaguadero, maar als je meer tijd hebt en je Isla del Sol wilt meepakken, is Copacabana een goed alternatief.

Lago Titicaca

Peru landBolivia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in