Punta del Este is in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika dé plek waar de jetset naartoe komt. Op ongeveer drie uur met de bus vanaf Montevideo ligt inderdaad een badplaats met een luxe uitstraling. Het is een prima plek voor een paar dagen, maar niet langer dan dat.

Schiereiland La Salina

Met de bus kom ik aan in Punta del Este en een taxi brengt me naar Hotel Concorde, op het schiereiland La Salina in Punta del Este. Een heerlijk hotel, met prachtig zwembad. Wel zo fijn, want het is erg warm in dit stukje Uruguay. Grote plus van Hotel Concorde is ook nog eens de centrale ligging op het schiereiland. Zo is alles lekker dichtbij.

Nadat ik mijn spullen heb achtergelaten in het hotel, besluit ik het schiereiland te verkennen. Ik loop eerst naar de haven en zie de meest luxe jachten liggen. Ja, de jetset is hier wel degelijk aanwezig. Een paar minuten verder kom ik bij de blauw geschilderde Parroquia La Candelaria. Prachtig gebouw! Hier vlakbij staat de vuurtoren van Punta del Este. Ik raad je aan om zeker even binnen te kijken voor een mooi uitzicht. Ik ga vervolgens richting het strand, waar de bekende Dedos te zien zouden moeten zijn.

Punta del Este kustPuerto Punta del EsteHaven Punta del Este

Los Dedos de Punta del Este

Rondom het schiereiland (La Salina) beukt de zee op de rotsen. Dit geeft een prachtig gezicht en maakt de bijzondere ligging van Punta del Este duidelijk. Overigens is La Salina niet de plek waar je lekker naar het strand gaat. Dat kan op twee plaatsen aan het begin van het schiereiland. Je hebt de keuze uit Playa Las Delicias of Playa Brava. Ik kies voor de laatste omdat je op dit strand Los Dedos de Punta del Este vindt. Dit monument van de Chileense Mario Irarrázabal is inmiddels een echt landmark geworden.

Los Dedos werden in 1981 gemaakt door Irarrázabal tijdens een conferentie voor moderne sculpturen in Punta del Este. Hij creëerde dit monument in slechts zes dagen en het is het enige kunstobject dat tot op de dag van vandaag te zien is in Punta. De mooie locatie op het strand, maakt dit werk extra bijzonder.

Los Dedos de Punta del Este

Het hoogtepunt van Punta del Este: Casapueblo

Het is heerlijk flaneren in Punta del Este, maar de belangrijkste bezienswaardigheid staat ongeveer 10 kilometer verderop. Openbaar vervoer hier naartoe is er nauwelijks, maar gelukkig is het huren van een auto of buggy niet moeilijk. Ik stap in een buggy en rij richting Club Hotel Casapueblo. Onderweg slaat de motor een paar keer af, zeker heuvelop, maar uiteindelijk zie ik het hotel in de verte liggen. Nog een stukje omlaag en dan bereik ik de parkeerplaats.

Punta del Este rijden

Dit hotel was het levenswerk van de Uruguayaan Carlos Páez Vilaró. Casapueblo was zijn vakantiehuis en werkplaats. Uniek aan Casapueblo is dat Páez Vilaró geen bouwtekeningen gebruikte. De constructie duurde 36 jaar en elk jaar opnieuw werd er een gedeelte aangebouwd. Inmiddels is Casapueblo een luxe hotel, maar kun je wel een aantal plekken bezichtigen zonder dat je verblijft in het complex. Casapueblo doet denken aan werken van Gaudí, maar Páez Vilaró heeft zover bekend nooit contact gehad. Hij baseerde de bouwstijl op de Griekse huizen van het eiland Santorini.

Ik kies ervoor om geen rondleiding te doen en loop op eigen gelegenheid door het huis. Vooral de uitzichten zijn mooi, aan de binnenkant is helaas niet zoveel te zien. Wel is er een kleine kunstgalerie die de moeite waard is. Voortdurend vraag ik me af hoe je dit toch in hemelsnaam zonder tekeningen hebt kunnen maken. Maar ja, je moet het maar geloven.

Casapueblo Punta del Este

Casapueblo Punta

Tijd over? Isla de los Lobos!

Heb je tijd over tijdens je verblijf in Punta del Este? Pak dan de boot naar Isla de los Lobos. Dit eiland en natuurpark ligt op 8 kilometer van Punta en herbergt een grote kolonie zeehonden en zeeleeuwen. Een enkele keer komen hier ook orka’s voor. Uniek is dat je bij sommige excursies ook tussen de dieren mag kanoën of zelfs zwemmen. Informeer naar de mogelijkheden in Punta del Este.

Punta del Este is een heerlijke bestemming voor als je een paar dagen rustig aan wilt doen. Je hebt strand, lekkere restaurantjes en gegarandeerd goed weer. Ik was er zelf 2,5 dag en dat was voor mij meer dan genoeg. Ga je ook naar Isla de los Lobos, dan is 3 dagen prima.

Punta del Este

Uruguay land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in