Voor iedereen die naar Peru gaat, is Cuzco eigenlijk een verplichte stop. Deze stad in het zuiden van het land ligt niet ver van Machu Picchu en staat bekend om de grote hoeveelheid Incabezienswaardigheden. En dus was ik benieuwd wat ik zou aantreffen. Op naar Cuzco.

Plaza de armas cuzco

Spectaculaire entree in Cuzco

Ik vlieg van Juliaca in het oosten van Peru naar Cuzco. Deze vlucht is spectaculair omdat je tussen twee bergketens door vliegt. Daarnaast ligt het vliegveld midden in de stad, waardoor je snel in het centrum bent. Handig, want het centrum is het meest interessante gedeelte van Cuzco.

Ik verblijf in het Kokopelli Hostel, op 2 blokken van het Plaza de Armas. Een prima hostel voor een paar nachten en lekker centraal gelegen.

Nadat ik m’n spullen in mijn kamer heb achtergelaten, ga ik meteen naar het Plaza Mayor. Waar ik ook kijk, overal zie ik koloniale bogen die stammen uit de tijd van de Spaanse overheersing. Verder wordt het plein gedomineerd door twee kerken: de kathedraal van Cuzco en de Iglesia de la Compañía de Jesus. Vanuit laatstgenoemde kijk ik prachtig over het Plaza de Armas uit.

Na een kort bezoek aan de kathedraal, ga ik richting de Piedra de 12 Ángulos in de Calle Hatunrumiyoc. Deze steen laat zien hoe vernuftig de Inca’s vroeger hun muren bouwden. Elke toeristengids noemt deze steen als een spectaculair hoogtepunt. Ikzelf vind de Incamuur in de Calle Hatunrumiyoc een stuk indrukwekkender.
Manco Capac Cuzco

Qorikancha, belangrijk voor de Inca’s

Qorikancha was vroeger een belangrijk tempelcomplex van de Inca’s. Tegenwoordig is de Iglesia Santo Domingo tegen Qorikancha aangebouwd. Beide zijn erg bijzonder!

Vanaf hier is het een klein stukje verder richting Qorikancha: een belangrijke plek voor de Cuzqueños. Gedurende het grote Inti Raymifeest vindt hier de eerste scène plaats. Je ziet hier hoe de Inca’s hun muren bouwden en er zijn nog grote delen van de oorspronkelijke muren bewaard gebleven. Ik ben er in de week voor Inti Raymi en het is opvallend rustig. Stilte voor de storm wellicht, want hier staan over een paar dagen duizenden mensen!

Aan de andere kant van het Plaza Mayor zijn nog veel meer hoogtepunten te zien. Bijvoorbeeld Plaza Regocijo met het chocolademuseum en de Iglesia San Francisco met het enorme bijbehorende klooster. Ga hier absoluut naar binnen, al is het alleen maar voor het schitterende gebouw.

Qorikancha cuzco

Tussen de locals op de Mercados van Cuzco

Ik ga nog een klein stukje verder naar het zuiden en kom bij toeval bij de Mercado de Wanchaq. Een echte Peruaanse markt, waar vrijwel geen toeristen komen. En dat is redelijk uniek in Cuzco. Deze markt is niet te verwarren met de Mercado Central, die meer in het westen van het centrum ligt.

Naast de San Fransicokerk vind je een oude toegangspoort van de stad. Ik loop hier onderdoor en sta vervolgens oog in oog met de Mercado Central. Van buiten ziet het er krakkemikkig uit, van binnen is het een goed georganiseerde markt, waar ook veel souvenirs te koop zijn. Overigens moet je voor deze markt wel een sterke maag hebben. Varkens- en koeienkoppen zijn hier heel normaal handelswaar. Ik besluit hier te lunchen. Wellicht niet het meest hygiënische, wel lekker authentiek!

Ben je een liefhebber van kerken, dan zit je in dit gedeelte van Cuzco goed. Neem de Iglesia Santa Clara en de Iglesia San Pedro, de ene kerk is nog mooier dan de andere.

Mercado San Pedro Cuzco

Panorama-uitzicht over Cuzco

De volgende dag verken ik de noordkant van Cuzco. Vanaf het Plaza Mayor loop ik de Calle Suecia in om naar de Iglesia San Cristobal te gaan. Of nou ja, te klimmen. De Calle Suecia loopt steil omhoog. Dat moet ook wel, want de San Cristobalkerk ligt op een heuvel. Eenmaal boven is het even uithijgen, ook vanwege de hoogte waarop Cuzco ligt. Maar vervolgens geniet ik van een schitterend uitzicht De kerk zelf is niet zo bijzonder, al kun je nog wel hogerop door de toren te beklimmen.

Cuzco peru

De heilige plek: Sacsayhuamán

Als je al zo hoog bent geklommen, is het een klein stuk verder naar Sacsayhuamán (ja, dit klinkt echt als sexy women). Deze archeologische zone was eens een belangrijke religieuze plaats voor de Inca’s. Sinds jaar en dag is dit de belangrijkste plek tijdens de Inti Raymiviering. Een aantal bouwwerken zijn goed geconserveerd en je hebt een fantastisch uitzicht over Cuzco. Vanaf hier kun je ook goed de vorm van een jaguar herkennen, waarin Cuzco gebouwd is.

Volg je vanaf Sacsayhuamán de weg verder omhoog, dan kom je bij Q’enqo. Wederom een belangrijke plaats voor de Inca’s. Hier is echter een stuk minder bewaard gebleven dan het iets lager gelegen Sacsayhuamán. Vanaf hier ga ik met een taxi terug naar het centrum van de stad. Je kunt overigens ook veilig langs de weg lopen. Grote kans zelfs dat je een lift aangeboden krijgt door een vriendelijke Peruaan.

Saqsaywaman

Buiten het centrum van Cuzco

Buiten het centrum is een stuk minder te doen in Cuzco. Natuurlijk kun je nog meer kerken gaan bekijken, maar ik kies ervoor om gedurende mijn verblijf heen en weer te gaan naar Machu Picchu. Zodat ik op tijd weer terug zou zijn voor Inti Raymi, het zonnefeest van de oude Inca’s.

Bereid je voor op een hoop toeristen en weinig Spaans, maar dan heb je een fantastische tijd in Cuzco. De stad is werkelijk prachtig en je wordt voortdurend van de Spaanse koloniale tijd naar de oude Inca’s geslingerd. Deze combinatie is geweldig en ik had voortdurend het idee dat ik in een groot openluchtmuseum rondliep.

Toegangspoort Cuzco

Cuy eten in Cuzco

Probeer beslist ook het lokale gerecht Cuy. Een lekkernij hier. Oké, je zit wel cavia te eten, maar die gedachte moet je maar even proberen uit te schakelen. Overigens verschilt de presentatie nogal. Soms krijg je het beestje opgezet en wel gepresenteerd, de volgende keer ligt er gewoon een stukje vlees op je bord. Vergezel het gerecht met een echte Pisco Sour en veel Peruaanser ga je het niet krijgen. Iets meer op safe spelen? Kies dan voor lama of alpaca. Ook erg lekker. Vegetarisch? Ook volop te krijgen.


Transfer Cuzco

Ik vloog van Juliaca naar Cuzco en kwam aan op het vliegveld van Cuzco, Aeropuerto Alejandro Velasco Astete. Het vliegveld ligt niet ver van het centrum. De mogelijkheden voor een transfer zet ik op een rij in het artikel Transfer Cuzco.

Lama's in Cuzco

Peru land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in