Vrijwel iedereen die aankomt op het vliegveld van Guatemala-Stad, vertrekt direct richting Antigua. Niet alleen omdat het er veiliger is, maar ook omdat deze stad vaak de mooiste van het land wordt genoemd. Koloniaal, kleurrijk en internationaal. Het is de hoogste tijd om zelf Antigua eens te verkennen.Cerro de la Cruz

Cerro de la Cruz voor prachtig uitzicht

Ik verblijf in Antigua Hostel aan de Calzada Santa Lucia. Van buiten is de verlichting niet optimaal, waardoor de taxichauffeur moeite heeft om het juiste adres te vinden. Eenmaal binnen is alles tiptop verzorgd. Nette bedden, ruime kamers, schone badkamers. Voor drie nachten betaal ik Q 300,-. Dat is inclusief een prima ontbijt. En omdat Antigua compact is, kun je gemakkelijk overal naartoe lopen. Waar je ook verblijft. Ik kom ’s avonds laat aan en besluit gelijk te gaan slapen.

Ga hier overdag heen wanneer er volop politie is, na het ondergaan van de zon wordt het afgeraden om de heuvel te bezoeken.

De eerste dag in Antigua loop ik eerst naar de Cerro de la Cruz. Een heuvel aan de noordkant van Antigua, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad met op de achtergrond de Agua vulkaan. Voordat ik de heuvel beklim, kom ik terecht in een parade van scholieren. Vrolijke muziek, veel kleuren en dans, een fijne kennismaking met Guatemala. Ik vervolg m’n tocht over de 1a Avenida Norte en kom vanzelf bij de klim richting de Cerro de la Cruz. Tien minuten klimmen over een goed bijgehouden pad en ik sta boven. Het uitzicht is prachtig, ook al hangt de top van de Agua vulkaan in de mist. In de verte zie je ook de Fuego vulkaan. Ik neem wat foto’s en daal dan weer af naar de stad.

Convento Santo Domingo

Klassiek en bijzonder in Antigua

Eenmaal weer beneden, bezoek ik de ruïnes van het Santo Domingo klooster. Voor Q 7,- mag je naar binnen. Het klooster zelf is aardig, maar vooral de tuinen zijn het bezoeken waard. Je kunt hier gerust een paar uur rondlopen. Interessant is de optie om met een gids mee te gaan, deze service is gratis. Let wel even op dat je het museum inloopt en niet het hotel. Even vragen waar je precies naar binnen moet doet wonderen.

De Cerro de la Cruz en het klooster maken hongerig. Ik besluit een wandeling in te zetten naar La Escalonia. Dit restaurant ligt wat verder uit het centrum van Antigua, maar vooral het idee achter het restaurant is bijzonder. La Escalonia is een botanische tuin, waar je ook kunt eten. Je zit dus ook echt tussen de bloemen en planten. Alle producten waarmee gewerkt wordt, zijn organisch. Een bijzondere plek. Terug in Antigua ga ik langs bij de Antigua Brewing Company. Dit is een van de weinige speciaalbierbrouwerijen van Guatemala. Hier brouwen ze zelf en op het dakterras kun je genieten van het bier en een spectaculair uitzicht. Biertjes zijn niet goedkoop, ongeveer Q 40,- per stuk, maar ze smaken heerlijk.

La Escalonia Antigua

Mexicaans eten in Guatemala

’s Avonds ga ik eten bij het Mexicaanse restaurant Cactus. Dit restaurant staat bekend om zijn goede taco’s en aangezien ik veel in Mexico ben geweest, ben ik daar wel voor te porren. Helaas viel het me flink tegen. De taco’s waren niet zo lekker als ik had gehoopt en de prijzen liggen, zelfs voor Europese standaarden, aan de hoge kant. Ik zou dit restaurant dus lekker overslaan.

Google je Antigua, dan zie je een iconische foto van een gele boog met op de achtergrond de Agua vulkaan. Deze foto’s worden hier genomen.

De volgende dag ga ik eerst naar San Jeronimo, een oud klooster dat door de vele aardbevingen inmiddels aardig geruïneerd is. Maar toch is het de moeite waard om even binnen te kijken voor 20 Quetzales. Ik ben vrijwel alleen en kan prachtige foto’s maken van de overgebleven muren en gebouwen. De binnenplaats is fraai, met een mooie fontein. Na een klein uur ga ik verder richting de Arco de Santa Catalina.

San Jeronimo Antigua

De restanten van de aardbevingen

Met vijf schepen, 68 gewelven, 18 kapellen en 7 poorten was de Catedral de Santiago destijds een van de meest luxueuze kathedralen van Centraal-Amerika.

Vervolgens ga ik naar het Capuchinas klooster. Voor Q 20,- mag je binnen kijken. Vergeet vooral ook niet het achterste gedeelte, dat voorbij de binnenplaats ligt. Dit is verreweg het mooiste gedeelte van het klooster. Maar de meest bijzondere attractie heb ik voor het laatst bewaard: de kathedraal. Laat je niet foppen door de mooie gevel van de kathedraal aan het Parque Central. Deze kerk is later gebouwd. De echte kathedraal ligt hierachter. De Catedral de Santiago werd in 1680 ingehuldigd. Aardbevingen in 1717 en 1751 beschadigden de kathedraal, maar dankzij restauratiewerk bleef de kathedraal majestueus. Echter, een krachtige aardbeving in 1773 was er teveel aan. De hoofdstad van Guatemala werd verplaatst naar Guatemala-Stad en de kerk werd niet meer gerestaureerd.

Capuchinas klooster

Het gevolg is een surrealistische ervaring. Voor Q 15,- heb je toegang tot de ruïnes van de kathedraal. Het geraamte staat er nog, maar het dak is volledig weggeslagen. Mij bekruipt het gevoel dat ik in een spannende actie-/horrorfilm ben beland. Je ziet de kapellen, ornamenten en plekken waar de koepels hebben gezeten. Maar dan is het er niet meer. Heel bijzonder. Neem wel een petje en zonnebril mee, er is weinig schaduw in de kathedraal.

Kathedraal Antigua Kathedraal Santiago Antigua

Tip: eten bij Fridas

’s Avonds ga ik voor een herkansing op culinair gebied. Ik ga naar het bekende restaurant Fridas, net naast de Arco de Santa Catalina. Het is zo druk dat ik gevraagd word aan te schuiven bij drie Guatemalteken. Geen probleem voor hen en ook niet voor mij. Bij Fridas eet ik heerlijk en het gezelschap van de Guatemalteken is wel zo leuk. Een aanrader!

Antigua is een prachtige stad waar je gemakkelijk twee dagen kunt doorbrengen. Vergeleken met andere plaatsen in Guatemala, is het hier wel een stuk prijziger. Houd daar rekening mee als je een biertje gaat drinken of ergens een hapje wilt eten. De kwaliteit is ook wel een stuk hoger dan in sommige andere delen van Guatemala, dus dat rechtvaardigt de prijs wellicht. Het echte Guatemala ga je hier niet vinden, aangezien het flink internationaal is in Antigua. Maar toch mag je een bezoek aan deze koloniale stad zeker niet overslaan!


Transfer Antigua

De kans is groot dat je per vliegtuig aankomt in Guatemala-Stad, op weg naar Antigua. Hoe kom je van het vliegveld naar de stad? Lees verder in het artikel Transfer Antigua – Aeropuerto Internacional La Aurora.

Antigua Guatemala

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in