De meest bezochte stad van Colombia is zonder twijfel Cartagena. Als je ergens overblijfselen ziet van de Spaanse koloniale tijd, is het hier wel. De gekleurde huizen, de prachtige kerken, het heerlijke weer, Cartagena is een must-see in Colombia. En dus trok ik vanuit Santa Marta naar Cartagena.

Vanaf het busstation is het ongeveer 30 minuten met de taxi naar de ommuurde stad. Houd er rekening mee dat ’s avonds niet alle straten toegankelijk zijn vanwege de hoeveelheid mensen op straat.

Ik kwam ’s avonds met de bus aan in Cartagena. En ik moet eerlijk zeggen, dat is geen prettige kennismaking met deze prachtige stad. Het busstation ligt namelijk ver van de Ciudad Amurallada, de ommuurde stad. Een lange taxirit bracht me naar het centrum, waar ’s avonds diverse straten zijn afgesloten vanwege de grote hoeveelheid mensen die op de been is. Cartagena is naast een prachtige plaats, namelijk ook de plek waar toeristen en Colombianen tot diep in de nacht feesten.Puerta del Reloj

Oh’s en ah’s in het koloniale centrum van Cartagena

Ik slaap in het prachtige Bourbon St. Boutique Hostal, een aanrader. Prachtige inrichting en kamers met privacy. Elk bed is namelijk af te sluiten met rolgordijnen. Ander voordeel van dit hostel is de ligging, direct aan het Plaza Santo Domingo. Als je naar buiten loopt, zie je direct de imposante gele kerk aan je linkerhand. Op het plein zelf staat een groot bronzen beeld en de horecagelegenheden hebben hun tafels en stoelen dag en nacht staan.

Vanaf het Plaza Santo Domingo loop ik direct naar links om naar de stadsmuur te gaan. Vanaf de stadsmuur kijk ik uit over de Caribische Zee en zie ik stadinwaarts uit hoeveel kleuren Cartagena bestaat. Prachtig! Ik loop een stukje over de stadsmuur om bij het Plaza Santa Teresa weer af te dalen naar straatniveau. Leuk om te doen, maar wat een hitte. En geen greintje schaduw.

Plaza Santo DomingoMuur cartagena

Het zuidelijke deel van La Ciudad Amurallada

Aan het Plaza Santa Teresa staat het het luxe hotel Charleston. Leuk om te zien, maar niet meer dan dat. Veel interessanter hier vind ik het Museo Naval del Caribe. Dit museum laat zien hoe Cartagena in de loop der jaren in vele verschillende handen is geweest en hoe de scheepvaart daar een rol in speelde. Ook kun je plaatsnemen in een (bijna) echte onderzeeër en ontdek je de grootste zeehelden van de regio. Maar misschien nog wel bijzonderder is het gebouw waarin het museum is gehuisvest. Dit waren vroeger opslagplaatsen voor de goederen die van en naar Cartagena werden vervoerd. Ik raad je dit museum zeker aan, al is het alleen maar om even de hitte te ontvluchten.

Hotel Charleston CartagenaMuseo Naval del Caribe

Het bekendste gedeelte van Cartagena

Ik loop langs het scheepvaartmuseum over Carrera 4 naar Baluarte de San Ignacio, waar ik weer even de stadsmuur opklim. Voor een mooi uitzicht over de Muelle de los Pegasos en er liggen altijd prachtige zeilschepen voor anker. Ik vervolg mijn tocht langs de San Pedro Claver kerk, waar een klein pleintje met bijzondere kunstwerken voor ligt. Via Calle 31 kom ik op Plaza Aduana, met aan de rechterkant het koloniale gemeentehuis. Ook vind je op dit plein de VVV, mocht je extra tips willen over Cartagena.

Die heb je eigenlijk niet nodig, want je loopt door één groot openluchtmuseum. Als je het Plaza Aduana schuin oversteekt, kom je bijvoorbeeld bij La Torre del Reloj, de karakteristieke toegangspoort van de ommuurde stad van Cartagena. Iets verder van de poort af vind je het Plaza Bolívar. Aan dit groene plein vind je de kathedraal, de rechtbank en het geschiedenismuseum. Bijzonder aan dit museum is dat het ondergebracht is in het Palacio de la Inquisición. Een plek volop historie, maar zeker niet populair bij de inwoners van Cartagena. Toen ik hier was, hingen er volop spandoeken aan de gevel.

Binnenstad CartagenaCartagena ommuurde stad

Het noordelijke deel van La Ciudad Amurallada

Het leuke aan de ommuurde stad van Cartagena is dat elk straatje er vrolijk uitziet. Gekleurde huisjes, prachtige balkonnetjes en veel bloemen. Maar blijf niet alleen hangen in het zuidelijke gedeelte. Zelf geniet ik namelijk het meest van het gedeelte San Diego, aan de noordkant van de ommuurde stad. Iets minder druk en iets meer authentiek. Ook vind je hier het huis van Gabriel García Marquez, de wereldberoemde Colombiaanse schrijver. Het Teatro Adolfo Mejía is een ander hoogtepunt in dit gedeelte van la Ciudad Amurrallada. Ga zeker kijken.

Teatro HerediaSan Diego Cartagena

Hoogtepunten buiten de ommuurde stad

Wil je trouwens een keer vanaf het water de ommuurde stad op de foto zetten, zonder dat je zelf het water in hoeft? Dat kan op de pier bij het Monumento Unión de los Océanos. Je vindt deze pier naast het Parque de la Marina.

Liggen alle hoogtepunten dan binnen de ommuurde stad? Nee, zeker niet. Aan de rand ligt bijvoorbeeld het Monumento India Catalina, het Parque Centenario en het Castillo de San Felípe de Barajas. Allemaal de moeite waard om langs te gaan. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt om het kasteel te beklimmen. Het kan erg warm worden in Cartagena en het is dan belangrijk om voldoende te drinken.

Ik word direct belaagd door Colombianen die mij hoeden en water willen verkopen. De aanbiedingen sla ik af, omdat ik zelf al water heb gehaald even verderop. Veel goedkoper en een stuk koeler! Bovenop het kasteel heb je vervolgens een prachtig uitzicht over Cartagena. Aan de achterkant van het kasteel loop ik nog even langs Los Zapatos Viejos, waar altijd veel toeristen te vinden zijn. Vervolgens heb ik nog een bezienswaardigheid op het programma staan: Monumento India Catalina. Een belangrijke plek voor de lokale bewoners.

Castilo de San Felipe de BarajasMonumento India CatalinaStad Cartagena

Mijn favoriete adresjes in Cartagena

Naast alle bezienswaardigheden staat Cartagena ook bekend om het uitgaansleven. Mijn favoriete adresjes in Cartagena op een rij.

  • The Beer Lovers, een bar met ontelbaar veel speciaalbieren (ook uit Nederland).
  • Bazurto Social Club, een bar/club waar veel locals op af komen en waar Champeta wordt gedanst. Vanaf 22.30 is er een beginnersles, daarna speelt een liveband urenlang Champetamuziek.
  • Cafe Havana, de beste salsabar in de stad, gelegen in Getsemaní.
  • Donde Fidel, een salsabar die vooral populair is bij locals. De muziek staat hier keihard en er wordt volop gedanst.

Wil je ontbijten, ga dan naar Prisprí. Ze verkopen hier ook heerlijke vruchtensappen. Eten kan werkelijk overal, maar mijn favorieten zijn toch Crepes y Waffles en La Cocina de Pepina. De kans is groot dat je bij laatstgenoemde even moet wachten, maar het eten maakt dat wachten dubbel en dwars goed.

Bazurto Social Club

De omgeving van Cartagena

Cartagena is een stad waar je je elke dag van de week uitstekend kunt vermaken. Overdag geniet je van de vele bezienswaardigheden of ga je duiken bij de Islas Rosario of van het strand genieten op Playa Blanca. ’s Avonds zijn er ontelbaar veel bars en terrassen waar je rustig een drankje kunt drinken. Of je gaat door in de vele nachtclubs, die vooral toeristen trekken.

Omdat Cartagena zo toeristisch is, liggen de prijzen in deze stad wel een stuk hoger dan in de rest van Colombia. Een biertje kost ongeveer hetzelfde als hier, met als verschil dat je dankzij de hoge temperaturen hier een stuk sneller drinkt. In ieder geval mag Cartagena niet ontbreken op je trip door Colombia, daarvoor is de stad veel te mooi.


Transfer Cartagena

De meeste mensen kiezen ervoor om te vliegen op Cartagena. Hoe kom je van het vliegveld in de stad? Lees het artikel Transfer Cartagena.

Puerta del Reloj CartagenaParel van de Cariben

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in