In de staat Mato Grosso do Sul in het westen van Brazilië ligt de stad Campo Grande. Het is zo’n plaats waar je als toerist niet direct naar toegaat, simpelweg omdat er niet zoveel te beleven is. Toch komen veel reizigers naar de stad toe en barst het hier van de hostels en hotels. Waarom is dat eigenlijk zo?

Toegangspoort naar de Pantanal

De Pantanal in vanuit Campo Grande

Campo Grande is de perfecte uitvalsbasis om de zuidelijke kant van de Pantanal te verkennen. De Pantanal is een enorm natuurgebied in het westen van Brazilië en is het natuurlijke habitat van de jaguar. Het gebied is zo omvangrijk dat het belangrijk is dat je de weg kent. Daarnaast zijn lang niet alle wegen geasfalteerd en is het dus van belang dat je ervaring hebt met het rijden op grindwegen of zelfs zand. Vandaar dat veel mensen er voor kiezen om een tour te boeken door de Pantanal. Alles wordt dan voor je geregeld. En waar beginnen de meeste tours voor de zuidelijke Pantanal? Juist, in deze stad.

Daarnaast heeft de stad nog een groot voordeel voor het verkennen van de zuidelijke Pantanal. Een voordeel waar ik ook gebruik van maak. Vanuit Säo Paulo vlieg ik namelijk naar Campo Grande, waardoor ik een busreis van tientallen uren bespaar. Het is mogelijk om per bus helemaal tot aan hier of Bonito te komen, maar het kost ontzettend veel tijd en is een stuk minder comfortabel dan een vlucht. Vliegen kan overigens ook vanuit Rio de Janeiro.

Pantanal campo grande

Overnachten en door

Wil je liever dagtrips doen, reis dan vanuit Campo Grande door naar Bonito. Een klein dorpje dat veel meer te bieden heeft.

Ik kom ‘s avonds aan in Campo Grande en een taxi brengt me voor enkele Euro’s naar mijn hotel, aan de rand van de stad. Het hotel ziet er van binnen uit als een gevangenis om eerlijk te zijn. Eénmaal op de kamer verdwijnt dat beeld gelijk. De kamers zijn prima in orde, al staat de airco uit en is de temperatuur binnen opgelopen tot standje sauna. De airco doet het wel gewoon, dus dat is een hele geruststelling.

Het enige dat ik doe in deze stad is de nacht overbruggen, zodat ik de volgende dag kan starten met mijn tour door de Pantanal. En dit is eigenlijk wat iedereen doet die naar Campo Grande komt. De stad heeft weinig te bieden voor de gemiddelde toerist. Je moet echt op zoek naar iets moois of iets leuks. Mijn advies zou zijn om hier slechts één nacht door te brengen en dan te starten met je tour door de Pantanal.


Transfer Campo Grande

Wanneer je naar Campo Grande vliegt, kom je aan op het Aeroporto Internacional van deze stad. Hoe kom je vanaf hier het snelst en goedkoopst naar het centrum? Lees het artikel Transfer Campo Grande.

Campo Grande Rio Miranda

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in