‘Cali es Cali y lo demás es loma.’ Het is een populaire uitdrukking onder Caleños, de inwoners van Cali, afkomstig uit het nummer Cali Pachanguero van Grupo Niche. Het betekent zoveel als: Cali is Cali en de rest telt niet mee. Met bijna 2,5 miljoen inwoners is dit de derde stad van Colombia en reden genoeg om dus eens een bezoek te brengen.

Cali staat tegenwoordig bekend als de salsahoofdstad van Colombia en misschien wel van de wereld. Vele grote salsa-artiesten komen hier vandaan en de Caleños dansen maar wat graag deze intense dans. Maar Cali was niet altijd zo vrolijk als dat het nu is. Het Cali-kartel heerste hier en was in een stevige strijd verwikkeld met het kartel van Medellin. De ergste problematiek is inmiddels voorbij, maar nog steeds zijn grote delen van de stad te gevaarlijk om te bezoeken. Ga er van uit dat alles wat ik hier beschrijf, veilig genoeg is om te bezoeken.La Ermita Cali

Cristo van Cali met Valley Adventours

Waar iedereen bij een standbeeld van Cristo gelijk aan Rio de Janeiro denkt, doet de Cristo van Cali hier niet voor onder. Of nou ja, iets dan. Het beeld is namelijk 26 meter hoog, net iets minder da de Cristo van Rio. Ga je naar Cali, dan is dit een niet te missen hoogtepunt. Er komen is echter niet gemakkelijk. Een taxi is een goede optie, maar veel leuker is een tour met Valley Adventours. Een vriendin uit Barranquilla nodigde me uit voor een citytour met deze partij en dat was een goede keuze.

De citytours van Valley Adventours worden van maandag tot zaterdag tweemaal daags gegeven, om 10.00 en om 16.00. Kosten: COP 60.000. Dat is inclusief alle entreebewijzen en lekkernijen. Neem alleen zelf wat water mee, dat krijg je er niet bij.

Ik word opgehaald bij mijn AirBnB en met de auto gaan we een rondrit door de stad maken. We rijden eerst naar Cristo om daar te genieten van het uitzicht over de stad. In de verte zie ik de suikerrietvelden en de lokale gids vertelt over de geschiedenis van de stad. We vervolgen onze weg naar het standbeeld van Sebastián de Belalcázar (de stichter van de stad Cali). Vanaf hier gaan we naar het salsamuseum, gewijd aan Grupo Noche en Jairo de Varela. We doen een korte tour door het museum en komen daarna langs El Gato de Tejada. Niet veel later staan we in het historisch centrum, waar we wat lokale lekkernijen proberen om af te sluiten met een uurtje salsales. Doordat de tours gegeven worden door jonge locals, krijg je een authentiek verhaal te horen over de stad. Ook over de tijd dat er geregeld aanslagen werden gepleegd in de stad. Indrukwekkend!

Cristo Cali

De veilige haven van Cali: San Antonio

Alle hierboven genoemde bezienswaardigheden, op Cristo na, zijn gemakkelijk ook zelf te bezoeken. Maar je mist dan wel de context. Ik verblijf in de wijk San Antonio. Een erg steile wijk, maar wel veilig en mooi. Deze wijk zit vol met leuke boetiekjes, restaurantjes en barretjes. ’s Avonds is het aangrenzende park, Colina San Antonio, gezellig druk. Locals verkopen armbandjes, maken er muziek en komen samen om te kletsen. Het standbeeld voor Sebastián de Belalcázar vind je aan de noordkant van het park.

Tip: ga op zoek naar de wit-groene kat en maak hier een foto van met flits. Kijk vooral wat er dan gebeurt.

De volgende dag maak ik een wandeling langs de rivier die langs San Antonio loopt. Ik kom langs het befaamde Museo de Tertulia. Zelf ben ik niet zo’n fan van moderne kunst, maar dit museum is toch erg interessant. Ik loop verder langs de rivier en kom bij de El Gato de Tejada. Deze enorme bronzen kat staat symbool voor de verandering van Cali. Een foto hier mag niet ontbreken. Loop ook vooral door het park achter El Gato, waar kunstenaars tientallen kleine katten hebben neergezet. Elk in andere kleuren, elk in andere vormen.

Parque San AntonioGato Tejada CaliParque de los Gatos Cali

Schitterende kerk La Ermita

Ik ga verder in oostelijke richting langs de rivier en wandel het historisch centrum in. Dit begint vanaf de straat Santander de Quilichao tot ongeveer Calle 15. Zolang je ten noorden van Carrera 10 blijft, kun je hier zonder problemen rondlopen. Ga beslist naar La Ermita, een prachtige kerk, gebaseerd op de kathedraal van Ulm in Duitsland. Zowel van buiten als van binnen schitterend. Loop ook door het Parque Simón Bolívar, een mooi aangelegd park met veel straatverkopers van lokale specialiteiten. Proef gerust! Steek de Puente Ortiz over en ga even zitten in het Parque de las Poetas, waar je beelden van bekende Colombiaanse poëten vindt. Ook staat hier het Edificio Coltabaco, een oude tabaksfabriek, maar nu een kantoorpand. Nog wel prachtig van buiten.

Cali La ErmitaParque Simon Bolívar

De hoofdstad van de Salsa!

Onder elk uiteinde van het ‘Niche-monument’ hoor je een ander gedeelte van Cali Pachanguero, bijvoorbeeld alleen de zang, alleen de blaasinstrumenten enzovoort. Totdat je bij de laatste het complete liedje hoort.

Vanaf hier is het een klein stukje naar Plaza Caicedo, waar je onder andere de Catedral Metropolitana en het Palacio Nacional vindt. Maar toch wel het meest bijzonder vind ik het Plazoleta Jairo Varela. Je vindt hier het Museo de la Salsa, maar ook een monument voor Grupo Niche, de bekendste salsagroep van de stad. Het monument vormt in de vorm van een trompet de letters Niche, maar het meest interessante weten veel mensen niet. Je kunt namelijk onder elk van de trompetuiteinden luisteren naar een gedeelte van het lied Cali Pachanguero. Erg leuk gedaan!

Ben je in Cali, dan moet je ook salsa dansen. Ikzelf ben naar Tintindeo en La Topa Tolondra geweest. Dit zijn salsaclubs waar je een mix vindt van Caleños en toeristen. Overigens is het hier altijd druk, dus als je daar niet van houdt zou ik er niet heen gaan. Houd er ook rekening mee dat de salsa van Cali anders is dan alle andere salsa’s. De passen gaan een stuk sneller en je stapt schuin in en uit, in plaats van recht. Nou wil het feit dat Caleños het jou graag leren, dus ga je naar Tintindeo of La Topa Tolondra dan is het onmogelijk dat niemand je uitnodigt om te dansen.

Grupo Niche SalsaPlaza Caicedo

Restaurant Azul: heerlijk eten op het dakterras

Restaurants vind je volop in Cali, dus dat moet geen probleem zijn. Mijn favoriet, op aanraden van mijn AirBnB-huisgenoot, is Azul in San Antonio. Dit restaurant maakt heerlijk eten en heeft een mooi dakterras, waar vandaan je de hele wijk overziet. Azul is niet het goedkoopste restaurant van de stad, maar de prijzen zijn nog steeds lager dan in Nederland. Zeker de moeite waard om eens langs te gaan.


Transfer Cali

De snelste manier om in Cali te komen is met het vliegtuig. Het vliegveld Alfonso Bonilla Aragón ligt buiten de stad en vanaf hier kun je met een shuttlebus goedkoop naar het centrum. Lees verder in het artikel Transfer Cali.

Tabaksfabriek Cali

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in