La Reina de la Plata, de stad die nooit slaapt, El centro del mundo, het zijn drie bijnamen van de wereldstad Buenos Aires. De hoofdstad van Argentinië is een verplichte stop op elke reis door Zuid-Amerika. Westers, maar toch ook Zuid-Amerikaans. Tijd om Buenos Aires eens te verkennen.

Buenos Aires is een enorme metropool. Met alle voorsteden erbij wonen hier meer dan 10 miljoen mensen. De autonome stad zelf is een stuk kleiner en het gedeelte dat interessant is voor toeristen is nog eens veel kleiner. Toch kun je hier gemakkelijk een week verblijven en nog steeds nieuwe dingen ontdekken. Elke wijk in Buenos Aires heeft namelijk een uniek karakter. Daarnaast moet je hier natuurlijk het heerlijke Argentijnse vlees proeven, naar een voetbalwedstrijd, tango dansen in een milonga, een lokale markt meemaken en ga zo maar door.Puente de la Mujer

Het levendigste gedeelte van de stad: Palermo

Ik verblijf op de grens van Palermo en Recoleta, een mooie locatie om de stad te verkennen. Dicht bij Avenida Córdoba, één van de belangrijkste verkeersaders van de stad. Ik besluit om eerst Palermo en Recoleta te verkennen. Palermo zit vol met boetiekwinkeltjes en is dé plaats om ’s avonds een drankje te doen of echt te gaan stappen rond Plaza Serrano. Maar overdag is er ook genoeg te zien, te beginnen bij het centraal gelegen Plaza Italia. Je kunt hier gemakkelijk met de metro komen.

De Bosques de Palermo zijn niet echt een bos, eerder een park. Een groot deel is autovrij en zeker in het weekend komen veel Porteños hier lekker sporten of picknicken.

Ik wandel door de botanische tuin, waar je prachtige tropische bomen vindt en vervolg m’n weg langs het Eco Parque. Dit was vroeger de dierentuin, maar wordt omgebouwd tot een interactief park waar de leefomstandigheden van de dieren op de eerste plaats staan. Via de lange Avenida Sarmiento kom ik bij de Bosques de Palermo. Deze beginnen vanaf het Monumento de los Españoles. De Bosques de Palermo omvatten onder andere het planetarium, de rozentuin en vele plekken om lekker te picknicken.

Bosques de Palermo

Gratis naar renwedstrijden op de paardenrenbaan

Als er een sport is waar Argentijnen gek van zijn, is het wel voetbal. Maar polo en paardensport zijn een goede tweede en derde. En het mooie is, renwedstrijden zijn vaak gratis te bezoeken. Ik heb geluk en kan een paar wedstrijden meemaken. Fantastisch om te zien hoe de Argentijnen meeleven met hun helden. Al heeft dat vast ook te maken met de inzet die ze geplaatst hebben op een van de paarden.

Na enkele wedstrijden heb ik het wel gezien en vervolg ik mijn toch door Palermo, richting de Japanse tuin. Deze tuin was een schenking van de Japanse regering aan Argentinië. Voor mij is dit verreweg het mooiste park van Buenos Aires, een absolute aanrader dus!

Japanse tuin Buenos AiresJapanse tuin bsas

Een uniek ‘dorp’: Cementario de la Recoleta

Ik was op zaterdag in Recoleta en dan is er op Plaza Francia een leuke markt met allerlei handwerk. Onmisbaar is natuurlijk de Argentijnse mate die je hier kunt kopen. Mate is de benaming voor het drankje, maar ook voor de beker waaruit je drinkt. Die kun je op Plaza Italia zelfs laten graveren met je eigen naam!

Via het Museo Evita kom ik weer terug bij Plaza Italia. Museo Evita draait natuurlijk om het roemruchte leven van Eva Perón, één van de belangrijkste figuren uit de Argentijnse geschiedenis. Ze spreekt nog steeds tot de verbeelding en is tegenwoordig ook afgebeeld op het bankbiljet van 50 Pesos. Het museum is natuurlijk leuk om te bezoeken, maar er is een andere plek in de stad waar je dichtst bij Evita in de buurt kunt komen: de Cementerio de la Recoleta.

Deze enorme begraafplaats lijkt meer op een klein dorp. Alle graven zijn kunstwerkjes op zich. Het bekendste graf hier is van Evita, die hier is bijgezet. De entree tot de begraafplaats is gratis, al proberen diverse verkopers bij de entree toeristen te verleiden tot het inhuren van een gids. Die heb je absoluut niet nodig. Ik loop gewoon op het geluid af en vind al vrij snel, ietwat links van de ingang het graf van Evita. Prachtig en indrukwekkend!

Cementero de la RecoletaGraf Evita Peron

Retiro: luxe en rauw naast elkaar

De Falklands worden hier de Malvinas genoemd. Argentijnen claimen deze eilanden namelijk. Maak niet de vergissing om over dit gevoelige onderwerp te beginnen tegen een Argentijn!

Vanaf Recoleta ga ik verder naar Retiro, waar je onder andere het grote bus- en treinstation vindt. Maar net daarvoor ligt het mooie Plaza San Martín, een eerbetoon aan generaal San Martín. Ik wandel de heuvel op vanaf het monument voor de slachtoffers van de Falklandoorlog. De lange trap brengt me naar de top van het park, waar je een mooi uitzicht hebt over de wijk. Ook zie je vanaf hier duidelijk het Edificio Kavanagh, dit gebouw was lange tijd het hoogste van de stad.

Ik daal weer af en loop richting station Retiro. Precies voor de ingang staat de Torre Monumental. Een toren geschonken door de Engelsen die vroeger ook Torre de los Ingleses heette. Maar sinds de opgelopen spanningen met de Engelsen vanwege de Falklands, heeft de Argentijnse regering de naam veranderd.

Retiro Buenos Aires

Hip en modern Puerto Madero

Vergeet de Puente de la Mujer niet, een icoon van de verandering in Buenos Aires. Overigens hebben alle bruggen in dit gedeelte van de stad een vrouwelijke naam.

Dag twee begin ik in het moderne Puerto Madero. Ik besluit de metro te pakken naar Plaza de Mayo en vanaf hier verder te lopen. Immers, voor je het weet loop je complete marathons in Buenos Aires. Puerto Madero is de plek waar hippe clubs en grote kantoortorens elkaar in rap tempo afwisselen. Ik wandel even langs de kade, maar ga dan direct naar het Reserva Ecológica. In de lagunes van dit park, grenzend aan de Atlantische oceaan, zie je soms flamingo’s. Ik helaas niet. Bij de ingang van het park kun je een fiets huren. Handig, want het park is groot. Ook kun je langs het Reserva Ecológica Choripan kopen. Dit is de Argentijnse versie van een worstenbroodje en is de ideale snack voor tussendoor.

Marinemuseum Buenos AiresReserva Ecologica Buenos AIres

Het centrum van de bezienswaardigheden: Microcentro

Naast Puerto Madero ligt Microcentro, de wijk met de meeste bezienswaardigheden. Ik start mijn tour op het Plaza de Mayo, waar het Casa Rosada aan staat. Het Casa Rosada kun je alleen in het weekend bezoeken en op donderdag zie je de dwaze moeders demonstreren op het Plaza de Mayo. Ze doen dit al tientallen jaren en zullen niet stoppen voor ze gehoord worden. Indrukwekkend om te zien natuurlijk. Aan het plein vind je verder de kathedraal en een verborgen parel: Cabildo.

Het mooiste gebouw in het centrum vind ik Palacio del Congreso, hier zetelt het Argentijnse congres. Vooral de indrukwekkende fontein voor het paleis is prachtig. Maar ook het Palacio de Aguas Corrientes en Teatro Colón zijn schitterend. Trek voldoende tijd uit voor Microcentro, je komt ogen te kort!

Microcentro Buenos AiresCasa RosadaKathedraal Buenos aires

Het oude Buenos Aires: San Telmo & La Boca

Dag drie alweer in Buenos Aires. Het dag- en nachtritme begint me behoorlijk parten te spelen. Porteños, de locals van hier, leven namelijk vooral ’s nachts. Eten om 22.00 of zelfs nog later is helemaal niet raar. Dat is even wennen, want normaal gesproken zoek ik rond 23.00 wel mijn bed op op een doordeweekse dag. Maar goed, ontbijtje en ik ben klaar voor het bohemische gedeelte van de stad.

Ik neem de bus richting San Telmo. Deze wijk is heerlijk authentiek en zit vol met antiekwinkeltjes. Ik struin door de straatjes met kinderkopjes en kom terecht op Calle Defensa. Hier vindt elke zaterdag en zondag de Feria de San Telmo plaats. Je vindt hier allerlei prullaria, maar ook mensen die spontaan de tango met elkaar gaan dansen en allerlei Argentijnse muziek. Druk is het zeker, maar absoluut leuk om mee te maken.

Vanuit San Telmo zou je zo La Boca in kunnen lopen, maar het wordt aangeraden om toch even de bus te pakken in verband met de veiligheid.

Het beste bewaar ik voor het laatst: La Boca. La Boca is een arbeiderswijk en kent sinds jaar en dag veel arme inwoners, wat de veiligheid helaas niet ten goede komt. Desondanks is het de grootste trekpleister van de stad. Dat komt door de vele gekleurde huisjes en natuurlijk El Caminito. Ik waan me in een soort openluchtmuseum, vol met gekleurde huisjes en tango dansende mensen. Dit is Argentinië zoals je het wilt zien! Oké, het is wat toeristisch, maar ach.

Ik worstel me zo nu en dan door de menigte en loop richting het stadion van Boca Juniors: La Bombonera. Ik kies voor de stadiontour met gids, want alleen dan krijg je ook echt de kleedkamers en de tribunes te zien. Geweldig! Locals waarschuwen veelvuldig dat je niet van de gebaande paden af moet in deze wijk. Dat doe ik dus ook niet. Mensen zijn hier nu eenmaal wat armer en deinzen niet terug voor eventueel wapengebruik. La Boca is zeker niet onveilig, maar wees ook niet naïef!

Feria de San TelmoLa Boca


Transfer Buenos Aires

De kans is groot dat je per vliegtuig aankomt in Buenos Aires. Hoe kom je van het vliegveld naar de stad? Lees verder in het artikel Transfer Buenos Aires van Ezeiza of Transfer vanaf Aeroparque Jorge Newbery.

Veelzijdig Buenos Aires, lees verder!

Buenos Aires is zo veelzijdig dat het onmogelijk is om alles in één artikel te vatten. Lees verder:

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in