In de Braziliaanse staat Mato Grosso do Sul ligt een klein plaatsje waar alle Brazilianen wel eens van gehoord hebben: Bonito. Het plaatsje zelf is niet zo bijzonder, maar het is de ideale plek om allerlei activiteiten te doen. Snorkelen in een kraakheldere rivier, grotten bezoeken met prachtig blauw water of ara’s spotten in een gigantische krater. Klinkt goed, dus op weg naar Bonito!

Bonito centrum

Slapen in Pousada Girasol in toeristisch Bonito

Vanuit Miranda of Campo Grande ben je een paar uur onderweg om in Bonito te komen. Vooral tijdens de spits kan het goed vollopen op de wegen richting het plaatsje. Uiteindelijk werd ik afgezet bij mijn verblijfplaats: Pousada Girasol. Een prachtige pousada met ruime kamers en een mooi zwembad. Mijn tours voor de volgende dag had ik al geboekt, al zou je dat in de lobby van de pousada ook nog kunnen regelen.

Rond het centrale plein van Bonito vind je diverse restaurants en barretjes. Ik ga op het geluid af en kom terecht op het terras van La Bonita. Mensen zitten te eten, nemen een lekker drankje en ondertussen speelt er een liveband vlotte muziek. Voor 50 Reais komt er een grote pizza op tafel. Ook de bijbehorende caipirinha is snel besteld.

Bonito pousada

Voor dag en dauw op weg naar de Gruta do Lago Azul

Omdat ik zowel de Gruta do Lago Azul als de Rio Prata wil bezoeken op dezelfde dag, is er alleen privévervoer mogelijk.

De volgende dag word ik al vroeg opgehaald door mijn privéchauffeur. In iets meer dan een uur rijden we naar het bezoekerscentrum van de Gruta. Deze grot staat bekend om het heldere blauwe water, dat diep in de grot 19 meter diep blijkt te zijn. Eenmaal aangemeld krijgen we een uitgebreide veiligheidsinstructie en moeten we een helm op.

We lopen een minuut of 10 door een stuk bos en komen vervolgens bij de trap de grot in. Deze trap is gemaakt van grote blokken steen en ziet er prima uit. Het is weliswaar vochtig, zeker naarmate je verder afdaalt, maar de helm is lichtelijk overdreven. Het afdalen (60 meter) gaat in etappes, zodat de gids in vloeiend Portugees wat uitleg geeft hier en daar. Engels is helaas geen optie voor de gids, dan maar gewoon rondkijken.

gruta do lago azul bonito

Schitterende kleuren en rotsformaties in de Gruta

De gids wijst op allerlei stalagnieten en stalagtieten en vraagt de groep welke dieren we daarin zien. En inderdaad, van katten tot olifanten, met wat fantasie zie je van alles. Eenmaal beneden is het water inderdaad schitterend blauw. Dat komt vooral door de combinatie van mineralen en het zonlicht dat daarop valt. Waanzinnig mooi. Na een minuut of 20 beneden en de nodige foto’s verder, klimmen we terug naar boven. Tijd om door te gaan naar de Rio da Prata.

Gruta do lago azul

Overal ara’s bij de Rio da Prata

Een uur rijden en we staan bij de Fazenda van waaruit de tours in de Rio da Prata worden georganiseerd. Snorkelen staat op het menu, maar eerst is het nog tijd voor de lunch. Ondertussen zie ik boven m’n hoofd meerdere rode ara’s zitten. Het lijkt net een dierentuin, maar hier zijn ze wild. Na een stevige lunch, krijgen we uitleg over het snorkelen en ontvangen we onze wetsuits. Dan komt de grootste verrassing: voordat we bij de rivier zijn, moeten we eerst 40 minuten door het bos lopen. Gelukkig is het maar 40 graden.

rio da prata ara

Snorkelen in de kraakheldere Rio da Prata

De Rio da Prata heeft een aardige stroming, waardoor je maar weinig zelf hoeft te zwemmen. Je drijft als het ware op het water en kunt ondertussen al het onderwaterleven aanschouwen.

Eenmaal aangekomen bij de Rio da Prata zie ik een prachtige, heldere rivier. Je ziet de bodem zo liggen en ook de vissen zie je gewoon zwemmen. Als iedereen in het water is, maken we eerst een testrondje. Met snorkelen adem je nu eenmaal onder water en dat is even wennen. Gelukkig verloopt alles goed en kunnen we de rivier af.

Schitterend gekleurde vissen zwemmen overal en zijn absoluut niet bang. Je kunt ze bijna aanraken. Met mijn GoPro maak ik flink wat foto’s en video’s. Daarbij is het wel goed uitkijken dat je niet opeens een steen of tak raakt. Op sommige plekken is de Rio da Prata erg ondiep, waardoor je eenvoudig je handen of knieën schuurt. Maar als je goed oplet, gebeurt dat niet.

Vissen rio da prata snorkelen rio da prata

Klunen om de waterval heen

Halverwege moeten we de rivier even uit, omdat er een waterval is. We lopen een paar minuten en komen net achter de waterval weer het water in. Hier is de stroming een stuk sterker, maar dat maakt het drijven op het water alleen maar leuker. Na een minuut of 15 kruist de kleine rivier met de grote Rio da Prata. Gelijk voel ik hoe het water in de grotere rivier een stuk kouder is. Voor veel andere snorkelaars is dit het teken om op de rug verder te drijven. Ook omdat het water wat troebeler is en je dus maar weinig vissen ziet. Na nog een minuut of 15 komen we bij de steiger waar we het water uitgaan.

Eenmaal terug bij de Fazenda is er gelegenheid om te douchen. De grootste bevrijding is echter niet het water, maar het uitdoen van de wetsuit. Zeker omdat de temperatuur inmiddels boven de 40 graden is gekomen. Ik koop nog wat te drinken en dan is het tijd om terug te rijden naar Bonito. Aldaar kan ik nog even opfrissen en dan is het tijd om richting Campo Grande te gaan.

snorkelen rio da prata bonitovissen in rio da prata

Bonito is prachtig voor een paar dagen

Bonito is een aanrader. Ook al was ik er maar een dag, ik kan de plek van harte aanbevelen. Er is in de buurt ontzettend veel te doen, zodat je je zeker een dag of drie kunt vermaken hier. Bonito is weliswaar wat duurder dan de gemiddelde plaats in Brazilië, maar naar Europese standaarden is het hier nog steeds goedkoop. Neem wel altijd voldoende water mee tijdens tours, vaak is er onderweg weinig tot niets te krijgen en het kan hier goed warm worden.


Hoe kom je in Bonito?

Bonito is goed verbonden met Campo Grande, de grootste stad in de regio. Hier arriveer je eenvoudig per vliegtuig vanuit meerdere steden in Brazilië. Hoe je vanaf dit vliegveld in Campo Grande komt, lees je in het artikel Transfer Campo Grande.Rio da prata snorkelen

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in