Jarenlang was Colombia niet echt toegankelijk voor toeristen. Het risico op een aanslag, ontvoeringen of drugsgeweld was aanzienlijk. Maar de laatste tien jaar gaat het de goede kant op in dit Zuid-Amerikaanse land. Sterker nog, Colombia is hard op weg om de populairste bestemming van dit continent te worden. En waar begin je het best je reis door dit prachtige land? Juist, in de hoofdstad Bogotá.

Bogotá ligt op een hoogte van 2640 meter boven zeeniveau. Vlieg je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Bogotá, dan kun je de eerste dagen wat last hebben van de hoogte. Doe vooral niet te actief, laat je lichaam langzaam wennen aan de hoogte en drink weinig tot geen alcohol. Ikzelf had totaal geen last van hoogteziekte hier, maar dan weet je in ieder geval hoe je de nadelige effecten zoveel mogelijk kunt beperken. Meer tips? Lees het artikelHoe voorkom je hoogteziekte in Zuid-Amerika?Plaza Bolivar Bogota

De indrukwekkende geschiedenis van Plaza Bolívar

De eerste dag breng ik door in de wijk La Candelaria, ook wel het historische centrum van Bogotá. Het Plaza Bolívar is het centrale plein van de wijk en is omringd door vier indrukwekkende gebouwen. De kathedraal, het Nationale Congres, het stadhuis en het Paleis van Justitie. Vooral het Paleis van Justitie heeft een interessante geschiedenis. Dit gebouw is namelijk vrij nieuw. Op 6 november 1985 werd het voormalige justitiepaleis verwoest, na een aanval van de guerillagroep M-19. Tanks reden rond die dagen over het Plaza Bolívar en het leek wel een oorlogsgebied. Het huidige Paleis van Justitie is dus amper 30 jaar oud.

Palacio de Justicia BogotaCandelaria Bogota

Een must: musea bezoeken in Bogotá

Vanaf het Plaza Bolívar loop ik een klein stukje naar het Museo Botero, gehuisvest in het prachtige Casa de la Moneda. Alleen al voor het gebouw en de binnentuin zou je een kijkje moeten nemen. Dit museum bevatte vroeger de grootste collectie kunstwerken van Fernando Botero. Dat was destijds het geval omdat de thuisstad van deze artiest, Medellín, geen ruimte had voor een permanente tentoonstelling. Inmiddels is dat wel het geval met het Museo de Antioquia, maar het Museo Botero in Bogotá blijft een belangrijke expositieruimte voor Botero.

Na het Museo Botero, ga ik naar het mooiste museum van Bogotá, misschien wel van heel Colombia: het Museo de Oro. De Colombiaanse geschiedenis hangt samen met een belangrijke goudschat van de Muisca-indianen. In het Museo de Oro vind je het oorspronkelijke gouden beeld, waarop Huisca-indianen staan afgebeeld op een vlot. Daarnaast is de gigantische hoeveelheid gouden voorwerpen indrukwekkend om te zien. Ik vergeet de tijd en dwaal uren rond in dit geweldige museum. Een must-see!

museo del oro bogotaBogota colombia

Geniet van het uitzicht op vanaf Monserrate

Ik was gewaarschuwd door de locals om niet naar de kabeltrein te lopen, maar de bus te nemen. Dit in verband met de veiligheid.

Op naar het volgende, letterlijke, hoogtepunt: Monserrate. Deze heuvel ligt tegen La Candelaria aan en biedt een fantastisch uitzicht over Bogotá. Let op: ikzelf heb me geen moment onveilig gevoeld in deze stad, maar de route van La Candelaria naar de kabeltrein van Monserrate staat bekend om overvallen en kleine geweldsdelicten. Pak dus gewoon de bus naar de kabeltrein.

Het kabeltreintje brengt me in een paar minuten naar boven en vervolgens geniet ik van een schitterend uitzicht over deze miljoenenstad. Bijzonder is ook de basiliek op deze heuvel. Tegelijkertijd kun je op de heuvel Monserrate een veelvoud aan souvenirs kopen en lokale drankjes proberen. Ik ga zelf voor Agua de Panela, een soort bruin suikerwater, maar dan met alcohol. Een aanrader!

Kerk MonserrateUitzicht Monserrate

De groene oase: Parque Simon Bolívar & Jardín Botánico

Mijn tweede dag in Bogotá wil ik even ontsnappen aan alle drukte van de stad. Zoals in veel steden in Latijns-Amerika, is het extreem druk op straat met verkeer en mensen. Daarom kies ik ervoor om het centrum achter me te laten en richting het Parque Simon Bolívar te gaan. Dit enorme park, met grote vijver, is populair bij de Bogotanos. In het weekend stikt het hier van de recreanten die lekker komen picknicken of willen sporten. Ik ben er op een rustige dag en dan kun je heerlijk genieten van de mooie natuur.

Onder andere de Yaruma en de Palma de Cera (waxpalm) vind je in deze tuin. Maar ook een nagebouwde inheemse woning en diverse kunstmatig aangelegde watervallen.

Om nog meer te genieten van die natuur, loop ik iets verder naar de Jardín Botánico. De botanische tuin van Bogotá kost bijna niets en is een verzameling van alle soorten planten en bomen die je vind in Bogotá. Beide parken zijn gemakkelijk met de bus te bereiken, maar het hangt van je accommodatie af welke bus je het best kunt nemen. Vraag dit dus even in het hostel of hotel waar je verblijft.

Parque Simon BolivarBotanische tuin BogotaYaruma bogota

Het andere Bogotá

De derde dag in Bogotá staat Usaquén op mijn programma. Deze wijk was vroeger een zelfstandig dorp, maar is inmiddels opgeslokt door de grote stad. Desondanks heeft dit gedeelte van Bogotá haar koloniale karakter weten te behouden. Het Parque de Usaquén vormt het hart van de wijk, maar vergeet zeker ook niet om even langs Hacienda Santa Bárbara te gaan. Dit oude woonhuis is omgebouwd tot winkelcentrum, maar dan wel in alle schoonheid van vroeger. Op zaterdag en zondag is er trouwens een grote vlooienmarkt in Usaquén, erg leuk om overheen te lopen.

Vanaf hier loop ik richting het Parque de la 93. Een modern en luxe plein, waar de rijkeren van Bogotá samenkomen om een drankje te doen. Niet dat het hier extreem duur is, maar denk eerder aan westerse prijzen dan aan de standaard Colombiaanse prijzen. Iets verder vind je Zona T, in het stadsgedeelte Retiro. Zona T is de uitgaanszone van Bogotá en verandert ’s avonds in een aaneenschakeling van bars, restaurants en clubs. Tevens is dit een van de meest veilige gebieden van de Colombiaanse hoofdstad.

Avenida Chile BogotaIglesia de Lourdes Bogota

Probeer zeker Aguardiente (Guaro)

De locals zeggen lachend dat het eerste shotje Aguardiente niet lekker is, de tweede ook niet en de derde gaat wel. Daarna proef je niets meer! Gewoon proberen dus.

Colombianen drinken graag en veel, waarbij de lokale drank Aguardiente erg populair is. Kijk er niet gek van op dat een willekeurig iemand je in een bar een shotje Aguardiente aanbiedt, dat is hier heel normaal. Overigens zijn Bogotanos erg vriendelijk en open en zijn vriendengroepen veel meer gewend aan het mengen dan hier. De kans dat je beste vrienden voor een avond wordt, is aanzienlijk.

Veel toeristen komen niet verder dan La Candelaria en besluiten na 2 dagen om Bogotá voor gezien te houden. En dat is onwijs zonde. Er is zoveel meer te doen en het leukste gedeelte van de stad is juist niet La Candelaria. Ga ook eens naar de andere wijken, waaronder Chapinero en Usaquén en ontdek het Colombiaanse gedeelte van Bogotá. En spreek vooral de locals aan, dat maakt je verblijf alleen maar leuker.


Transfer Bogotá

Vlieg je naar Bogotá, dan kom je aan op het Aeropuerto Internacional El Alto. Het vliegveld ligt aan de westkant van Bogotá en je hebt meerdere mogelijkheden om goedkoop naar de stad te komen. Welke mogelijkheden? Lees het in het artikel Transfer Bogotá.

Chapinero BogotaVliegen Bogota

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in