Dat de Argentijnen gek zijn van voetbal is algemeen bekend. Je hebt vast wel eens de beelden van de gepassioneerde fans van Boca Juniors of River Plate gezien. Of wat te denken van de luidruchtige Argentijnse supporters op een WK. Maar zelf een wedstrijd bezoeken is nog iets compleet anders. En dus ging ik naar ArgentiniëBrazilië in La Bombonera, het stadion van Boca Juniors.La Bombonera Buenos Aires

Enorme controles aan de Braziliaanse zijde

Het begon met de enorme controles. Al op 500 meter van het stadion moesten we de eerste politiecontrole door. Zwaarbewapende agenten met schilden en een afgezette weg met grote houten platen betekende de toegangspoort tot het uitvak. De eerste controle hadden we overleefd, maar nog geen honderd meter verder was de volgende controle al. Precies hetzelfde verhaal, maar dit keer werd er ook gefouilleerd. Vlaggen, schmink, aanstekers, alles moest worden ingeleverd.

Samen met twee Braziliaanse vrienden had ik kaartjes gekocht voor de Braziliaanse zijde. Niet helemaal logisch misschien als je in Argentinië bent, maar ach. En dat we aan de Braziliaanse zijde gingen zitten, hebben we geweten. Argentinië en Brazilië zijn natuurlijk aartsrivalen, maar zoveel problemen had ik ook weer niet verwacht.

Even naar het stadion was er niet bij. We lopen direct tegen de eerste controle aan: houten schotten met zwaarbewapende agenten. Na een eerste check mogen we door. Volgende controle en weer slagen we voor de test. Doe dat nog 3 keer en het is wel mooi geweest. Het valt me op dat er vrijwel niets te eten of te drinken te krijgen is. Cola zie ik, maar verder helemaal niks. Dan maar zonder drinken het stadion in. Het uitvak zit aan de zuidkant van het stadion, op de tweede ring. Prima uitzicht wel. En veilig zat, want naast me is een groot stuk van de tribune leeg gelaten. En dan staat er ook nog een peloton agenten tussen de Argentijnse en Braziliaanse supporters in, dat moet goed komen.

Muur voetbalwedstrijd Buenos AiresBraziliaanse zijde la boca

90 minuten lang zingen, dansen en springen

Al ruim voor aanvang worden de kelen fanatiek warm gezongen. Zowel de Brazilianen als de Argentijnen zingen uit volle borst en dansen onophoudelijk. Dit zou ook 90 minuten lang zo blijven. Wat opvalt is de ongekend scherpe toon van de liedjes over en weer. Maar ze blijven zingen, het worden geen spreekkoren.

Dan de wedstrijd zelf. Zowel Brazilië als Argentinië komen niet aan scoren toe in de reguliere wedstrijd en dus wordt er verlengd. Die verlenging hadden ze best achterwege mogen laten, want de gezapige wedstrijd kabbelt voort. Aan strijd geen gebrek, aan kwaliteit helaas wel. De fans vinden het prima en zingen vrolijk door. Op naar de penalty’s voor een beslissing in het ‘Kampioenschap van de groten’.

Argentinie - Brazilie

Penalty’s bieden uitkomst

De penalty’s worden uiteraard aan de andere zijde genomen, niet voor het Braziliaanse uitvak. Argentinië begint, mis. Brazilië schiet, raak. Argentinië, raak. Brazilië leidt en dan is het tijd voor de beslissende strafschop. De Braziliaan scoort en het volksfeest in mijn vak barst los. Ik heb nog nooit zoveel vreugde gezien in een voetbalstadion. De Argentijnen vertrekken uit het stadion, maar ik blijf natuurlijk voor de prijsuitreiking.

Boca Buenos Aires

En nu nog het stadion uit

Heel even schiet door m’n hoofd wat we moeten doen als bij de laatste blokkade er ineens een horde Argentijnen zou staan, maar dat is gelukkig niet het geval.

Overigens kan ik ook niet weg, omdat de politie dat niet toestaat. Pas wanneer alle Argentijnen uit de buurt zijn van het stadion, mogen wij het vak uit. En het voelt alsof dat wel uren duurt. Het blijkt uiteindelijk een uur te zijn, maar toch. Eenmaal buiten moeten we door dezelfde blokkades als op de heenweg.

Een voetbalwedstrijd bezoeken in Buenos Aires was iets wat ik al heel lang wilde. En ik kan zeggen dat ik er 200% van genoten heb. De passie en het enthousiasme van de fans is onvergelijkbaar met Nederland. De fans hebben geen goed woord over voor elkaar en er wordt ook wel eens gevochten, maar toch voelde ik me geen seconde onveilig!

Brazilie wintLa Bombonera

Argentinie land

Gerelateerd

Galerij

Comments are closed.