Guatemala is een kleurrijk land in Midden-Amerika met een sterke Mayacultuur. In de grote steden is de cultuur wellicht minder aanwezig, maar in de dorpjes en de hooglanden lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In veel plaatsen is het dan ook zes dagen per week rustig. Slechts één dag is het een drukte van jewelste en dat is de marktdag. Ik geef je 5 redenen waarom je zeker een markt in Guatemala moet bezoeken.Guatemala marktdag

De gezellige drukte

In de meeste dorpjes werken de mensen op het land of in een winkeltje. Ze vertrekken ’s ochtends vroeg van huis en keren ’s avonds laat terug. Verder gebeurt er niet zoveel in de kleinere plaatsen. Op de marktdag is dat wel anders. Elk Guatemalteeks dorp verandert dan in een gezellig, druk centrum waar volop gehandeld wordt. Schrik niet van veel lawaai, opdringerige verkopers of levende dieren, op de markt in Guatemala is het heel normaal.

De Mayacultuur

Zeker in de hooglanden van Guatemala is de marktdag de dag dat veel Maya’s uit de bergdorpjes komen en hun handwerk komen verkopen. Vaak zijn het de vrouwen die volledig in klederdracht hun spullen uitstallen. Tijdens een marktdag zie je ongetwijfeld traditionele kleding en de kans is groot dat je ook veel Mayataal hoort. Veel Maya’s leven echt van de marktverkoop, dus koop vooral je kleed of kleding op de markt.

Markt livingston

De locals

Voor veel inwoners van Guatemala is de marktdag het hoogtepunt van de week. Waar de rest van de week bestaat uit werken, is de marktdag het moment om er even tussenuit te zijn. Op elke markt in Guatemala begeef je je daarom eenvoudig tussen de locals. Even geen hordes toeristen om je heen, maar lokale mensen. Dat is toch uiteindelijk waarom je op vakantie bent?

De kleuren

Je vindt in Guatemala volop dorpjes en steden met huizen die in allerlei kleuren zijn geschilderd. Maar wil je echt genieten van de kleuren van Guatemala, bezoek dan zeker een markt. De kraampjes liggen vol met fel geschilderd aardewerk, groente of fruit. Tel daar de kleurrijke kleding van de Maya’s bij op en het is een bonte verzameling van felle kleuren.

Guatemala markt

Het eten en drinken

De markt is voor veel Guatemalteken waar je goedkoop kunt eten en drinken. Je koopt hier voordelig je groente, fruit, vlees en vis, maar op veel markten kun je ook prima eten. Voor Q 10,- tot Q 15,- heb je vaak al een compleet menu. Meestal is het een menu dat al vaststaat, beginnend met soep. Het hoofdgerecht is ongetwijfeld bonen, tortilla’s, rijst en iets naar keuze. Op veel markten kun je daarna ook nog een dessert krijgen. Het eten en drinken op de markt in Guatemala is goedkoop en lekker. Kijk wel uit met eten op de markt als je snel last hebt van je maag.

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in