Tijdens een reis aan Guatemala kan het beklimmen van een vulkaan niet ontbreken. Dit land in Midden-Amerika huisvest zoveel vulkanen, dat er keus genoeg is. Zelf deed ik de Acatenango, maar ook de Agua, de San Pedro en de Payacán zijn populaire vulkanen om te beklimmen. Voor mij was het best wel onbekend hoe het zou zijn om een vulkaan op te gaan. Daarom 5 tips voor het beklimmen van een vulkaan in Guatemala.Vulkaan guatemala

Tip 1: onderschat het niet

De belangrijkste tip is om het beklimmen van een vulkaan niet te onderschatten. Ook al sport je regelmatig, heb je een prima conditie en is wandelen geen probleem voor je, een vulkaan beklimmen is andere koek. Natuurlijk helpt een goede basisconditie, maar het gaat hoe dan ook pittig worden. Immers, je bent een flink aantal uur achter elkaar aan het klimmen en stijgt naar hoogtes tot boven de 2500 meter. Overigens betekent pittig zeker niet onmogelijk. Luister naar je lichaam en houd je eigen tempo aan. De gidsen wachten echt wel op je.

Tip 2: sla het aanbod van een wandelstok niet af

Een wandelstok? Jazeker. Ik dacht eerst: ‘Wat moet ik daar mee?’ maar achteraf was ik blij dat ik de wandelstok bij me had. Het eerste stuk van elke vulkaan is prima zonder te doen. Maar hoe hoger je komt, hoe losser de ondergrond wordt. Zeker bij de Acatenango is de laatste anderhalf uur alleen maar vulkanisch zand. Met een wandelstok glij je dan niet de hele tijd terug bij elke stap die je omhoog zet. En voor Q 10,- huur je een wandelstok, voordat je begint te klimmen. Zeker doen dus.

Vulkanisch zand

Tip 3: zorg voor warme kleding en goede schoenen

Denk je aan Guatemala, dan denk je ongetwijfeld aan lekker weer. En over het algemeen klopt dat ook aardig. Veel zon en lekkere temperaturen. Echter, wanneer je een vulkaan gaat beklimmen is een setje warme kleding zeker aan te raden. Je stijgt tot flinke hoogten, boven de 2500 meter, en daar kan de temperatuur behoorlijk afkoelen. Daarnaast waait het flink op en net onder de top, wat de gevoelstemperatuur niet ten goede komt. Warme kleding, je gaat me dankbaar zijn. Vergeet ook je wandelschoenen niet. Met gladde zolen ga je het niet redden op de vulkaan, zorg voor schoenen met stevig profiel.

Tip 4: neem een vuilniszak mee

Een vuilniszak meenemen bij het beklimmen van een vulkaan in Guatemala. Het klinkt als een onzinnige tip, totdat ik je vertel dat de kans best groot is dat het regent tijdens jouw tocht. Zoals je bij tip 3 kunt lezen, kan het flink afkoelen bovenop de vulkaan. Dat betekent dat eventuele natte kleding niet snel zal drogen. Erg vervelend als je een tweedaagse trekking doet. Neem een vuilniszak mee en trek die over je rugzak zodra het begint te regenen. Zo heb je droge kleding wanneer je aankomt in het basiskamp.

Tips beklimmen vulkaan

Tip 5: pak efficiënt in

Het beklimmen van een vulkaan in Guatemala is zonder bagage al pittig, laat staan met een flinke backpack. Pak daarom efficiënt je rugzak in en neem niet meer mee dan noodzakelijk. Laat de rest van je spullen achter in je laatste hostel. Zeker in Guatemala is dit vaak geen probleem. Trek laagjes kleding aan, zodat je minder hoeft mee te sjouwen op je rug. In je rugzak zit dan nog maar 1 setje andere kleren, wat spullen om op te frissen en flink wat water. Je krijgt onderweg wel een lunchpakketje en wat te drinken, maar 2 of 3 liter extra water meenemen is verstandig. En dat is natuurlijk gewicht dat je mee moet sleuren de berg op.

Let op: er zijn een aantal aanbieders van vulkaantours waarbij je zelf je tent de vulkaan op moet sjouwen. Ik raad je aan om te zoeken naar een aanbieder met een basiskamp net onder de top van de vulkaan. Je hebt sowieso al een rugzak die je mee gaat nemen, dan is het wel fijn als je niet ook nog je slaapspullen moet dragen. Voor een eendaagse tour geldt dit natuurlijk niet.

Zonsopkomst vulkaan

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in