Tikal is zonder twijfel één van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Guatemala. Deze eeuwenoude Mayastad ligt verscholen in het tropisch regenwoud en is daardoor goed bewaard gebleven. In tegenstelling tot sommige andere vindplaatsen in Guatemala is Tikal goed bereikbaar en zijn er volop voorzieningen. Hoe haal je het beste uit je trip naar deze oude stad? Vijf tips voor een optimaal bezoek aan Tikal.Toegang tikal

Tip 1: koop je ticket vooraf

Tikal is niet zo druk als Machu Picchu, waar de tickets maanden van tevoren uitverkocht kunnen zijn. Toch is het mogelijk om je ticket vooraf te kopen en ik raad je ook aan om dit te doen. Dat hoeft niet online, als je nog niet weet wanneer je de stad wilt bezoeken. Ga een dag van tevoren naar een kantoor van Bancomer, de grootste bank van Guatemala. Neem je paspoort mee, vraag om een ticket voor buitenlanders en je kunt richting Tikal. Het grootste voordeel is dat je dan niet bij de toegangspoort van Tikal met tientallen anderen in de rij hoeft te staan voor een ticket.

Tip 2: ga in de ochtend

Het nadeel van de sunsettours is dat het in de middag vaak regent in Tikal. En met bewolking ga je weinig zien van de zonsondergang. Daarnaast is het ’s middags een stuk heter dan ’s ochtends. Niet fijn als je de piramides wilt beklimmen.

Wanneer je in Flores aankomt, zie je legio mogelijkheden om Tikal te bezoeken. Een sunrisetour, een sunsettour, een gewone dagtour. Mijn tip: ga in de morgen. De sunrisetours vertrekken al om 5.00 of nog eerder, dat was mij te vroeg. Ik koos voor een vertrektijd van 6.00, waarmee je om ongeveer 7.30 in het park staat. Met een rondleiding en nog wat vrije tijd om zelf rond te lopen, nam ik de bus om 11.00 terug. Ruim voldoende om Tikal goed te kunnen bekijken. Er gaat soms ook een bus terug om 12.30, vraag dit na bij de gidsen die met je mee gaan het park in.

Tikal Tips

Tip 3: neem voldoende water mee

De Mayastad Tikal ligt in Petén, een warme regio in Guatemala. Je gaat gegarandeerd veel lopen als je naar Tikal gaat, dus neem voldoende water mee. En met het beklimmen van de piramides kan ik je verzekeren dat je ook gaat zweten. Twee of drie liter water is dus geen overbodige luxe. Je kunt bij de toegangspoort van het park water kopen en ook middenin is er een barretje. Echter, als je een rondleiding volgt, kom je pas ná de rondleiding bij dit barretje. Plus, het water in Tikal of bij de toegangspoort, is een stuk duurder dan in de supermarktjes in Flores.

Tip 4: blijf op de gebaande paden

Tikal is de belangrijkste bezienswaardigheid van Guatemala en mede daarom prima onderhouden. Overal liggen wandelpaden, waarmee je bij alle belangrijke gebouwen komt. Blijf ook op die paden, ze liggen er niet voor niets. De gids zal je vanzelf allerlei tropische dieren laten zien. Van neusberen tot tarantula’s en van grote padden tot slangen. Niets om bang van te worden, maar wel vervelend als je er per ongeluk instapt naast het gebaande pad. Daarnaast zal de gids je ook vertellen wanneer je zonder problemen van de paden kunt afwijken.

Tips Tikal

Tip 5: kijk eens omhoog

Natuurlijk ga je in Tikal piramides beklimmen en heb je daarmee fantastische uitzichten over het regenwoud van Petén. Maar ook vanaf de grond is van alles te zien. Kijk tijdens het wandelen eens omhoog en wie weet zie je wel apen boven je hoofd slingeren. Ik had het geluk om een groep apen te zien oversteken toen ik op weg was naar de uitgang. Behalve dat de apen in Tikal een enorm kabaal maken, kun je ze ook herkennen als je een scherp geritsel hoort in de bomen. Kijk eens omhoog, wie weet wat je ziet!

Aap in Tikal

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in