Guatemala is een prachtig land om rond te reizen in Midden-Amerika. Het land telt ontelbaar veel vulkanen, prachtige Mayasteden als Tikal en Yaxhá, schitterende meren als Atitlán en koloniale steden als Antigua. Maar het mooiste van Guatemala zijn de lokale mensen. Met een sterke Maya-achtergrond, vind je cultuur zoals je dat nergens anders vindt. In Guatemala is het eenvoudig om bij een lokale familie te overnachten. Waarom? Ik geef je vijf redenen waarom je bij een lokale familie moet overnachten in Guatemala.homestay guatemala

Reden 1: duik in de Mayacultuur

De homestay opties vind je door het hele land, maar zijn het leukst in het noordwesten. In de Cuchumatanes en de Ixil-driehoek is de Mayacultuur nog sterk aanwezig. Goede plekken voor een homestay zijn Todos Santos, Nebaj of San Juan de Atitlán. Tijdens je homestay kom je gegarandeerd in aanraking met de Mayacultuur. De vrouwen dragen nog Huixpiles, traditionele Mayakleding. Daarnaast is het weven van kleding, doeken en tafelkleden nog een belangrijke bron van inkomsten, verbouwen veel Maya’s nog maïs en ga je kennismaken met de Mayataal. Een betere kennismaking met Mayacultuur kun je niet krijgen.

Reden 2: een authentieke ervaring

Zeg nou zelf, als je op vakantie bent in een ver land wil je toch juist dat land leren kennen? Een partyhostel vol met Fransen, Amerikanen en Duitsers is gezellig, maar naar de kroeg kun je ook in Nederland. Met een overnachting bij een lokale familie in Guatemala leer je het land echt kennen. Hoe is het om hier te leven? Wat hebben de mensen doorgemaakt in het verleden? Hoe groot is het verschil nou echt met Nederland? De meest authentieke ervaring in Guatemala haal je toch met een homestay.

Traditionele kleding Guatemala

Reden 3: het is avontuurlijk

Als ik op vakantie ga, houd ik wel van wat avontuur. Ik ga liever van de gebaande paden af, dan dat ik erop blij. Uit m’n comfortzone, uit de comfortabele situatie die je in Nederland hebt. Overnachten bij een lokale familie is zeker zo’n avontuur. Tijdens mijn eerste homestay moest ik voor het toilet naar de tuin. Bij een tweede homestay hadden ze een composttoilet. Daarnaast moest ik bij sommige homestays slapen in een klamboe. Allemaal zaken die je in Nederland niet snel tegenkomt.

Reden 4: je helpt de lokale mensen verder

Guatemala is een land in opbouw, maar kent nog steeds veel armoede. Hoe mooi is het dan als jijzelf een schitterende ervaring kunt opdoen en tegelijkertijd je hostfamilie een beetje verder kunt helpen? Mijn eerste gastgezin in Guatemala was een 25-jarige vrouw met een kind, die haar man nauwelijks zag. Haar man werkte op 6 uur rijden in Guatemala-Stad. Zes weken achter elkaar, dan 1 weekendje thuis, en weer zes weken weg. Ik was blij dat ik met mijn homestay bij dit gezin iets kon bijdragen aan de situatie van de familie. Al is het maar weinig, alle kleine beetjes helpen.

Familie Guatemala

Reden 5: je krijgt tips die je nergens anders krijgt

Lokale families geven je niet alleen een authentieke ervaring in Guatemala, ze hebben ook insidetips die je zelf niet snel zou ontdekken. In al mijn gastgezinnen kreeg ik tips over de omgeving, in sommige gevallen nam de vader me mee op wandeltocht. Als toerist ga je toch de hoogtepunten stapsgewijs af, op basis van reisgidsen of wat research op het internet. Maar de echt verborgen pareltjes mis je, tenzij je gaat overnachten bij een lokale familie in Guatemala. Zeker doen dus!

Overnachten bij een lokale familie in Guatemala betekent een geweldige ervaring. Houd er wel rekening mee dat de voorzieningen van basisniveau zijn. Het eten is eenvoudig, er is niet altijd warm water en ook de stroomvoorziening is niet overal optimaal. Maar los van dat, een homestay in Guatemala is een absolute aanrader!

lokale familie guatemala

Guatemala

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in