Steeds meer toeristen ontdekken Colombia als vakantiebestemming. Het roerige verleden is grotendeels geschiedenis en de infrastructuur is de afgelopen jaren flink verbeterd. Colombia herbergt schitterende dorpjes, prachtige natuur en parelwitte stranden. Maar ook op cultureel vlak kom je in dit land zeker aan je trekken. In dit artikel vind je 5 musea die je niet mag missen in Colombia.Colombia caribe museo

Bogotá – Museo de Oro

Misschien wel het bekendste museum van Colombia: het Museo de Oro in Bogotá. In dit museum vind je een gigantische hoeveelheid goudwerk met als absoluut hoogtepunt de ‘Bandeja Paisa’, die gevonden is in het meer van Guatavita. Het Museo de Oro ligt in het centrum van de stad en is prima te bereiken, bijvoorbeeld met de Metrobus. Voor een bezoek aan het museum heb je een uur of 2 nodig als je er snel doorheen loopt. Trek een dagdeel uit voor een uitgebreide tour langs al het goud van Colombia.

Museo Botero Bogota

Bogotá – Museo Botero

In een prachtig koloniaal pand met binnentuin, vind je het Museo Botero. Fernando Botero is de grootste hedendaagse kunstenaar van Colombia en komt uit Antioquia. Maar lange tijd was er te weinig expositieruimte in zijn thuisstad Medellín om zijn werk tentoon te stellen. Ook het gewelddadige verleden van de stad hielp niet mee. Daarom besloot Botero een deel van zijn collectie in Bogotá te exposeren. Inmiddels is er weliswaar een grote collectie van de kunstenaar te zien in Medellín, maar ook in het Museo Botero in Bogotá krijg je een goed idee van zijn werk.

Botero colombia

Medellín – Museo de Antioquia

Nu we het toch over Botero hebben, als je fan bent, mag je het Museo de Antioquia niet missen. Dit museum ligt aan het Plaza Botero in Medellín. Op het plein zelf vind je al diverse werken van de kunstenaar, maar voor het echte werk ga je het museum in. Je vindt hier vele schilderijen, maar ook beeldhouwwerk van Botero. Het personeel vertelt je maar wat graag over alle kunst. Ook leuk, in het Museo de Antioquia vind je meer dan alleen het werk van één man. Kunstenaars uit de regio hebben hier eveneens expositieruimte.

Museo de Antioquia

Barranquilla – Museo del Caribe

In het warme noorden van Colombia vind je het Museo del Caribe, een absoluut hoogtepunt in Barranquilla. Het Museo del Caribe vertelt uiteraard over het leven in het Caribisch gebied. Welke volken leefden er vroeger, hoe leefden deze mensen en waar verdienden ze hun boterham mee? Je ziet veel voorwerpen en er zijn ook een aantal traditionele huizen nagebouwd. Daarnaast heeft het Museo del Caribe in Barranquilla een vaste tentoonstelling over de bekendste schrijver van Colombia: Gabriel García Márquez. Deze man schreef het wereldberoemde ‘Cien años de soledad’. In dit museum kom je meer over hem te weten en wat hem bewoog te gaan schrijven.

Museo del Caribe

Cali – Museo de la Salsa Jairo Varela

Cali is de onbetwiste hoofdstad van de salsa. Overal in de stad hoor je de vrolijke, opzwepende muziek en zie je mensen dansen. Wil je meer begrijpen van deze muziek- en dansstijl? Ga dan beslist naar het Museo de la Salsa Jairo Varela. Jairo Varela was de oprichter en componist van de bekende salsagroep Grupo Niche. Hij wordt dan ook wel gezien als een van de meest invloedrijke personen in de salsamuziek. Het museum vertelt over salsa in het algemeen, maar zeker ook over Jairo Varela en zijn Grupo Niche. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat Varela gedwongen muziek moest maken voor drugskartels en daarvoor de gevangenis in moest. Op het plein voor het museum vind je een bijzonder eerbetoon aan Grupo Niche. Een monument in de vorm van een trompet. Ga zeker onder de toeters staan en hoor de grootste hit van Grupo Niche: Cali Pachanguero.

museo jairo varela cali

Colombia land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in