Brazilië staat natuurlijk bekend om zon, zee en strand. Denk je aan het Zuid-Amerikaanse land, dan zie je waarschijnlijk gelijk de machtige Copacabana voor je. Met zonaanbidders, op de achtergrond het standbeeld van Cristo en heerlijk weer. Maar wist je dat Brazilië op het gebied van streetfood ook van alles te bieden heeft? Dit is mijn top 5 van het lekkerste streetfood van Brazilië.

Pastel

Pastel

Het woord pastel is verwarrend in Zuid-Amerika. Waar je ook bent, het betekent overal wat anders. Krijg je er in de meeste Spaanstalige landen een taart mee, in Brazilië is dit niet het geval. In Brazilië betekent pastel een grote pastei met een vulling. Qua vorm doet het nog het meest denken aan een sauzijcenbroodje. Pastel wordt gemaakt van deeg dat in de frituur gaat en kan van alles bevatten. Kip, kaas, vlees, gehakt, groenten, je kunt het zo gek niet bedenken. Ook al heb ik het hier over streetfood, pastel is niet iets wat je aan de lopende band naar binnen werkt. Neem er één of twee en je zit behoorlijk vol.

Cocada

Brazilië is een land waar het een groot deel van het jaar lekker warm is. Ideaal om naar het strand te gaan en te genieten van de zon. Maar daar hoort natuurlijk ook iets verfrissends bij. Een lekker biertje of een koude Caipirinha zijn dan goede opties, maar we hadden het hier over streetfood. Overal aan het strand verkopen ze in Brazilië cocada. Cocada is geraspte kokos, aangevuld met suiker en gecondenseerde melk. Het resultaat? Een heerlijk zoete versnapering die ook nog eens lekker fris is. Zeker het proberen waard!

Kokosnoot in brazilië

Kokosnoot

Om maar gelijk bij de kokos te blijven, naast cocada kun je natuurlijk ook gewoon een kokosnoot bestellen. In alle strandbarretjes is het meer dan gebruikelijk om de kokosnoot eerst leeg te drinken en vervolgens open te laten hakken. Vervolgens krijg je er een lepel bij en kun je aan de slag met de kokos zelf. Het voordeel van kokosnoot is dat het niet alleen lekker verfrissend is, maar ook nog eens heel gezond is!

Pão de queijo

Dacht jij dat Nederlanders gek op kaas waren? Brazilianen kunnen er ook wat van. Eén van de lekkerste streetfoods van het land is namelijk päo de queijo: kaasbrood. Het zijn kleine ronde deegballetjes, gevuld met kaas. Het lijkt op het eerste gezicht machtig, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Een bakje van 5 á 10 balletjes is dan ook helemaal niet gek om te bestellen.

Coixinha

Coixinha mag niet in mijn top 5 van lekkerste streetfood van Brazilië ontbreken. Deze kegelvormige hapjes zijn zowel warm als koud te krijgen. Het idee van een coixinha is hetzelfde als bij pastel: je kunt ze in alle smaken krijgen. Gevuld met kip, kaas, groenten, vlees, gehakt of wat jij maar wilt gaat het deeg in de frituur en krijgt het een knapperige buitenlaag. Heerlijk voor onderweg als je even snelle trek hebt.

Brazilië streetfood

Brazilie land

Gerelateerd

Galerij

Reageer op dit bericht

Laat je opmerking achter.
Vul je naam in